Beyin Anevrizması Belirtileri Nelerdir?

Beyin Anevrizması Belirtileri Nelerdir? Beyin Anevrizması Nedenleri, Beyin anevrizması nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilgileri yazımızda derledik.

Beyin Anevrizması Belirtileri Nelerdir? Beyin Anevrizması Nedenleri

Beyin Anevrizması Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Beyin Anevrizması Belirtileri Nelerdir

Beyinde zayıflayan bir kan damarının şişkinleşmesi vede balonlaşmasına beyin anevrizması denir. Anevrizma türü serebral anevrizma olarak da isimlendirilmektedir. Beyin anevrizması çoğunlukla bir dal üzerindeki yuvarlak meyveyi andırmaktadır. Beyinde meydana gelen anevrizma, kan damarının yırtılarak beyin kanamasına neden olabilmektedir. Bu kanama bazı durumlarda felce de yol açmaktadır.. Yazıızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz beyin anevrizması nedenleri nelerdir? ve beyin anevrizması nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Beyin anevrizması belirtileri nelerdir?

Genellik ile damarların yoğunlaştığı yerlerde, kan damarı duvarının zayıflığındna kaynaklanan damarlardaki şişliklere anevrizma denir. Kan, zayıflamış kan damarlarında akışına devam eder iken, mevcut kan basıncı küçük bir alanın balon gibi dışa doğru şişmesine neden olmaktadır. Gereğinden fazla zayıflayan damarların yırtılması d söz konusu olabilmektedir. Anevrizmalar genel olarka vücudun her yerinde görülebilmektedir. Yalnız kanı kalpten vücudun diğer noktalarına ileten arter yani, karın aortu ile beyinde görülme olasılığı oldukça yüksektir. Araştırmalara göre, anevrizmanın daha yoğun olarak yetişkinlerde görüldüğü belirtilmiştir. Anevrizma, görülme olasılığı çok yüksek olmasına vede hayati risk taşımasına rağmen halk arasında çok önemsenmeyen hastalıktır. Özellikle beyin anevrizmasının oldukça ciddi sorunlara yol açtığı kanıtlanmıştır. Beyindeki damarlardan herhangi birinin zayıflamasından dolayı oluşacak beyin anevrizması, beyin kanamasına yol açma ihtimaline sahip olmaktadır.

Beyin anevrizmasının patlaması, subaraknoid kanama olarak isimlendirilmektedir. Kanamanın şiddetine bağlı olarak beyin hasarı gerçekleşebilmektedir. Bu kanama ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Hangi anevrizmanın patlayacağının önceden teşhis edilmesi mümkün değildir. Beyin anevrizmalarının en yaygın gerçekleştiği bölge, beyin tabanındaki willis çemberi ismi verilen kan damarı ağındadır. Anevrizmaların boyutu genel olarak çok küçüktür. 0,3 cm ile 2,54 cm arasında anevrizmanın boyutu değişiklik göstermektedir. 2,54 cm2den daha büyük anevrizmalar, dev anevrizma olarak isimlendirilmektedir. Bu tür dev anevrizmalar yüksek risk taşır vede tedavi edilmeleri oldukça zordur. Bu neden ile anevrizmaların erken evrelerde teşhis edilerek tedavi edilmesi hayati önem taşımaktadır. Araştırmalar serebral anevrizmanın her yıl %0,2 ila %3 arasında arttığı göstermektedir. Yazımızın devamına giderek beyin anevrizması belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Beyin Anevrizması Nedenleri Nelerdir?

Beyin Anevrizması Belirtileri

Bilinç kaybı,
Göz kapaklarının sarkması,
Güneş ışığına ya da diğer ışıklara duyarlılık,
Bulanık ya da çift görme,
Boyun tutulması,
Mide bulantısı ve bunu takip eden kusma,
Ani şekilde ortaya çıkan ve çok şiddetli baş ağrısı.

Çoğu beyin anevrizması yalnızca patladığı zaman belirgin semptomlara neden olmaktadır. Bu durum hasta kişiler için endişe vericidir. Anevrizma henüz patlamamış ve kan sızdırıyorsa yine ani vede şiddetli baş ağrısına neden olmaktadır. Henüz patlamamış bir anevrizmanın ise belirtileri çok net olmamaktadır. Çoğu durumda herhangi bir belirti göstermez. Yalnız, bazı durumlarda anevrizma beyin dokularına vede sinirlerine baskı yapabilmektedir. Böyle durumlarda gözün üstünden başlayarak arkasına doğru uzanan ağrı, genişlemiş bir göz bebeği, görmede güçlük ya da çift görme, yüzün bir tarafının uyuşması gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle ani vede şiddetli şekilde başlayan baş ağrısı olduğunda, erken tanı vede tedavi için hastaneye başvurmak çok önemlidir.

Beyin Anevrizması Nedenleri

Serebral anevrizmanın belli başları nedenleri olmamak ile birlikte ortaya çıkmasına neden olabilecek dizi faktör bulunmaktadır. Bunlardan en önemlilerinden birisi yüksek tansiyondur. Yüksek tansiyon anevrizmaya neden olabileceği gibi daha önceden olmuş olan anevrizmaların kanamasına vede patlamasına neden olabilmektedir. Beyin anevrizmaları, damarların yapısının gittikçe zayıflamasından dolayı yaşlı insanlarda daha çok görülmektedir. Aynı yaş grubundaki insanlarda yapılan deneyler, beyin anevrizmasının kadınlarda erkeklerden daha çok görüldüğü belirtilmiştir. Çok sigara içmek ve yoğun sigara dumanına maruz kalmak, özellikle kokain olmak üzere uyuşturucu bağımlılığı, ağır ve yoğun derecede alkol tüketimi beyin anevrizması riskini arttırmaktadır. Bazı anevrizmalar, kafa travması ya da belirli kan enfeksiyonlarından sonra ortaya çıkabilmektedir. Kan damarlarını zayıflatan, kalıtsal bir bağ dokusu bozukluğu olan ehlers-danlos sendromu serebral anevrizmanın tetikleyicisi olabilmektedir.

Beyin Anevrizması Nasıl Tedavi Edilir?

Polikistik böbrek hastalığı, böbreklerin sıvıyla dolarak kan basıncını artırmasına neden olan kalıtsal bir hastalıktır. Kan basıncının bir biçimde artması anevrizmaya neden olabilmektedir. Bazı insanların genetik olarak aortları dar olabilmektedir. Bu duruma aort koarktasyonu denmektedir. Anevrizma riskini arttırdığı görülmüştür. Serebral arteriyovenöz malformasyon ismi verilen, beyindeki damarlar ve arterler arasında anormal bir bağ oluşmasına neden olan, bu nedenle kan akışını kesintiye uğratan bir hastalık, beyin anevrizması riskini artırmaktadır. Ailesinde beyin anevrizması görülen hastaların, bu hastalığı geçirme olasılığı daha yüksek olmaktadır.

Beyin Anevrizması Nerede Ağrı Yapar
Beyin Anevrizması Nerede Ağrı Yapar

Patlamış olan beyin anevrizması tedavisi için uygulanan iki farklı cerrahi teknik bulunmaktadır. Bunlardan birisi cerrahi kırpma olarak isimlendirilir ve anevrizmanın kapatılmasına dayan bir yöntemdir. Bu yöntemde beyin cerrahi anevrizmayı tespit eder ve kafatasının bir kısmını açarak anevrizma besleyen damarı bulmaktadır. Daha sonra anevrizmanın bulunduğu yere kan akışını durdurmak için küçük bir metal yerleştirilmektedir. Diğer tedavi yöntemi de enfovasküler sargıdır. Bu yöntemde yine kasıkta bulunan artere keteter yerleştirilerek beyindeki anevrizmaya ulaşmaktadır. Daha sonra yumuşak bir platin tel kateterden diğer bir tel ile itilerek anevrizma damarın iç kısmından sarılmaktadır.

Beyin Anevrizması Nasıl İyileşir?

Bu şekilde anevrizma arterden kapatılmıl olmaktadır. Her iki tedavi yöntemi de belirti riskler taşımaktadır. Beyindeki kan akışının bir süreliğine durma ihtimali olduğundan farklı durumların gözlenmesi olasıdır. Yalnız, tedavi edilmediği durumda anevrizma daha ciddi durumlara neden olabilmektedir. Henüz patlamamış beyin anevrizmalarının tedavisi için de cerrahi klips ya da endovasküler sargı vede akış saptırıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Yalnız, uygulanacak bu tedavi yöntemleri bazen sağlayacağı faydan daha ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Çünkü beyin vücuttaki en hassas organlardna birisidir. Beyinde gerçekleştirilecek tedavilerin her birinin beyne zarar verme olasılığı bulunmaktadır. Bu neden ile hasta kişinin tedaviye uygun olup olmadığı bir nörolog, beyin cerrahi ce nöroradyolog gibi uzmanların ortak çalışmasıyla belirlenmektedir.

Hasta kişinin tedaviye uygun olduğu vede tedavinin risk taşımadığı durumlarda gerekli prosedürler uygulanarak tedaviye başlanmaktadır. Beyin anevrizmasının erken safhalarda tespit edilmesi durumunda, tedavisi yalnızca kan basıncını dengeleyen ilaçlar ile yapılabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir belirti görülmesi halinde vakit kaybetmeden muayene olmak oldukça önemlidir.

Beyin Anevrizması Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de beyin anevrizması belirtileri nelerdir yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Beyin anevrizması belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı beyin anevrizması belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Benjamin Yaprakları Neden Sararır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed