Asya Kaplan Sivrisineği Tehlikeli Mi?

Asya Kaplan Sivrisineği Tehlikeli Mi? Asya Kaplan Sivrisineği Nedir? Asya kaplan sivrisineği hangi hastalıklara neden olur? İle ilgili bilmeniz gerekenler.

Asya Kaplan Sivrisineği Tehlikeli Mi? Asya Kaplan Sivrisineği Nedir?

Asya Kaplan Sivrisineği Tehlikeli Mi
Sayfa İçeriği: Asya Kaplan Sivrisineği Tehlikeli Mi

Güneydoğu Asya’ya özgü, gövdesinde vede bacakların da bulunan beyaz renkli şeritler ile diğer türlerden ayırt edilebilen, kan emici sivrisinek türüne asya kaplan sivrisineği denmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için asya kaplan sivrisineği hangi hastalıklara neden olur? ve asya kaplan sivrisineği nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Asya kaplan sivrisineği tehlikeli mi?

Asya kaplan sivrisineği; Özellikle son yıllarda, kıtalararası gümrük mallarının taşınması vede ulaşım imkanlarının gelişmesi sonucu, asya kaplan sivrisineği de, sadece Güneydoğu Asya’da sınırlı kalmayarak başta Avrupa olmak üzere diğer Batı ülkelerine doğru yayılmıştır. Asya kaplan sivrisineğinin sağlık bakımından tehlikeli olmasının en büyük nedeni, bu sivrisineğin ısırığı ile bazı ciddi viral enfeksiyonların insanlara geçme ihtimalinin bulunması olmaktadır. Bu enfeksiyonlar, insan da çok ciddi hastalıklara neden olan vede sivrisineğin diğer bölgelere yayılmasından önce genellik ile karşılaşılmayan türden enfeksiyonlar olmaktadır. Enfeksiyonlar arasında; Dang ateşi, zika virüsü vede chikungunya virüsü bulunmaktadır. Viral enfeksiyonların dışında, bu sivrisinek türü, bazı filarya türündeki parazitlerin insana bulaşmasından da sorumlu olmaktadır. Avrupa vede diğer bölgelere yayılması, bahsedilen viral enfeksiyonların insan sağlığını ciddi tehdit etmesi vede mevcut durumda etkili tedavi yöntemlerinin kısıtlı olması nedeni ile, bu sivrisnek türünün yol açtığı enfeksiyonlar, son yıllarda endişe yaratan önemli derecede halk sağlığı sorunu olarak görülür. Yazımızın devamına giderek, asya kaplan sivrisineğinin neden olduğu bazı hastalıklar ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Asya Kaplan Sivrisineğinden Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

Asya Kaplan Sivrisineğinin Neden Olduğu Hastalıklar

Batı nil virüsü,
Dang ateşi virüsü,
Zika virüsü,
Sarı humma virüsü,
Chikungunya virüsü,
Dirofilarya enfestasyonu.

Dirofilarya enfestasyonu; Hayvanlar da vede insanlar da hastalığa neden olabilen bu parazitler, özellik ile kanlı öksürük, göğüs ağrısı, ateş vede akciğer de sıvı toplanması gibi belirtilerin görülmesine yol açmaktadır. Buna bağlı olarak, özellik ile akciğer hasarının görüldüğü durumlar da, hastalık ölümcül olmaktadır. Chikungunya Virüsü; Sivrisinek ısırığını takip eden 3 ile 7 gün içinde; eklem ağrısı, ateş, baş ağrısı, döküntü gibi semptomlar ile başlayan bu hastalık, dang ateşinde olduğu gibi belirtiler gittikçe şiddetli olmaktadır. Özellikle yeni doğanlar, 65 yaş üstü yetişkinler vede başka hastalıkları bulunan bireylerde, bu hastalık hayatı tehdit edici olabilmektedir. Bu hastalığın bir defa geçirilmesi, virüse karşı ömür boyu bağışıklık sağlamaktadır. Chikungunya virüsünün bulaştığı bireyler, sivrisenek tarafından tekrar ısırıldığında, virüs sivrisineğe tekrar geçerek başka bireylere bulaşabilmektedir.

Zika Virüsü; Sağlıklı yetişkinler de, hafif seyreden zika virüsün de en büyük risk faktörünü hamilelik esnasında anne adayının enfekte olması sonucu kan dolaşımı aracılığı ile virüsün anne karnındaki bebeğe bulaşma ihtimali oluşturmaktadır. Bu durum da, gelişme dönemindeki bebekte mikrosefali beyin gelişiminin engellenmesi, büyüme vede gelişme geriliği görülebilmektedir. Bazı durumlar da, bu virüs düşük vede ölüm doğuma neden olabilmektedir. Dang Ateşi Virüsü; 4 farklı virüs ailesine bağlı olarak gelişebilen dang ateşi hastalığı baş ağrısı, yüksek ateş, lenf bezlerin de şişlik, yaygın eklem ağrısı, cilt döküntüleri vede yüksek ateşe bağlı epileptik nöbetler gibi belirtiler ile kendini göstermektedir.

Asya Kaplan Sivrisineği Hangi Hastalıkları Taşır?

Çocuklar vede gençler de hafif semptomlar ile geçirilebilen bu hastalık, yetişkinler de daha ağır şekil de seyredebilmektedir. Bu hastalık bir defa geçirildiğin de, o etkene karşı ömür boyu bağışıklık kazanılsa da, diğer etkenlere bağlı olarak kişi de yeniden dang ateşi meydana gelebilmektedir. Batı Nil Virüsü; Virüsün bulaşmasından sonra, iki hafta içinde halsizlik, ateş, eklem vede kas ağrıları, görme bozukluğu, felç vede koma gibi ciddi belirtiler meydana gelmektedir. Bu hastalık özellikle beyin fonksiyonlarının gitgide bozulması biçiminde kendini göstermektedir. Sarı Humma Virüsü; Bulaştıktan 6 gün sonra belirti vermeye başlamaktadır. Bu belirtiler arasında halsizlik, baş ağrısı, ateş, titreme vede eklem ağrısı bulunmaktadır. İlerleyen dönem de, ciddi karaciğer yetmezliği ile birlikte idrarda azalma, karın ağrısı, epileptik nöbetler, yaygın kanama vede kalp ritim sorunları da görülebilmektedir. Hastalığın ölümcül sonuçlara yol açabileceği de bilinmelidir.

Asya Kaplan Sivrisineğinden Korunma Yolları

Evin içinde sivrisineğin içeri giremeyeceği biçimde havalandırma yöntemleri uygulanmalıdır. Seyahat esnasında, bu havalandırma yöntemlerinin kullanıldığı otellerin tercih edilmesi de oldukça önemlidir. Kapı vede pencerelere sivrisineklerin eve girmesini engellemek adına sineklik takılmalıdır. Elbiseler yüksek sıcaklıkta yıkanmalı vede permetrin gibi parazit öldürücü ilaçlar ile dezenfekte edilmelidir. Yalnız permentinin cilde temasından kaçınılmalı vede bu konuda kullanım talimatları okunmalıdır.

Kol vede bacakları koruyacak biçimde uzun vede kalın kıyafetler giyilmelidir. Bebek aralarının üst kısmı, sivrisineğin gelmesini engelleyecek biçimde ağ ya da koruyucu kılıfla örtülmelidir. Asya kaplan sivrisineğinin uzakşamasını sağlayacak, sivrisinek kovucu ürünler tercih edilmelidir. Bu ürünlerin hamile kişiler tarafından da güven ile kullanılabilmesi önemli kriterdir. Yalnız bu ürünler çocuklarda göz, el, ağız gibi bölgelere sürülmemeli vede açık yara üzerine kesinlikle uygulanmamalıdır. Asya kaplan sivrisineğinin yoğun olarak görüldüğü bölgeler de, dışarıda geçirilen zaman sınırlandırılmalıdır.

Asya Kaplan Sivrisineği Tehlikeli Mi, asya kaplan sivrisineğinden bulaşan enfeksiyonların kesin vede etkin tedavisi yoktur. Genellikle hastalık sırasında gelişen belirtilerin hafifletilmesine yönelik tedavi uygulanır. Hastalık neden olan etkenlere karşı da, henüz etkili aşı yoktur. Sadece sarı humma virüsüne karşı aşı geliştirilmiştir. Eğer ki sizin de asya kaplan sivrisineği tehlikeli mi, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Asya kaplan sivrisineği tehlikeli mi, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da asya kaplan sivrisineği tehlikeli mi, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Annelik Estetiği Neden Yapılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed