Baker Kist Nasıl Geçer?

Baker Kist Nasıl Geçer? Baker Kisti Belirtileri Nelerdir?, Baker kisti tedavi edilmezse ne olur? Hakkında merak edilen bazı bilgileri hazırladık.

Baker Kist Nasıl Geçer? Baker Kisti Belirtileri Nelerdir?

Baker Kist Nasıl Geçer
Sayfa İçeriği: Baker Kist Nasıl Geçer

Baker kisti; Diz içinde çeşitli nedenler ile biriken eklem sıvısının artarak dışarıya doğru taşmaya başlaması ile meydana gelen vede bu bölgede görülen şişlik ve gerginliğe neden olan çıkıntıya denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için baker kisti tedavi edilmezse ne olur? ve baker kisti belirtileri nelerdir? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Baker kist nasıl geçer?

Baker kistinin en sık görüldüğü bölge, gastroknemius bursasıdır. Yuvarlak, düzgün yüzeyli vede yumuşak bir kitle olan baker kisti başlangıç evreesinde çok fazla semptoma neden olmasa da, büyümesi durumunda keskin ağrılara neden olur. Diz arkası, baker kisti özellikle dizin bükülmesini içeren fiziksel aktiviteler esnasında hem bireylerin zorlanmasına, hem de ağrılara neden olur. Baker kisti hastalıkları genellik ile kıkırdak yırtıkları vede diz eklemi iltihapları nedeni ile meydana gelir. Bu komplikasonlar nedeni ile eklemlerin çok fazla sürtünme olmadan yumuşak hareketler gerçekleştirmesini sağlayan kayganlaştırıcı sinovyal sıvı birikmete vede baker kistini meydana getirmektedir. Özellik ile fiziksel aktiviteler esnasında meydana gelen yaralanmalar, darbeler vede travmalar ile romatizmal hastalıklar baker kistine neden olur. Kistin oluşum nedenleri arasında, osteoartrit olarak da bilinen, yaşa bağlı kemik dejenerasyonu vede aşınmaları, romatoid artrit vede gut hastalığı gibi romatizmal hastalıklar da yer almaktadır. Yazımızın devamına giderek baker kisti belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Baker Kisti Tedavi Edilir Mi?

Baker Kisti Belirtileri

Baker kisti, diz arkasında oluşan vede şişlik biçiminde kendini gösteren sol veya sağ baker kisti, eklem hareket açıklığı kısıtlılığına nedne olur. Şiş bölge çevresinde görülen vede hareket ile birlikte daha belirgin hale gelen gerginlik vede ağrı, baker kistinin yaygın görülen belirtileri arasında yer alır. Özellik ile diz hareketlerinde duyulan keskin ağrı ile karakterizedir. Bacakların uzatılmasında, dizlerin bükülmesinde veya gerilmesinde vede uzun süre ayakta kalındığında hastalara rahatsızlık verir. Baker kisti, bazı durumlarda patlayabilir ve yırtılabilir. Baker kisti patlar ise, bu bölgede kızarıklık vede şişkinlik yaratır. Kitle içinde yer alan sıvı yayılım göstereceği için, dizden baldıra doğru yayılan bir ağrı oluşur. Bu durum derin vede trombozu denen toplar damar hastalıkları ile karışabilir ve bu nedenle yanlış tedavi edilebilir.

Baker kisti, başlangıçta çok fazla belirti göstermez. Şiddetli ağrı olması veya kistin patlaması durumunda tanı vede ayırıcı tanı için diz röntgeni, MR’ı doppler ultrasonografisi vede eklem ultrasonografisi gibi görüntüleme yöntemleri ile teşhis edilir. Baker kisti teşhis edildikten sonra, semptomların artmaması için hastaların yoğun egzersizlerden vede ani bacak hareketlerinden kaçınması gerekmektedir.

Baker Kist Zararlı Mı
Baker Kist Zararlı Mı

Bazı vakalarda baker kisti kendiliğinden geçmektedir. Doktor kontrolünde takip edilen kist, yalnızca fizik tedavi uygulamaları vede tavsiye edilen egzersiz hareketleri ile zaman içinde kaybolur. Vakaların ortalama %70’inde kistin kaybolduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte baker kistinin kendiliğinden geçmesi oldukça uzun sürer. Kistik oluşum bazı vakalarda yıllar sonra ortadan kalkar. Baker kisti tedavi edilmez ise, ilerleyen dönemlerde patlayabilir. Patlama nedeni ile açığa çıkan eklem sıvısı baldırlara doğru akmakta vede dizden ayak bileğine kadar keskin ağrıya, şişliğe vede renk değişikliklerine neden olur. Bu dramatik tabloda sıvı akışının gerçekleştiği baldır bölgesinde belirgin kızarıklık vede şişlikler görülür. Bu durumda daha ciddi komplikasyonlara da neden olur. Bacak damarlarında kan pıhtısı oluşmasına da neden olur. Bu nedenle şişlik vede kızarıkların devam etmesi durumunda en yakın zamanda sağlık kurumuna gidilmesi gerekir.

Baker Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Baker kisti tedavisinde öncelik ile buz uygulamaları tavsiye edilir. Buz vede bandaj uygulamaları genellikle şişliğe eşlik eden herhangi semptom görülmediği durumlarda etkili olmaktadır. Bununla birlikte bu uygulamalar vede egzersizler ile kendiliğinden geçmeyen baker kisti için ilaçlı tedaviye başlanır. Akut aşırı ağrılı vede şiş baker kistinin sterli aspirasyon uygulaması ile iğne yoluyla boşaltılarak glukokortikoid verilmesi hem ağrıları, hem de romatizmal yangıyı azaltmak amacı ile kullanılır. Baker kisti tedavi yöntemlerinden biri de ultrason eşliğinde gerçekleştirilen işlem ile aspirasyondur. Böylelikle iğne yardımı ile kistin içindek isıvı boşaltılır. İğneli aspirasyon tedavisininden sonra, bazı hastalara fizik tedavi tavsiye edilmektedir. Bazı durumlarda da kistin tedavi edilebilmesi adına, kiste neden olan romatizmal ya da ortopedik eklem patolojisinin de tedavi edilmesi lazım. Bu anlamda anti-romatizmal ilaçlardan ya da cerrahi yöntemlerden faydalanılır.

Baker Kist Nasıl Geçer, baker kisti ameliyatı, kist duvarının yırtılması gibi komplikasyonlar görülmemesi durumunda, ortalama olarak yarım saat kadar sürmektedir. Eğer ki sizin baker kist nasıl geçer, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Baker kist nasıl geçer, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da baker kist nasıl geçer, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Astımın Alerjik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed