Beyin Küçülmesi Neden Olur?

Beyin Küçülmesi Neden Olur? Beyin Küçülmesi Belirtileri Nelerdir? Beyin küçülmesi nedir? Hakkında merak ettiğiniz, bilgileri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Beyin Küçülmesi Neden Olur? Beyin Küçülmesi Belirtileri Nelerdir?

Beyin Küçülmesi Neden Olur
Sayfa İçeriği: Beyin Küçülmesi Neden Olur

Yaşlanmanın doğal seyri olarak görülen beyin küçülmesi, özellikle 70’li yaşlardan itibaren beyin de belli oran küçülme normal olarak kabuk edilmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için beyin küçülmesi belirtileri nelerdir? ve beyin küçülmesi nedir? Soruları ile ilgili cevapları ayrıntılı olarak bulabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Beyin küçülmesi neden olur?

Beyin küçülmesine felç vede alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere beyne zarar veren bir çok farklı hastalığın sonucunda da ortaya çıkabilir. Beyin küçülmesi MR ile tespit edilebilmektedir. Beyin küçülmesi, yaşlanma ile birlikte doğal bir süreç olarak beyin hücrelerinin bir bölümünü kaybederiz. Yalnız bu durum yavaş ilerler, birden beyinde küçülme olmaz. Hastalık ya da yaralanma nedeni ile görülebilir. Beyin küçülmesi de, daha hızlı meydana gelir vede daha zararlıdır. Beyin küçülmesinin bir çok nedenleri vardır. Yazımızın devamına giderek beyin küçülmesi belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Beyin Küçülmesi Nedenleri Nelerdir?

Beyin Küçülmesi Belirtileri

Yürümek de zorluk,
Yargılama ya da soyut düşünme zorluğu,
Ruh hali, kişilik ya da davranıştaki değişikler,
Yüz, kol ya da bacakta güçsüzlük,
Bulanık ya da çift görme,
Parkinson hastalığının karakteristik özelliği olan yavaş hareketler ya da titremeler,
Düşünme vede işlev bozukluğu,
Yeni bir şey öğrenme de zorluk,
Hafıza kaybı,
Düşünme, konuşma, anlama, yazma ya da okuma güçlüğü,
Bunama.

Beyin Küçülmesi Nedenleri:

Pik hastalığı,
AIDS hastalığı,
Lökodistrofiler,
MS hastalığı,
Huntington hastalığı,
Serebral palsi,
Alzheimer,
Felç geçirme,
Travmatik beyin hasarı,
Yaşlanma.

Pick hastalığı, beynin sadece belirli kısımlarını etkileyen bunama biçimidir. Beyin küçülme olarak, belirti verebilmektedir. AIDS hastalığı, vücudun bağışıklık sistemine saldıran HIV virüsünün neden olduğu hastalıktır. Virüs doğrudan nöronlara saldırmasa da, proteinler vede salgıladığı diğer maddeler aracılığı ile nöronlar arasındaki bağlantılara zarar vermektedir. Bu durum ise beyin de küçülmeye neden olabilmektedir. Lökodistrofiler, sinir hücrelerini çevreleyen koruyucu kaplama olan, miyelin kılıfına zarar veren, nadir rastlanan, kalıtsal hastalık grubudur. Genellik ile çocuklukta başlar, hafıza, davranış, hareket, görme vede işitme ile ilgili problemlere neden olmaktadır. MS hastalığı, bağışıklık sisteminin sinir hücrelerinin etrafındaki koruyucu kaplamaya saldırdığı, otoimmün hastalıktır. Zaman ile sinir hücreleri zarar görmektedir. Sonuç olarak duyu, hareket vede koordinasyon sorunları meydana gelir. Bununla birlikte, yukarıdaki diğer hastalıklar gibi, bunama vede beyin atrofisine de yol açabilmektedir.

Huntington hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin ilerleyici bozulmasına neden olan, nadir rastlanan kalıtsal hastalıktır. Huntington hastalığı, belirtileri herhangi bir zaman da ortaya çıkabilir. Yalnız genellik ile ilk olarak insanlar 30’lu ya da 40’lı yaşlarında iken meydana gelir. Serebral palsi, beynin oksijensiz kalması nedeni ile hasar görmesidir. Kas koordinasyonu eksikliğine, yürüme güçlüğüne, diğer hareket bozukluklarına vede beyin de küçülmeye neden olmaktadır. Alzheimer başta olmak üzere, bunama türleri beyin hücrelerinin giderek hasar gördüğü vede birbiriyle iletişim kurma yeteneğini kaybettiği durumdur. Genellikle 60 yaşından sonra meydana gelir. Alzheimer, bunamanın ana nedenleri arasındadır. Tüm bunama vakalarının %60 ila %80’i alzmeimer kaynaklı olmaktadır. Felç geçirme, inme olarak da bilinen felç beynin bir bölümüne kan akışı kesildiğin de ortaya çıkar. Beyin oksijen barındıran kanı almadığın da bölgedeki nöronlar ölmektedir. Tavmatik beyin hasarı, düşme, motorlu araç kazası ya da kafaya alınan darbenin sebep olabileceği beyin hasarıdır. Bu durumlar beyin de küçülme yapabilir.

Beyin Küçülmesi Tedavi Edilir Mi?

Yaşlanma, beynin küçülmesinin en sık karşılaşılan nedenleri arasındaıdr. Beynin genel boyutu 30’lu ya da 40’lı yaşlarda iken küçülmeye başlar. 60 yaşına geldiğiniz de küçülme oranı artmaktadır. Beyin küçülmesi, beynin her kısmında aynı anda olmaz. Bazı kısımlar diğerlerinden daha fazla vede daha hızlı küçülür vede yaşlandıkça beyin küçülmesi de artmaktadır.

Beyin küçülmesinin tedavisi bulunmamaktadır. Beyin hücreleri bir defa yok olduğun da, hasar kalıcı olmaktadır. Beyin küçülmesinin tedavisin de yaşanılan belirtilerin önlenmesi tedavi de hedeflenir. Kan basıncını kontrol etmek vede sağlıklı, dengeli bir diyet önerilmektedir. Araştırmacıların bazıları fiziksel egzersizin de, beyin küçülmesi hızını yavaşlatabileceğini belirtmektedir.

Düzenli olarak ceviz tüketimi, omega-3, çörek otu yağı vede B12 alımı beyin küçülmesi belirtileri ile savaşmaya yardımcı olmaktadır. Fiziksek egzersiz, düşük kolesterol diyeti, kan şekeri kontrolü vede sağlıklı bir kiloyu barındıran bir yaşam tarzı sürdürmek, inflamasyonun beyin üzerindeki etkilerini azaltarak serebral atrofi hızını önleyebilir vede azaltabilmektedir. Zihinsel olarak aktif kalınmalı. Okumak, kelime oyunları oynamak, yeni hobi edinmek, ders çalışmak gibi aktiviteler, zihinsel olarak akit kalmanın en iyi yöntemidir. Sosyal kalın. Araştırmalara göre asosyal bir hayat yaşayan bireylerin beyin küçülmesi belirtilerini daha şiddetli yaşadığını göstermektedir. Sosyalleşmek, depresyonu da önlemeye yardımcı olur. Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Taze meyveler, balık, yağsız et vede derisiz tavuk gibi yiyecekler beyin sağlığına iyi gelmektedir. Düzenli spor yapmayı ihmal etmeyin.

Beyin Küçülmesi İçin Alınacak Önlemler

Spor yapmak tümn vücudu, özellikle de beyne giden kan akışını artırır. Uzmanlar ayrıca düzenli egzersizin stres vede depresyonu azaltmaya ve hafızayı iyileştirmeye yarıdmcı olabileceğini de belirtmektedir. Düzenli olarak B vitamini kullanın. B vitamininin farklı formları, yaşlandıkça beyin sağlınızı desteklemek için oldukça önemlidir. B vitamini, bunama gibi tıbbi durumların önlenmesine yardımcı olmaktadır. Nörotransmitter üretimini artırır. Nörotansmiterler, beynindeki vede vücuttaki nöronlar arasında mesajlar ileten kimyasallar olmaktadır.

Beyin Küçülmesi Neden Olur, beyin küçülmesinin yaşam süresi ise, bu durumun nedenine göre değişmektedir. Mesela Alzheimer hastaları, beyin küçülmesi teşhis edildikten sonra, ortalama olarak 4 ila 8 yıl yaşamaktalar. Eğer ki sizin de beyin küçülmesi neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Beyin küçülmesi neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da beyin küçülmesi belirtileri vede beyin küçülmesi nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Pik Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed