Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir? Beyin Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?, Beyin kanaması nedenleri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.
Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir? Beyin Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Kafatası içinde bulunan beyin dokusunda, beynin yüzeyinde kanama oluşması sonucunda baş ağrısı vede kusma belirtileri ile ortaya çıkan kanamalara beyin kanaması denir. Beyin kanaması felç, ciddi sakatlıklar ve ölüme neden olabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz de değerli dostlarımız için hazırladığımı beyin kanaması nedenleri ve beyin kanaması nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Beyin kanaması belirtileri nelerdir?
Beyin kanamasında kanamanın meydana gelebileceği 2 ana alan vardır. Bunlar kafatasının içinde, yalnız beyin dokusunun dışında kanamalar ile beyin dokusunun içindeki kanamalardır. Beyinde kemiğin olduğu yerde vede beynin dokusu arasında bulunan katman meninks olarak isimlendirilmektedir. Meninksler beynin korunması adına önemli konumdadır. Kanama bu katmanlar arasında meydana gelebilmektedir. Bu katmanda yer alan zarlara dura mater, araknoid ve pia mater ismi verilmektedir. Beyin dokusunun içinde de 2 tür beyin kanaması oluşabilmektedir. Bunlar intraventriküler kanama ve intraserebral kanamadır.
Beyin kanamasının yaygın nedenleri, kan damarlarının zarar görmesi, beyin tümörü, hipertansiyon, anevrizma, kan sulandırıcılar vede doğuştan gelen damar bozukluklarıdır. Beyin kanaması belirtilerinin görülmesi durumunda, uzman hekim öncelikli olarka fiziksel muayene yapmaktadır. Bu muayeneden sonra, beyin kanaması yaşadığı düşünülen kişiye bazı testler uygulanmaktadır. Bunlar tam kan sayımı, idrar tahilli, göğüs röntgeni, elektroensefalogram, MR anjografi, manyetik rezonans görüntülemesi ve bilgisayarlı tomografi taramasıdır. Yazımızın devamına giderek beyin kanaması nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Beyin Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Beyin Kanaması Belirtileri
– Okuma, yazma ya da konuşmayı anlamada zorluk,
– Sert boyun ve ışığa karşı hassasiyet,
– Baş dönmesi,
– Denge ve koordinasyon sorunu yaşama,
– Nöbet geçirme,
– Tat alma duyusunda bozulma,
– El titremesi gibi, ince motor becerilerin kaybı,
– Bilinç kaybı ya da komaya girme gibi bilinç ya da uyanıklık düzeyinde değişiklik,
– Yutma güçlüğü,
– Konuşmada ve konuşmayı anlamada zorluk yaşama,
– Nefes almada zorluk,
– Mide bulantısı veya kusma,
– Görme kaybı gibi, görme srunları yaşama,
– Vücutun tek bir tarafında ki kol ya da bacakta zayıflık, karıncalanma veya uyuşma,
– Ani ve şiddetli baş ağrısı.
Beyin Kanaması Nedenleri
– Kokain kullanımı,
– Kan damar duvarının yırtılması,
– Kan damarı duvarlarında anormal kolajen oluşumu,
– Eklampsi, doğum sonrası vaskülopati gibi hamilelik ya da doğumla ilgili sorunlar,
– Alkol, sigara kullanımı,
– Kanama bozuklukları ya da kan sulandırıcı ilaçlar,
– Beyin tümörü,
– Beynin arter duvarında amiloid proteininin birikmesi,
– Serebral anevrizma,
– Kan pıhtılaşması,
– Arterlerde yağ birikintilerinin birikmesi,
– Yüksek tansiyon,
– Kafa travmaları,
– AVM olarak bilinen atardamarlar ve toplardamarlar arasında anormal şekilde oluşmuş bağlantılardan kaynaklanan kanamalar.
Beyin kanamaları beyin içinde yad a dışında olmasına bakılmaksızın, her zaman hekim kontrolünde olmayı gerektiren vede bazen acil müdahale gerektiren durumdur. Beyin kanaması sonrası kafatası içindeki basınç arttığından, tüm beyin tehlike altında olmaktadır. Beyin kanamasında doğru tedavinin uygulanabilmesi adına, kanamanın yeri, beyin kanamasının neden kaynaklandığı ve kanamanın büyüklüğü belirlenmelidir.
Zaman kaybetmeden uygulanaak tedavi kanamanın yaratacağı olumsuz etkileri azaltarak hasta kişinin iyileşme şansını ve tedaviden sağlanan faydayı yükseltir. Beyin kanaması tedavisinin ilk aşaması bireyin takibinin sağlanmasıdır. Beyin kanamasından sonraki saatlerde, kan basıncı yakından izlenmelidir. Daha sonrasında beyin kanamasına müdahale için ameliyat ile tedavi uygulanmaktadır. Beyin kanaması tedavisinde cerrahi yöntemler kullanılabildiği gibi, beyin ödemine ve epileptik nöbetlerin giderilmesine yönelik ilaçlar da uygulanabilir.
Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin beyin kanaması belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Beyin kanaması nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da beyin kanaması belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; İmpetigo Belirtileri Nelerdir?