Bebeklerde Kusma Neden Olur? Bebeklerde Kusma Nasıl Geçer? Bebeklerde kusmaya ne iyi gelir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda hazırladık.
Bebeklerde Kusma Neden Olur? Bebeklerde Kusma Nasıl Geçer?
Özellikle yaşamın ilk haftalarında, bebekler beslendikten kısa süre sonra zorlanmaksızın ağız dolusu kusabilmektedir. Bu durum genelde normal kabul edilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırladığımız bebeklerde kusmaya ne iyi gelir? ve bebeklerde kusma nasıl geçer? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Bebeklerde kusma neden olur?
Bebekler büyüdükçe, normal kilo almaya başladıkça bu kusma durumu azalmaktadır. Genellik ile 8 aylık olduklarında beslenme sonrası kusmalar ortadan kalkmaktadır. Metabolzima hastalıkları, bebeğin annenin amnios sıvısını fazla yutması, süt alerjisi gibi gastro-intestinal alerjiler de yenidoğan döneminde rastlanan kusmaların nedenleri arasındadır. Beslenir iken hava yutan, aşırı hızlı yada aşırı yavaş emen bebekler, beslendikten sonra gazı çıkarılmayan bebekler de zorlanmaksızın kusabilmektedir. Beslenme yöntemlerindeki hatalar düzeltilir ise, bebeklerde rastlanan bu kusmalar geçmektedir.
Zorlanmasız vede zorlanmalı kusma olarak bebeklerde 2 tip kusma rastlanmaktadır. Zorlanmasız kusma genelde yaşamın ilk haftalarında vede yanlış beslenme tekniği sonrasında görülmektedir. Zorlanmalı kusma, mide bulantıları vede öğürtüler ile başlayan fışkırır tarzda kusmadır. Küçük bebeklerde huzursuzluk, solgunluk, terleme, kusmaya eşlik edebilmektedir. Yenidoğan bebekte ilk 24 ila 36 saatte görülen şiddetli kusmalar sindirim sistemi tıkanıklığının göstergesi olabilmektedir. Bunlar içinde en sık görülenler, özofagus atrezisi gastro özafajiyal reflüpilor stenozubarsak tıkanıklığı barsak darlıklaır karın organlarının göğüs içine fıtıklaşması gastroözofagial reflü mide borusunun mideye bağlandığı yerde meydana gelen kasılma yetersizliği sonucu mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma durumudur. Genellik ile yaşamanın 3 ila 10 günler arasında başlamaktadır. Beslendikten sonra bebek 30 dakika süre ile yan oturur pozisyonda tutulabilir ise, kusma büyük ölçüde engellenebilmektedir. Yazımızın devamına giderek bebeklerde kusma nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Bebeklerde Kusma Nasıl Geçer?
Bebeklerde Kusma Nedenleri
Bebek büyüdükçe kusma gerilemektedir. Büyümeyi beklememeyi gerektiren ciddi kilo kaybına yol açıyor ise, cerrahi müdahale gerektirebilmektedir. Yemek borusunu mideye bağlanan ucunun kör olması, ciddi bir regürjitasyon nedenidir. Bu durumda bebek doğumdan sonraki bir kaç beslenmesinden sonra besinler yemek borusunda birikebileceğinden kusmaya başlamaktadır. Bazı durumlarda bu kapalı olan yemek borusu bir boruyla soluk borusuna bağlı olabilmektedir. Bu durumda nefes darlığı vede mororma da gözlenebilmektedir. Özellikle erkek çocuklarda yaşamın üçüncü haftasında başlayan şiddetli kusmalar bir nevi mide darlığı olarak kabul edilen pilor stenozunu akla getirmektedir. Pilor stenozunda tedavi cerrahidir.
Barsak darlıkları veya tıkanıkları bebeğin doğduğu ilk günlerinde karnının şiştiği, kakasını yapamadığı vede buna eşlik eden şiddetli kusmasının mevcut olduğu durumlarda akla gelmektedir. Acilen hekime başvurulmalıdır. Daha büyük çocuklarda en sık zorlanmalı kusma nedenlerinin başında enfeksiyonlar gelmektedir.
En Sık Kusmaya Neden Olan Enfeksiyonlar
– Gribal enfeksiyon,
– Boğaz enfeksiyonu,
– Bronşit,
– Mide-bağırsak enfeksiyonları,
– Kulak enfeksiyonları,
– İdrar yolu enfeksiyonları,
– Menenjit,
– Santral sinir sistemi enfeksiyonları.
Bebeklerde Kusma Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde kusma bir enfeksiyon sunucu olduğunda, kusmanın kesilmesi adına enfeksiyonun iyileştirilmesi gerekmektedir. Enfeksiyon sonucu meydana gelen kusmalarda vücutta artan keton cisimciklerini dengelemek adına, bebeğe şekerli su içirilmektedir. Kaybedilen sıvının yerine konması da oldukça önemlidir. Aşırı kusmalarda hekim yönlendirmesi ile anti emetik kullanılabilmektedir.
Çocukluk çağı zehirlenmelerinde kusma rastlanabilmektedir. Birden kusmaya başlayan, kusma için altta yatan enfeksiyon veya başka neden bulunmayan, 1 ila 11 yaş arasındaki çocuklarda zehirlenme düşünülmelidir. Besin zehirlenmelerinde de kusma görülebilmektedir. Tansiyon yüksekliği çocukluk çağında kusma nedeni olabilmektedir. Çocukluk diyabetinde de kusma görülebilmektedir. Ara sıra olan kusmaya ağızda aseton kokusu, sık idrara çıkma, bol su içme, ağız kuruluğu eşlik ediyor ise çocuk diyabetinden şüphelenmek gerekmektedir. Kusmanın psikolojik kökeni de olabilmektedir. Bazı çocuklar heyecanlandıkları zaman kusmaktadırlar. Okul sorunu olan çocukların hafta içi sabahlarda mide bulantısı vede kusma yaşadıkları bilinir. Yeme sorunu olan iştahsız çocuklar yemek için zorlandıkları takdirde kusmaya başlamaktadır.
Bebeklerde Kusma Neden Olur, eğer ki sizin de bebeklerde bebeklerde kusma neden olur yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bebeklerde kusma neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı bebeklerde kusma neden olur hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir?