Ateş Neden Çıkar? Ateşle Nasıl Mücadele Edilir? Ateş Nedir? Yüksek ateş kimlerde görülür? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgileri yazımız da derledik.
Ateş Neden Çıkar? Ateşle Nasıl Mücadele Edilir? Ateş Nedir?
İnsan vücudunun ısısının normalin üzerinde olması ateş olarak kabul edilmektedir. Genel olarak insan vücudunun ısısı makattan ölçülen normal vücut ısısı 36.4 / 37.6 derece iken, koltuk altından ölçülen normal ısı da 36.5 / 37.0 derece olarak kabul edilmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için ateş nedir? ve yüksek ateş kimlerde görülür? Sorularının cevaplarını ayrıntılı olarak derledik. Siz de yazımızın devamına giderek ateşle nasıl mücadele edilir? Öğrenebilirsiniz. Peki Ateş neden çıkar?
Bebekler de vede çocuklar da vücut ısısı erişkinlere göre daha yüksek olmaktadır. Ateşin gün için de belli ritmi bulunmaktadır. Gün boyu sabah vede akşam saatleri arasın da 0.5 / 1.0 derece fark edebilmektedir. Bu duruma da günlük ısı ritmi denir. Bebekler de ve çocuklar da en yüksek vücut ısısı saat 17 ila 19 arasında, en düşük ısı ise saat 24 ila 06 arasın da olmakta. Vücut ısısı ağızdan, koltuk altından, makattan veya kulaktan ölçülebilmektedir. Koltuk altı ısısı gerçek vücut ısısından biraz daha düşük olmaktadır. İnsan vücudunun ısısının 37 derecenin üzerinde olması durumun da ateş söz konusudur. Koltuk altı ısısı 37/37.5 derece arası hafif ateş, 37.6/37.9 derece arası hafif ateş, 38/38.5 derece arası orta derecede olmaktadır. Yüksek ateş ise 38.5/39.5 derece arası yüksek ateş olarak kabul edilmektedir. 40 derecenin üzerinde ise çok yüksek ateş olarak kabul edilmektedir. Koltuk altından alınan ateş değerleri, makattan alınana göre 1 derece daha düşük olmaktadır. O yüzden makattan yapılan ölçümler de mutlaka bu duruma dikkat edilmelidir. Ateş tespiti yapılabilmesi için en doğru ölçüm metodu, termometre kullanmaktır. El teması ile ateşin ölçülmesi göreceli olmakta ve bulunan ortama göre yanılmalara neden olabilmektedir. Siz de yazımızın devamına giderek ateş neden çıkar ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yüksek Ateş Kimlerde Görülür?
Ateşle Nasıl Mücadele Edilir?
Ateşle mücadele etmek için öncelik ile ilaçlara vede soğuk uygulama yöntemlerini uygularız. En yaygın olarak tercih edilen ilaç parasetanol olarak günümüzde oldukça tercih edilmektedir. Bu ilaçın yan etkileri oldukça az vede güvenilir ilaçtır. Dozu da 4/6 saatte bir kilogram başına 10/15 mg’dir. Günlük doz kilogram başına 60 mg değerini geçmemelidir. Dikkat etmeniz gereken ilacın içindeki parasetomolün kaç milgram olduğudur. Bu yüzden mutlaka ilacın kaç miligram olduğunu mutlaka okuyunuz. Eğer ateş düşmüyor ise ilaç 4 saat ara ile verilebilir.
Bebekler vede çocuklar için piyasa da yer alan vede gribal durumlar da kullanılan bazı ilaçların için de parasetamole ek olarak, bebeğin yaşına göre dikkatli kullanılması gereken başka maddeler de yer almaktadır. Bu ilaçları tercih ederken, içindeki parasetamol dozu da hesaplanmalı vede günlük doz aşılmadan diğer ateş düşürücü şuruplar ona göre kullanılmalıdır. Aspirin çocuklar da tercih edilmeyen ilaçtır. İbuprofen kısa süreli kullanımlar da yan etkisi düşük ilaçlar arasındadır. Doz olarak her 6 ila 8 saatte bir kilogram başına 5/10 miligramdır. Günde en çok 4 defa belirtilen dozlar da kullanılmalıdır. Ateş de soğuk uygulama, ateşin düşürülmesin de ilaçlara yardımcı olmaktadır. Vücut yüzeyleri geniş olduğundan küçük çocuklar da ve bebekler de, ateşi düşürmek için etkili yöntemdir. Banyo suyu sıcaklığı 30 ila 32 derece olmalıdır. Buzlu su veya soğuk su kesinlikle tercih edilmez ve banyo suyuna asla alkol eklenmez. Başka yöntem ise ıslak bezler ile vücut ateşini kontrol edip, sık sık ölçüm yaparak ateşin seyrini izlemektir. Ateşli kişinin bulunduğu odanın ısısı 21 ila 22 derece arası tutulmalıdır. Bebeğinizin vede çocuğunuzun ateşi yüksek ise üstünde ki giysiler çıkarılmalıdır. Uygun doz da ateş düşürücü ilaç verilmeli ve soğuk uygulama yapılmalıdır. Ateş yükselir iken titreme olacağından, kesinlikle bebeğin ya da çocuğun üstünü örtmeyin.
Vücut Sıcaklığı Ölçümü Yapan Termometreler Nelerdir?
Beden sıcaklığı ölçümü yapan termometreler; Elektronik/dijital termometreler, Cıvalı termometreler, Kulak termometreleri, Bant şeklinde termometreler olmak üzere dört çeşit bulunmaktadır. Bant şeklinde termometreler, el bileği, alın, vücut gibi yerlere tatbik edilerek kullanılır. Bu termometrenin okuması kolay, yalnız kullanımı yaygın olmayan termometredir. Elektronik ve dijital termometreler, cıvalı termometrelere iyi alternatif olan dijital termometreler son yıllar da oldukça yaygın olarak tercih edilmektedir.
Cıvalı termometrelere nazaran daha mukavemetli olmaları nedeniyle darbelere dayanma vede yere düşünce kırılmama, açış vede ölçüm sonun da sesli uyarı yapabilme vede otomatik olarak kapanma özellikleri bulunmaktadır. Rahat okunabilen, bütün ateş ölçülebilecek yerlerde kullanılabilen bu termometrelerin kullanımı da kolaydır. Kulak termometreleri, timpanik infrared emisyon araştırıcı, pratik vede anında sonuç verebilen termometredir. Bu termometrenin kullanım da fitrelerini sıkça değiştirmek vede ölçüm mesafesini iyi ayarlamak lazım. Cıvalı termometreler, bu termometrenin kullanım öncesi cıva seviyesi kontrol edilir. Şayet seviye yüksek ise silkeleyerek düşürülür.
Ateş Neden Çıkar, ateşin çıkması ve yükselmesi durumun da titreme, el vede ayaklarda ki damarlardaki geçici daralmaya bağlı olarak eller vede ayaklar da soğuma gibi belirtiler gözlemlenir. Ateş 6 ay ila 6 yaş arası bebekler de ve çocuklar da havaleye yol açabilir. Ayrıca çocuklar da huzursuzluk, halüsinasyon vede sayıklama gibi etkiler yapabilmektedir. Eğer ki sizin de, ateş neden çıkar, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ateş neden çıkar, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da ateş neden çıkar, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bikini ve Mayo İzleri Geçmesi İçin Ne Yapılır?