Beyin İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Beyin iltihabı Belirtileri Nelerdir? Beyin İltihabı Geçer Mi? Beyin İltihabı Nasıl Teşhis Edilir? Hakkında merak ettiğiniz bazı bilgileri yazımızda derledik.

Beyin İltihabı Belirtileri Nelerdir? Beyin İltihabı Geçer Mi?

Beyin iltihabı Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Beyin iltihabı Belirtileri Nelerdir

Beynin akut enflamasyonuna beyin iltihabı denir. Nörolojik disfonksiyonla meydana gelen vede en yaygın nedeni viral enfeksiyonların varlığı olmaktadır. Ensefalit gerçekleştiğin de baş ağrısı vede ateş gibi basit belirtiler göstere bildiğinden hiçbir belirti de göstermeyebilir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için beyin iltihabı nasıl teşhis edilir? ve beyin iltihabı geçer mi? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Beyin iltihabı belirtileri nelerdir?

Beyin iltihabının etkisi, bireyden bireye farklılık göstereceği için zamanında teşhis vede tedavi oldukça önemlidir. Çünkü ensefaliti olan bir çok hasta tamamen iyileşme şansına sahiptir. Etkilenen beynin bölümüne bağlı olarak bazı bireylerde kafa karışıklığı, koordinasyon kaybı, nöbet, görme ya da işitme duyularında sıkıntıya neden olma gibi ciddi semptomlarla da kendini göstermektedir. Yaşamı tehdit edecek durumlara neden olur. Çocuklar, yaşlılar vede bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler beyin iltihabı için en savunmasız olan risk grupların da yer almaktadır. Yazımızın devamına giderek beyin iltihabı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Beyin İltihabı Nedenleri Nelerdir?

Beyin İltihabı Belirtileri

Beyin iltihabı belirtileri genellik ile ani gelişmekte vede şiddetlidir. Viral beyin iltihabı olan bireyler, çoğunlukla grip benzeri belirtiler göstermektedir. Bebeklerde beyin iltihabı belirtileri arasında kafatasının yumuşak bölgelerinde şişkinlik, mide bulantısı vede kusma hali, vücut sertliği, yetersiz beslenme, sinirlilik, agresiflik görülebilmektedir. Yetişkin, çocuk ve bebek fark etmeksizin şiddetli belirtilere sahip bireylerin acil olarak doktora görünmesi lazım.

Baş ağrısı,
Ateş,
Kaslar da ve eklemler de hissedilen ağrı,
Yorgunluk ve bitkinlik,
Ajitasyon,
Halüsinasyonlar,
Nöbet,
His kaybı ya da fekç,
Işık hassasiyeti,
Sinirlilik,
Kas güçsüzlüğü,
Konuşma ve işitme sorunları,
Bilinç kaybı,
Koma.

Beyin İltihabı Nedenleri

Beyin iltihabının henüz kesin nedeni bilinmemektedir. En yaygın neden viral enfeksiyon kaynaklı olarak görülmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlar vede enfeksiyöz olmayan enflamatuar durumlar da beyin iltihabına neden olabilmektedir. Virüs ya da ajan direkt beyine bulaşır ise meydana gelir vede tek bir alan da yoğunlaşa bildiği gibi her yere yayılım da göstermektedir. Geçirilmiş olan hastalıktan sonra aktif olmayan virüsün yeniden aktifliğini kazanması ile de meydana gelebilir. Vücudun farklı bölgesinde, gerçekleşen enfeksiyona karşı bağışıklık sisteminin tepkisinin yanlışlık ile beyindeki sağlıklı hücrelere saldırması ile oluşmaktadır. Genellik ile ilk enfeksiyon 2 ila 3 hafta sonra meydana gelir.

Çocukluk çağı enfeksiyonları,
Kene kaynaklı virüsler,
Sivrisenek kaynaklı virüsler,
Enterovirüsler,
Diğer herpes virüsleri,
Herpes simpleks virüsü.

Beyin İltihabı Belirtileri Nelerdir

Her kişi beyin iltihabı olabilmektedir. Yalnız riski artırabilecek faktörler bulunmaktadır. Çoğu viral ensefalit türü açısından küçük çocuklar vede yaşlılar büyük risk altındadır. Zayıf bağışıklık sistemi olan bireyler de beyin iltihabı riski yüksek seyretmektedir. Coğrafi bölge bazında, sivrisinek vede kene kaynaklı virüslerin yaygın olduğu bölgelerdeki bireyler de ekstra risk altında olmaktadır. Beyin iltihabı komplikasyonları arasında enfeksiyon nedeni, yaş, ilk hastalığın ciddiyeti, hastalığın başlangıcından tedavisine kadar geçen süre zarfı gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kişiye vede faktörlere bağlı olarak farklılık ve değişiklik göstermektedir. Kalıcı yorgunluk, kişilik değişikliği, kas koordinasyonu eksikliği, bellek sıkıntıları, felç, işitme ve görme sorunları, konuşma bozuklukları gibi komplikasyonlar görülebilir. Kimi zaman da aylarca sürüp tekrar düzelebildiği gibi, bazı durumlar da kalıcı olabilmektedir.

Beyin İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Beyin iltihabı kaynaklı meydana gelen komplikasyonlar, ciddiyet içerdiği için hastane de tedavi gerekmektedir. Tedavi planı büyük ölçüde yaşa, hastalık durumuna bağlı olarak karar verilmektedir. Tedavideki asıl amaç hayati fonksiyonların korunması olduğundan, elektrolit sıvı dengesinin sağlanması, nöbetlerin kontrol altına alınması, ateşin düşürülmesi gibi destek tedavileri uygulanmaktadır. Eğer ki hafif bir beyin iltihabı ise yatak istirahati, bol sıvı, baş ağrısı vede ateş belirtileri hafifletmek için anti-enflamatuar ilaçlar, antiviral ilaçlar da tedavi yoluna girebilmektedir. Hafif olan iltihaplar bir kaç günde iyileşme göstermektedir. Şiddetli beyin iltihabı tedavisinde ise intravenöz sıvılar, solunum yardımı, anti-enflamatuar ilaçlar, antikonvülzan ilaçlar, sürekli takip ile tedavi yoluna başvurulabilir. Şiddetli vakalarda tedavi süreci, haftalar veya aylar sürebilmektedir.

Beyin İltihabı Belirtileri Nelerdir

Uygun tedavi vede bakım beraberin de bir çok kişi beyin iltihabından kurtulmaktadır. Bebekler vede yaşlıların, kalıcı beyin hasarlarına maruz kalma ihtimali daha yüksek olmaktadır. Beyin iltihabı uzuvlarda kuvvet kaybı, beyin fonksiyonlarında kayıp, konuşma sorunları, denge sorunları, davranış bozukluğu oluşturabilir. Bazı vakalarda buna bağlı olarak, fizik tedavi uygulamalarına gidilebilmektedir. Fonksiyonları yeniden kazanma vede var olan fonksiyonları daha verimli kullanma yaklaşımları temel alınarak hareket edilmektedir.

Beyin İltihabı Belirtileri Nelerdir, beyin iltihabı, beyinde ciddi hasar oluşmasına neden olmaktadır. Sinir sisteminin fonksiyonların da hayati tehdit eden işlev bozukluğuna da yol açmaktadır. Erken dönem de teşhis edilip, etkin tedavi uygulanmadığında ölümle sonuçlanabileceği gibi, kalıcı-ağır bedensel vede zihinsel fonksiyon kayıplarına da neden olmaktadır. Eğer ki sizin de beyin iltihabı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Beyin iltihabı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da beyin iltihabı belirtileri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Erkek Çocuklarda Fıtık Nasıl Anlaşılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed