Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir? Bebeklerde Reflü Neden Olur?, Bebeklerde reflü nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.
Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir? Bebeklerde Reflü Neden Olur?
Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile meydana gelen rahatsızlığa reflü denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz bebeklerde reflü nasıl tedavi edilir? ve bebeklerde reflü neden olur? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Bebeklerde reflü belirtileri nelerdir?
Ağızdan mideye gıdaların geçişini sağlayan organ yemek borusudur. Yemek borusunun mideye bağlandığı yerde, alt özofagus sfinkteri ismi verilen halkasal bir kas bulunmaktadır. Bu kas, yutma işlemi gerçekleşir iken açılarak besinlerin mideye geçişini sağlamaktadır. Diğer zamanlarda da kaslı halde durur vede mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını engellemektedir. Bebeklerde çeşitli nedenlerden dolayı, bu kas görevini yerine getiremez vede mide içeriği ağza kadar gelmektedir. Bebeğin, beslendikten kısa bir süre sonra ağzına süt vede tükürük gelmesi bu neden ile olmaktadır.
Reflü özellik ile 3 aylıktan küçük bebeklerde yaygın rastlanan bir durumdur. Reflü bebeklerden ne zaman iyileşir ise, bebekten bebeğe farklılık gösterebilmektedir. Reflü 4 ay civarında en yoğun şekilde görülür iken, reflünün 12 ila 18 ay arasında tamamen düzelmesi beklenmektedir. 24 aylıktan büyük bebeklerde reflü belirtileri olması nadir bir durumdur vede altta yatan bir soruna bağlı olarak geçmeyebilmektedir. Böyle bir durumda ailenin çocuk hekimene başvurmasında yarar bulunmaktadır. Yazımızın devamına giderek bebeklerde reflü belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Bebeklerde Reflü Neden Olur?
Bebeklerde Reflü Belirtileri
– Uykunun sık bölünmesi,
– Göğüste yanma hissi,
– Öğürtme vede boğulma,
– Sık sık öksürme,
– Arkaya doğru gerinme,
– Sıvı ile karışık gaz çıkarma,
– Beslenme sırasında huzursuzluk,
– Yutmada zorluk,
– Tükürme vede kusma.
Reflüsü olan bebekler, gece boyunca uyumada sıkıntı yaşayabilmektedir. Midede duyulan rahatsızlık hissi nedeni ile uyku bölünebilmektedir. Mideden özofagusa kaçan içerik asitli olduğundan yemek borusu dokusuna zarar verebilmektedir. Bu durum sonucunda mide ekşimesi, göğüste ağrılı yanma hissi görülebilmektedir. Çocuklarda ve yetişkinlerde reflünün en sık görülen belirtisi olan bu durumu bebeklerde fark etmek çok kolay olmayabilmektedir. Yemek borusuna geri kaçan içerik, bebekte öğürme ve boğulma hissine yol açabilmektedir. Bebeğin beslenme esnasında pozisyonunun uygun olmaması bu durumu daha da kötü hale getirebilmektedir.
Mideden geri kaçarak boğaza kadar gelen asitli içerik, bebekte öksürüğe neden olabilmektedir. Mide içeriğinin öksürük esnasında solunum yoluna kaçması da zatürre gibi solunum sistemi hastalıklarına yol açabilmektedir.Bebekler, beslenme esnasında veya hemen sonrasnda kafalarını arkaya doğru attıkları gerinme hareketini yapabilmektedir. Bu hareket, bir çok farklı nedene bağlı olarak gerçekleşebileceği gibi, reflünün yol açtığı karındaki yanma hissi nedeniyle de olabilmektedir. Reflü veya gastroözafagial reflü hastalığına bağlı olarak beslenme bozukluğu vede aşırı kusma gibi davranışlar, bebeğin kilo kaybetmesine veya yeterince kilo alamamasına neden olabilmektedir. Bebeklerde gaz çıkarma veya hıçkırık esnasında mide içeriğinin de ağza gelmesi, reflüde sık görülen bir belirtidir. Gastroözafagial reflü hastalığına sahip bebeklerde emzirme veya yemek yeme sırasında huzursuzluk görülebilmektedir. Reflüye bağlı yemek borusu hasarı veya karın ağrısı bu duruma yol açabilmektedir.
Bebek, beslenme esnasında ağrı hissediyor veya yutmada zorluk hissediyor ise yemek yemeyi reddedebilmektedir. Beslenme esnasında ağrının nedeni, asitli mide içeriğinin yemek borusuna kaçarak oluşturduğu doku tahribatına bağlı olabilmektedir. Bebeklerde ağızda tükürük görülmesi normal durumdur. Yalnız, bu durumun şiddetli olması vede 12 aydan büyük bebeklerde yemek sonrası görülmesi gastroözafagial reflü hastalığına işaret ediyor olabilmektedir. Tükürme, normalde acısız bir durumdur vede bebekte herhangi bir rahatsızlık hssi oluşturmaz. Şiddetli tükürme de bebeğe acı verebilir vede bebeği ağlatabilmektedir. Reflünün 24 ay vede üzeri bebeklerde görülmesi gastroözefahial reflü hastalığı ismi verilen bir nedene bağlı olabilmektedir. yeni doğan bebeklerde reflü görülmesi vede bunun 18 aya kadar devam etmesi normal kabul edilir iken, gastroözefahial reflü hastalığı daha ciddi belirtilere neden olabilecek bir hastalıktır.
Bebeklerde Reflü Nedenleri Nelerdir?
– Bebeğin pzisyonu,
– Bebeğin aşırı beslenmesi,
– Diyet,
– Kısa veya dar yemek borusu,
– Alt özofagus sfinkterinin tam gelişmemesi.
Bebeğin beslenme esnasında ve sonrasında sürekli yatay pozisyonda olması, mide içeriğinin geri kaçısını kolaylaştırarak reflüye nedne olmaktadır. Bebeğin emerken veya yemek yerkenki pozisyonunda yapılacak değişimler, reflü oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Bebeğin tek seferde çok fazla besin tüketmesi veya çok sık beslenmesi reflü oluşumuna yol açabilmektedir. Bebeğin gerek annesini emerken, gerek de biberonla beslenir iken aşırı miktarda beslenmesi engellenmeli, bunun yerine daha sık ve normal porsiyonlarda beslenmesi sağlanmalıdır.
Anne sütü ile beslenen veya ek gıda tüketimine başlayan bebeklerin diyetlerinde bulunan besinler reflü oluşumuna neden olabilmektedir. Domates, narenciye çeşitleri midede asit oluşumunu artırmaktadır. Nane, çikolata ve yağlı yiyecekelr de yemek borusundan mideye geçişi sağlayan kasın daha uzun süre açık kalmasına yol açmaktadır. Diyette bu yiyeceklerin tüketilmesi, bebekte reflü görülme riskinin armasına neden olmaktadır. Özofagus yapısının dar ya da kısa olması mideden kaçan asitli içeriğin daha kolay ağza gelmesine vede yemek borusunun asitten daha çok zarar görmesine yol açabilmektedir.
Yemek borusunun mideye bağlandığı kısımda bulunan alt özofagus sfinkteri ismi verilen halkasal kas, bebeklerde gelişimini tam olarak tamamlayamamıştır. Bu neden ile, yutma vede normal zamandaki açma kapama işlemi, gelişimini tamamlamamış kas tarafından düzgün bir biçimde gerçekleştirilemez. Bu durum bebeklerde oldukça yaygın görülen bir durumdur ve genellik ile bir soruna neden olmaz. Yalnız, bu durumun, yemek borusunun iç yüzeyini döşeyen tabakaya zarar vermesi vede komplikasyonlara neden olması bebekte gastroözefahial reflü hastalığı varlığı şüphesini uyandırmaktadır.
Bebeklerde Reflü Nasıl İyileşir?
– Bebeklerde sırt üstü yatırılması, reflü bakımından daha olumlu sonuçlar sağlamaktadır. Bebeklerde reflü yastığı ismi verilen ve uyku esnasında bebeğin başının daha yüksekte kalmasını sağlayarak reflüyü azaltan yastık kullanımı da bebeğin daha rahat hissetmesine yardımcı olmaktadır.
– Bebeklerde midede kalan gazın çıkarılması adına masaj uygulanması da bebeğin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Bebek bu sayede daha huzurlu hissetmektedir.
– Bebeklerde reflü belirtileri rastlandığında, porsiyonlarda hafif küçülmeye gidilmesi faydalıdır. Biberon ile beslenen bebeklerde, şişenin her zamankinden daha az doldurulması vede bununla birlikte beslenme sıklığının artırılması önerilmektedir.
– Bebeklerin dik bir pozisyonda beslenmesi yararlıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin kafaları yukarıda kalacak şekidle hafif eğimle emzirilmesi tavsiye edilmektedir. Bebeklerin, beslenme sonrasında yaklaşık 30 dakika oturur pozisyonda udrması, yer çekimi etkisi ile besinlerin mideye geçişini kolaylaştırır vede mideden geriye kaçmasını önlemektedir.
Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de bebeklerde reflü belirtileri nelerdir yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bebeklerde reflü belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı bebeklerde reflü belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Hava Kirliliği Nedenleri Nelerdir?