Atopik Dermatit Neden Olur?

Atopik Dermatit Neden Olur? Atopik Dermatit Nasıl Tedavi Edilir? Atopik dermatit ne yememeli? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızda.

Atopik Dermatit Neden Olur? Atopik Dermatit Nasıl Tedavi Edilir?

Atopik Dermatit Neden Olur
Sayfa İçeriği: Atopik Dermatit Neden Olur

Bebeklik egzaması olarak da isimlendirilen atopik dermatit, özellik ile süt çocukluğu dönemin de cilt de kuruluk, bacak vede kollar da, gövde de egzamatöz deri lezyonları vede kaşıntı ile kendini belli eder. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için atopik dermatit nasıl tedavi edilir? ve atopik dermatit ne yememeli? Soruları ile ilgili cevaplara ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Peki Atopik dermatik neden olur?

Atopik dermatit, özellik ile ek gıdalara geçiş sırasın da gıda duyarlılıkları atopik dermatit lezyonlarının alevlenmelerine neden olabilmektedir. Atopik dermatiti olan çocuklar, ileri ki yaşlar da, diğer alerjik hastalıkların gelişimi açısından mutlaka takip edilmelidir. Bu hastalık, çok komplike bir hastalık türüdür. Çocuklar da atopi denilen bir grup bulunmaktadır. Atopi grubun da, yer alan her çocuk da atopik dermatit rastlanmaz. Yalnız atopi olanlar da alerjik astım vede alerjik rinit gibi genetik alt yapı bulunmaktadır. Ailesel olarak, anne-baba veya yakın akrabalar da, alerjik alt yapı bulunuyor ise, bu ailelerden doğan çocukların bir çoğun da atopi meydana gelir. Atopinin içine, çevreden gelen faktörler de eklendiğinde, atopik dermatit meydana gelmektedir. Yazımızın devamına giderek, atopik dermatit belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Atopik Dermatit Nasıl Tedavi Edilir?

Atopik Dermatit Belirtileri

Tekrar eden kaşıntılar,
Deri renk değişiklikleri,
Boyun da katlanmalar,
Parlak tırnaklar, dudak kenarın da çatlaklar,
Düşük saç çizgisi,
Göz altı morluğu vede çizgilenmeleri,
Avuç içi, ayak tabanındaki çizgilerin çok yoğun olması,
Kuru deri, yüz de solukluk.

Atopik dermatit, özellik ile bebekler de en çok rastlanan görüntüler yüz vede yanak bölgesin de olmaktadır. Bebeklerin yanak kısımların da tahriş, kızarıklık, kuruluk, pütür pütür benzeri görüntüler vede lekeye benzeyen hatta beyaz siyah kahverengi gibi alaca alaca biçimler atopik dermatit de rastlanır. Bebek, büyüdükçe yer değiştirebilmektir. Yanaklardaki görüntüler ortadan yok olur, yanak ile birlik de artık ekstremite denilen kol vede bacaklar da oluşabilir. Hastalık tutulumu, o bölgelere geçiş yapmaktadır. En çok yüz vede yanak bölgesin de rastlansa da, saç dibinden, ayak tabanına kadar vücudun her bölgesin de meydana gelebilen hastalıktır. Bebeklik çağından başlayan ve 13 ila 14 yaşına kadar rastlanabilir. Çocuklar büyüdükçe belirtilerin azalması beklenmektedir. Ergenlik yaşına kadar atopik dermatitin %80 ila %90’ı sona ermektedir. Bebeklik çağından başlayıp, erişkinliğe kadar devam eden bu hastalık vakaları da bulunmaktadır.

Atopik dermatit hastalığına neden olan bazı faktörler; Çevresel olarak bir çok faktör bulunmaktadır. En çok karşılaşılanlar ise toprak, toz vede polen teması çocuklar da alerjik alt yapı da bulunuyorsa atopik dermatite neden olabilmektedir. Laktoz gibi alerjik reaksiyona neden olabilen besinler, atopik dermatit nedenleri arasında görülebilir. Çocuklar da özellik ile rastlanan, her türlü enfeksiyondan sonra atopik dermatit artmaktadır. Antibiyotik vede ilaç kullanımların da, hatta aşı olduktan sonra bu hastalığın görülme sıklığında da artış olmaktadır. Kimyasal maddeler ile evde yapılan temizlik sonrasın da bebek vede çocuklar da atopik dermatit tetikleyebilir. Bebeğin veya çocukların kimyasala teması olmasa da, temizlik esnasın da hava da göz ile görülmeyen molekülleri soluması ile atopik dermatitin artmasına neden olmaktadır. Eskiden çok tercih edilen, yalnız günümüz de henüz tercih edilmeyen yünlü ürünler hassasiyeti olan çocuklar da atopik dermatitin artmasına neden olmaktadır. Köpek vede kedi gibi hayvan tüyleri yine hastalığın yükselmesini tetikler.

Atopik Dermatite Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Alerjik astımı bulunan çocukları etkileyen, etkenler yine atopik dermatit rastlanan çocukları da etkileyebilir. Çünkü atopi denilen grup da, yabancı madde çocuğun vücuduna girdiğin de, kan da var olan hücreleri aktifleştirir vede o hücreler o yabancı maddeye karşı reaksiyon vermektedir. O reaksiyon ise, vücutta nerede tutunuyor ise, belirtilerini yine o bölge de göstermektedir. Bebeklik çağın da vede çocukluk döneminden sonra, erişkin döneme geldikçe atopik dermatitin yerleşimleri de farklı yerler de olabilir.

Atopik Dermatit Tedavi Edilir Mi?

Atopik dermatit, tedavisi günümüz de iki biçim de planlanmaktadır. Birincisi hastanın şiddetli akut, atak geçirdiği dönem de gerçekleşir. Bu dönem de sürekli kullanması gereken nemlendirici tarzın da ilaçlar bulunur. Çünkü atopik dermatit olan çocukların ciltleri hassas vede kurudur. Bu neden ile akut dönem de, dermatoloji uzmanı tarafından verilen, kortizonlu kremler vede antihistaminik şuruplar devreye girmektedir. Bu ilaçların kullanımı oldukça önemlidir. Ailelerin kortizonlu kremlerden tereddüt etmemelidir. Doktor tarafından belirli dozlar da verilen, kortizon kullanımının çocuklara zararı kesinlikle yoktur. Atopik dermatit atağı atlatıldıktan sonra, idame tedavi sürecinde sürekli vücudu nemli tutacak hastalığa özel nemlendiriciler tercih edilir.

Atopik Dermatik Nasıl Geçer?

Atopik dermatit hastalığın da, öncelik ile var olan etkenlerden bebeğin veya çocuğun uzaklaştırılması lazım. Bu her etken için gereli olmayabilmektedir. Mesela; Yünlü ürünler, kedi, köpek varlığı, kimyasal teması gibi faktörlerden kolaylık ile bebek veya çocuk uzak tutulmalıdır. Enfeksiyon, antibiyotik kullanımı gbi durumların önüne geçilemez. Atopik dermatiti olan çocuklar da, aşı olduğu süreç de, antibiyotik kullanımın da vede diş çıkardığı zamanlar da döküntüler rastlanır. Ailelerin, bu dönemler de endişelenmesine gerek yok. Dematoloji doktorının vermiş olduğu ilaçlar düzenli kullanıldığı zaman hastalık belirtileri gerileyecektir. İlkbahar vede sonbahar da, mevsim değişikliği nedeni ile yine bebekler de vede çocuklar da atopik dermatit nedeni ile döküntüler olmaktadır. Bu belirtiler rastlandığı zaman, yine ailelerin daha önceden kullandığı krem vede şurupları kullanmaları yeterli olmaktadır.

Atopik Dermatit Neden Olur, atopik dermatit olan bebekler vede çocuklar, bu durum da yaygın besin alerjenleri olan tavuk yumurtası, inek sütü, soya, yer fıstığı vede buğday tüketmemelidir. Daha büyük ya da hazır mama ile beslenen çocuklar da yumurta, süt vede yer fıstığı egzamayı tetikleyen en yaygın gıda alerjenleri arasın da yer almaktadır. Eğer ki sizin de atopik dermatit neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Atopik dermatit neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da atopik dermatit neden olur, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Adenovirüs Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed