Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır? Bebeklerde Kalça Çıkığı Nedir?, Bebeklerde kalça çıkığı nasıl tedavi edilir? Hakkında merak edilen bazı bilgiler.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır? Bebeklerde Kalça Çıkığı Nedir?

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır
Sayfa İçeriği: Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır

Bebeklerde kalça çıkığı, genellik ile anne karnında, rahimde yani intrauterin dönemde olduğu bir bozukluktur. Kalça çıkığının, bebeğin anne karnındaki pozisyonundan, ailedeki genetik yatkınlığa kadar bir çok nedeni olabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için bebeklerde kalça çıkığı nasıl tedavi edilir? ve bebeklerde kalça çıkığı belirtileri sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Bebeklerde kalça çıkığı nasıl anlaşılır?

Bebeklerde kalça çıkığı anlaşılabilmesi için, önleyici tedavi olarak bebek doğar doğaz uzman hekim tarafından muayene edilmesi lazım. Eğer imkan varsa vede şartlar uygun ise, bebeğin bir ortopedi vede travmatoloji uzmanı tarafından muayene edilmesi de bu konuda önemlidir. Böylece sıkıntı var ise, anında müdahale edilebilir vede erken teşhis ile birlikte uygun tedavi planı yapılabilmektedir. Aileler, bebek dünya geldikten sonraki 6 aylık süreçte kontrolleri aksatmamalıdır. Ara bezini ise birazcık fazla kullanmaları, bacağı açık tutmaları, kundak yapmamaları da anne adaylarının dikkat etmesi gereken noktalar arasında yer almaktadır. Yazımızın devamına giderek bebeklerde kalça çıkığı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Ağrı Yapar Mı?

Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri

Kalça eklemi hareket ettirildiğinde, tıklama sesi duyulması,
Yürüyen bebeklerde aksama,
Oturma, emekleme ve yürüme gibi fonksiyonları içeren kaba motor gelişimde gerilik,
Kalça vede bacaklardaki deri katlantılarının sayı vede şeklinde asimetri,
Kalça eklemi hareketlerinde sınırlılık, mesela bacakların dışa doğru açıklamaması,
İki bacak arasında uzunluk farklı olması.

Eğer kalça çıkığı tedavi edilmez ise bazı sorunlar meydana gelebilmektedir. Bunların başlıcaları;

Eklem hareketlerinde kalıcı kısıtlılık,
Eklem aşınmaya bağlı erken dönemde osteoartrit gelişimi,
Kalçada genç yaşlarda başlayan ağrı,
Topallayarak yürüme.

Bebeklerde kalça çığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kalça çıkığı riskinde artışa neden olan faktörlerden bazıları ise anne rahmindeki düşük amniyon sıvısı seviyeleri, ters doğum vede ailede kalça çıkığı öyküsü olması şeklinde olabilmektedir. İlk gebelikte rahim, henüz tam gevşemediği için bebeğe baskı uygulayarak kalça çıkığını tetikleyebilmektedir. Bu nedenle ilk hamileliklerde kalça displazisi rastlanma sıklığı daha fazla olmaktadır. Rahatsızlık, doğuştan gelen çeşitli sendrom vede hastalıkların bir parçası da olabilmektedir. Kalça çıkığı genelde kızlarda erkeklerden daha sık rastlanmaktadır. Yalnız erkek bebekerde de görülebildiğinden düzenli kontroller her iki cins için de oldukça önemlidir.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Risk Faktörleri

Kundak yapılmış olması,
Oligohidramnioz yani amniyon sıvısının az olması,
Ailede kalça çıkığı varlığı,
Doğumda makat pozisyonunda geliş,
Çoğul gebelikler,
İlk gebeliklerden doğan bebekler.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Tedavi Edilir Mi?

Bebeklerde kalça çıkığı erken dönemde teşhis edildiğinde, tedavi ameliyatsız yapılmaktadır. İlk 6 ayda sadece atel vede basit bazı önlemler ile kalça çıkığının tedavisi mümkündür. 6 aydan büyük bebeklerde de, genel anestezi altında cerrahi işlemle çıkık femur başının yerine yerleştirilmesi lazım. Sonrasında da alçı uygulaması uygulanır. Tedaviden sonra hasta takibe alınır vede olası bir olumsuz durumda müdahale edilmektedir. Tedavi ilk 6 ayda yapılır ise, tamamen iyileşme oranı %100’e yakın olmaktadır. İlk 6 ayda gelişimsel kalça displazisi tanısı alan bebeklere, genellik ile özel bir kumaş ateli yapılmaktadır. Bu, bebeğin kalçalarının ikisini de sabit konumda tutar vede normal şekilde gelişmelerini sağlamaktadır. Atelin bir kaç hafta boyunca sürekli olarak takılması vede sağlık uzmanı dışında kişiler tarafından çıkarılmaması lazım. Kontrol randevularında atelin gerekli ayarlamaları doktor tarafından uygulanmaktadır. Doktor, ayrıca atel takılı iken, bebeğe nasıl bakım yapılacağı konusunda anneye ayrıntılı öneri vede talimatlar vermektedir.

Bebeklerde Kalça Çıkığı İyileşir Mi
Bebeklerde Kalça Çıkığı İyileşir Mi

Kalça çıkığı 6 aylıktan sonra teşhis edildiyse ya da atel uygulaması işe yaramadı ise genel anestezi altında eklemin uygun konuma getirilmesi gerekebilmektedir. Bu işlem redüksiyon olarak isimlendirilir vede femur topunun tekrar kalça soketine yerleştirilmesini barındırır. Redülksiyon işleminden sonra alça uygulaması yapılmaktadır. Alçının işlemden sonra en az 6 hafta kalması lazım. Daha sonra eklemlerin düzeldiğinden emin olmak adına, kalçaların tekrar genel anestezi altında kontrol edilmesi lazım. Bu incelemeden sonra, kalçanın tamamen stabilize olmasını sağlamak için, muhtemelen en az 6 hafta daha eklemin alçıda kalmasına ihtiyaç duyulabilmektedir. Bebeklerde kalça çıkığı risk faktörlerine dikkat edilerek önlenebilmektedir.

Bebeklerde kalça çıkığı nasıl anlaşılır, bebeklerde kalça çıkığı durumunda, herhangi bir belirti vermeyebilir. Bu nedenle düzenli hekim kontrolleri erken tanı için oldukça önemlidir. Rahatsızlık bebeklerde, çeşitli belirtilerle de seyredebilmektedir. Eğer ki sizin de bebeklerde kalça çıkığı nasıl anlaşılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bebeklerde kalça çıkığı nasıl anlaşılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da bebeklerde kalça çıkığı nasıl anlaşılır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Diyabetik Nöropati Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed