Aşırı Aktif Mesane Belirtileri Nelerdir?

Aşırı Aktif Mesane Belirtileri Nelerdir? Aşırı Aktif Mesane Nasıl Geçer? Aşırı aktif mesane nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilinmesi gerekenler yazımızda.

Aşırı Aktif Mesane Belirtileri Nelerdir? Aşırı Aktif Mesane Nasıl Geçer?

Aşırı Aktif Mesane Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Aşırı Aktif Mesane Belirtileri Nelerdir

İdrar torbası kasının istemsiz şekilde kasılması sonucu gelişen vede hastaları oldukça rahatsız eden aşırı aktif mesane hastalığı bir çok insan da rastlanmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için aşırı aktif mesane nasıl tedavi edilir? ve aşırı aktif mesane nasıl geçer? Soruları ile ilgili cevaplara ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Aşırı aktif mesane belirtileri nelerdir?

Normal mesane, içeriğinde ki idrar hacmi, belli seviyeye ulaşmadan idrara çıkma isteği uyandırmamaktadır. Aşırı aktif mesane de, idrar kesesin de küçücük miktar da bile idrar var ise, idrara çıkma isteği meydana gelmektedir. Bu hastalık ani bir dürtü ile idrar yapmaya yol açabilmektedir. Bazı hastalar da ise, idrar kaçırma şikayetleri meydana gelebilir. İki çeşit aşırı aktif mesane bulunmaktadır. Bunlar; Kuru ve Islak olarak geçmektedir. Kuru, gün için de bir çok defa idrar yapmak için ani vede acil ihtiyaç duyulmaktadır. İdrar sızıntısı yoktur. Islak ise, Ani bir dürtüyle idrar yapma isteği oluşmakta, tuvalete yetişmeden idrar sızıntısı gerçekleşir. Aşırı aktif mesanenin belirtilerini, yönetmek oldukça zor olabilmektedir. Sosyal yaşamın sınırlandırılmasına vede hayat kalitesinin azalmasına neden olabilir. Hastalar da psikolojik sorunların meydana gelmesine yol açar. Aşırı aktif mesane için yardımcı olacak pek çok tedavi geliştirilmiştir. Hem idrar kaçırma şikayetlerini azaltacak, hem de aşırı aktif mesanenin tedavisini sağlayacak çözümler vardır. Yazımızın devamına giderek aşırı aktif mesane belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.

Aşırı Aktif Mesane Nedenleri Nelerdir?

Aşırı Aktif Mesane Belirtileri

İstemsiz idrar kaçırma,
İdrara çıkmak için, gece birden fazla kez uyanmak,
Acil vede kontrol edilemez idrara çıkma isteği,
Sık sık idrara çıkma. Mesela; 24 saatte 8’den fazla.

Aşırı aktif mesane de, arada bir idrar kaçırma olduğunda anlaşılmaz. İdrar kaçırmaya neden olabilecek bir çok neden vardır. Aşırı aktif mesane ise sadece bunlardan biridir. Aşırı aktif mesaneye sahip olmak, idrara çıkma aciliyeti vede idrara çıkma sıklığı ile belirlenmektedir. Bu belirtiler ise kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu durum yalnız bir uzman hekim yardımı ile tanı konabileceğini unutmamak gerekir. Bu vede benzeri semptomlara sahip iseniz, bir uzman hekime görünmeniz de yarar vardır.

Aşırı Aktif Mesane Nedenleri

Mesanenin anatomik anormallikleri,
Atılmayan mesane taşları,
İdrar yaparken mesaneyi tam boşaltmamak,
Kafein, alkol ya da diğer mesane tahriş edici içeceklerin tüketimi,
İdrar yolu enfeksiyonları,
İdrar üretimini arttıran ilaçlar kullanmak,
Çok fazla sıvı tüketmek.

İnsan vücudun da idrar böbrekler tarafından üretilmektedir. Üreterler aracılığı ile idrar mesaneye gider vede belirli hacme gelene kadar da depolanır. Belirli hacim oluşunca, idrar yapmanız gerektiğini hissettirecek fizyolojik süreç başlamaktadır. İdrar kesesinin hacmi artınca beyine sinyaller gitmektedir. Beyin tarafından yorumlanan bu sinyaller ise vücudun idrar yapması gerektiğini söyler. Sonra tuvalete gittiğiniz de, pelvis kasları gevşer vede idrar vücuttan dışarı atılır. Eğer aşırı aktif mesane rahatsızlığınız var ise, idrar kesesi kaslarınız istemsiz vede kontrolsüzce kasılıyor demektir. Bu durum da idrar kesesin de yeterince idrar olmasa bile sık sık idrara çıkma isteği hissedebilirsiniz. Aşırı aktif mesane oluşumuna yol açan, asıl neden ise kesin olarak bilinmemektedir. Oluşma olasığı yaş ile birlikte artar. Yalnız yaşlanmanın bir sonucu değildir. Aşırı aktif mesanenin nedenleri genellik ile idrar yolundaki sorunların sonucu olmaktadır.

Aşırı Aktif Mesane Nasıl Tedavi Edilir?

Pelvik taban egzersizleri,
İlaç tedavisi,
Mesane kası botoksu,
Sinir stimülasyonu,
Cerrahi müdahale.

Semptomlar eğer ilaç ile, sinir stimülasyon ile ya da diğer tedavilerle iyileşmez ise, mesane kapasitesini arttırmak için cerrahi müdahale yapılabilmektedir. Sinir stimülasyonu, tedavi metodu mesaneye ulaşan sinirlerin elektrik uyarımına dayanarak çalışmaktadır. Elektriksel uyarım bel vede alt bacakların derisinin içerisine sokulan küçük iğneler yardımı ile uygulanmaktadır. Mesane kası botoksu ise, mesane kasına yapılacak botoks tedavileri ile idrar kesesi kasları geçici olarak zayıflatılır ya da felç edilir. Bu tedavi mesanenin sık sık kasılmasını önler, aşırı aktif mesane semptomlarını azaltabilmektedir. Her bir botoks enjeksiyonunun etkileri, tipik olarak 6 ila 8 ay kadar sürebilmektedir. Bu nedenle tekrarlanan botoks uygulamalarına da ihtiyaç olabilmektedir.

Aşırı Aktif Mesane Nasıl Geçer?

Pelvis taban egzersizleri tedavisi, pelvis kaslarınıza hakim olmanız hastalığın tedavisine destek verir. Hedeflenen kaslar vede egzersizleri ile idrar aciliyeti, sıklığı vede gece idrara kalkma şikayetleri başta olmak üzere bir çok şikayetiniz kontrol altına alınabilmektedir. Aşırı aktif mesaneyi tedavi eden ilaçlar, başlıca iki etkiye sahip olmaktadır. Hastanın şikayetlerini hafifletmek vede idrar kaçırma sıklığını azaltmak. Bazı kullanılan ilaçlar mirabegron, trospium ve tolterodin olarak tercih edilmektedir. Bu ilaçlar ağız kuruluğu, göz kuruluğu vede kabızlık gibi yan etkilere neden olabilmektedir. O yüzden ilaçları doktor kontrolün de kullanmalısınız.

Aşırı Aktif Mesane Belirtileri Nelerdir, sık sık dirara çıkma vede acil idrara çıkma şikayetiniz bulunuyor ise uzman hekime başvurun. Hastalığın teşhisi için uzman hekim bazı testler isteyecektir. Aşırı aktif mesanenin tanısın da kullanılan bazı testler; İdrar tahlili, fizik muayene, mesane USG, ürodinamik test ve sistoskopidir. Eğer ki sizin de aşırı aktif mesane belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımız sorabilirsiniz. Aşırı aktif mesane belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak arkadaşlarınızı da aşırı aktif mesane belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Akdeniz Ateşi Nasıl Bir Hastalıktır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed