Anüri Belirtileri Nelerdir? Anüri Nasıl Tedavi Edilir? Anüri Nedir?, Anüri nasıl teşhis edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.
Anüri Belirtileri Nelerdir? Anüri Nasıl Tedavi Edilir? Anüri Nedir?
Böbreklerin idrar üretmeemesi veya üretim miktarının düşmesi ile idrar hacmindeki azalmayı ifade eden anüri, ciddi bir sağlık problemi olarak görülen bu durum genellik ile dehidrasyon, böbrek yetmezliği vede idrar yollarındaki tıkanıklık gibi durumlar ile ilişkilendirilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumu anüri nasıl tedavi edilir? ve anüri nasıl teşhis edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Anüri belirtileri nelerdir?
Vücutta idrar birikmesi durumu acil müdahele gerektirebilmektedir. Vücutta biriken toksinler, organlara zarar vererek bireyde komplikasyonlara neden olabilmektedir. Tedavisi de hasta kişinin genel sağlık durumuna, yaşına vede hastalığın ciddiyetine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Anüri veya diğer ismi iel idrar yapmama durumu aslında bir semptom olarak kendini göstermektedir. Tıbbi bir durum olarak değerlendirilmeyen anürinin en belirgin belirtisi bireyde zayıf idrar çıkışı olarak bilinmektedir.
Anüriye neden olan duruma bağlı olarak kalıcı veya geçici bir durum olabilmektedir. Erken müdahale ile anüri iyileştirilerek kontorl altına alınabilmektedir. Anüri vede oligüri, ikisi de azalmış idrar üretimini ifade etse de şiddetleri farklılık göstermektedir. Oligüri, günlük idrar çıkışının az olması, genellik ile 100 ila 400 mL arasında olması durumu ifade etmektedir. Anüri de günlük idrar çıkışının çok daha az olması ya da tamamen durmasıdır. Anüri tıbbi bakımından ciddi bir durumdur. Genellik ile böbrek yetmezliğine kadar gidebilmektedir. Yazımızın devamına gidere anüri belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Anüri Nasıl Teşhis Edilir?
Anüriye Neden Olarak Böbrek Hastalıkları Durumunda Görülebilecek Belirtiler
– Yorgunluk,
– Konsantre olmadan güçlük çekme,
– Nefes darlığı,
– Bulantı ve kusma,
– Ciltte meydan gelen döküntü ve kaşıntı,
– Sırtta ve yanlarda oluşan ağrı,
– Ayaklar, bilekler ve bacaklar ödem ve şişlik.
Anüriye Kalp Yetmezliği Durumunda Görülebilecek Belirtiler
– Öksürük ve nefes alıp verir iken hırıltı,
– Yüksek kalp atışı,
– İştahsızlık,
– Nefeste darlık,
– Baş dönmesi ve halsizlik,
– Bacaklarda şişlik olması.
Anüri Nedenleri
– Üretranın daralması,
– Erkeklerde prostatın büyümesi,
– Mesane, prostat ya da diğer pelvik organlardaki tümörler,
– İdrar yollarının böbrek taşı nedeni ile tıkanması,
– Toksik maddeler ve ilaçlar,
– Glomerülonefrit,
– Akut böbrek yetmezliği,
– Şiddetli yanık nedeni ile vücut sıvısının büyük bir kısmı deri yolu ile kaybedilmesi,
– Enfeksiyon nedeni ile vücutta oluşan geniş çaplı inflamasyon,
– Kalbin yeterli pompalama yapamaması,
– Vücuttaki büyük kan kayıplarının olması,
– Kusma, ishal vede aşırı terleme sonucunda ortaya çıkan şiddetli dehidrasyon.
Anüri, böbreklerde yeterli miktarda sıvı veya kan olmadığında meydana gelen durumdur. Böbrek fonksiyonlarının ciddi şekilde bozulması nedeni ile ortaya çıkan anüri, renal, prerenal ve postrenal şeklinde incelenmektedir. Böbreklere giden kan akışının azalması prerenal nedenler, böbrek hasarı sonucunda renal nedenler vede idrar yollarının tıkanması sonucunda da postrenal nedenler görülmektedir. Anüri ,tıbbi bakımdan ciddi bir durum olduğundan teşhisi için kapsamlı araştırma gerekebilmektedir. Teşhis sürecinde birey hekim muayenesi ve laboratuvar testlerinden geçirilerek en uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir.
Anüri Teşhisinde Kullanılabilecek Yöntemler
– Elektrolit dengesizliklerinin kalp üzerindeki etkilerini değerlendirmek için elektrokardiyogram çekilebilmektedir.
– İdrar yolunun vede mesanenin doğrudan incelenmesi için sistoskopi kullanılabilmektedir.
– Neden anlaşıldığı durumlarda da böbrek biyopsisi istenebilmektedir.
– Daha ayrıntılı görüntülemelerde de bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme kullanılmaktadır.
– Böbreklerin, mesanenin vede idrar yollarının görüntülenmesi için ultrasondan yararlanılmaktadır.
– Bireyin günlük idrar miktarı ölçülmesi istenmektedir.
– İdrar örneği almak zor olsa da idrar tahlili yapılabilmektedir.
– Böbrek fonksiyonlarının kontrolü için kan testlerinden yararlanılmaktadır.
– Fiziksel muayene ile hekim, karın bölgesinde şişlik, hassasiyet, mesane doluluğu ya da ödem gibi belirtilerin kontrolünü sağlamaktadır.
Anüri tedavisi, problemin altında yatan nedene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Buna yönelik olarak bireye özel tedavi yöntemi belirlenmektedir. Anüri tedavisi için kullanılan bazı yöntemler; Dehidrasyon ya da kan kaybı var ise, damar yolu ile sıvı verilmesi, şiddetli kan kaybı durumunda kan takviyesi yapılması, kan basıncını düzenlemek adına ilaç kullanımı, böbrek hasarına neden olan kronik ilaçların durdurulması, akut böbrek yetmezliği ve toksin birikimi durumunda diyaliz yapılmasıi, idrar tıkanıklığını gidermek adına kateterizasyon uygulanması ve böbrek taşı ya da tümör durumunda cerrahi müdahale. Düzenli kontroller ile bireyin böbrek fonksiyonları, elektrolit dengesi ve genel sağlık durumu için kontrol altına alınarak erken müdahale yapılabilmektedir.
Anüri Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de anüri belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Anüri belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı anüri belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kırkayak Sokması Durumunda Ne Yapılır?