Antijen Türleri Nelerdir?

Antijen Türleri Nelerdir? Antijen Testi Neden Yapılır?, Antijen nedir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızın içeriğinde ayrıntılı olarak hazırladık.

Antijen Türleri Nelerdir? Antijen Testi Neden Yapılır?

Antijen Türleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Antijen Türleri Nelerdir

Vücuda giren yabancı madde olarak algılanan durumlara karşı bağışıklık sistemini tetikleyerek antikor üretimini sağlayan moleküllere antijen denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz, antijen nedir? ve antijen testi neden yapılır? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Antijen türleri nelerdir?

Polisakkaritler, lipitler ya da Proteinler gibi büyük moleküllerde meydana gelen antijenlerin, her birinin vücuda ait olup olmadığını anlamak adına okuduğu benzersiz şekli bulunmaktadır. Vücut, virüs, bakteri vede tümörlerde bulunan antijenler, viral enfeksiyon durumunda vücutta antikor üretimi için bir bağışıklık tepkisini tetiklemektedir. Antijen türleri nereden geldiklerine bağlı olarak sınıflandırılmaktadır. Bu antijen türleri ekzojen antijenler, endojen antijenler, otoantijenler vede tümör antijenleri olarak değerlendirilmektedir.

Hücre antijeni, hücrelerin yüzeyinde bulunan vede bağışıklık sistemi tarafından tanınan moleküller olarak bilinmektedir. Bu antijenler, hücrenin tipini vede sağlıklı veya patojenik olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmaktadır. Antijen, vücutta yabancı madde algıladığı durumda bağışıklık sistemini tetikleyen maddelerdir. Bunlar genellik ile virüs, bakteri, polen, mantar ya da bazı gıda proteinleri gibi mikroorganizmalardan ya da çevresel faktörlerden gelmektedir. Antikor da vücudun bağışıklık sistemi tarafından antijenlere karşı üretilen proteinlerdir. Antijen, bağışıklık sistemini tetikleyen yabancı maddelerdir. Antijenler polen, bakteri, virüs, toz, aşılar, organ naklı, kan transfüzyonu vede bazı gıdalarda bulunmaktadır. Yazımızın devamına giderek antijen türleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Antijen Testi Neden Yapılır?

Antijen Türleri

Tümör antijenleri,
Otoantijenler,
Endojen antijenler,
Ekzojen antijenler.

Tümör antijenleri, tümörlerin yüzeyinde bulunan antijen türüdür. Bu antijenler, normal hücrelerde ya hiç bilinmez, ya da çok düşük seviyelerde bulunmaktadır. Otoantijenler, vücut içerisinde hücrelerde bulunan ve bağışıklık sisteminin saldırmaması gerektiği halde saldırdığı belirteçlerdir. Otoantijenler otoimmün hastalıklara sebebiyet vermektedir. Endojen antijenler vücutta hücrelerin içerisinde bulunmaktadır. Bu antijenler genellikle normal hücre faaliyetleri esnasında üretilir veya hücre içerisinde meydana gelen bazı bozukluklar sonucu ortaya çıkmaktadır.

Antijen Nerede Bulunur
Antijen Nerede Bulunur

Antijen testi, vücuda giren yabancı maddeyi tespit etmek adına kullanılan test türüdür. Bu test ile antijen türü belirlenerek hastalığa neyin veya hangi virüsün endne olduğu görülmektedir. Antijen testi özellikle enfeksiyonun hızlı bir şekilde tespit edilmesi gereken durumlarda hızlı sonuç vermesi için yararlanılmaktadır. Covid-19 veya diğer grip enfeksiyonların tespitinde yararlanılmaktadır. Antijen testleri, enfekte olan bireyin burun vede boğazdan gibi solunum yolu örneklerinden alınan numunelerdeki antijenlerin ortaya çıkarılması ile uygulanmaktadır. Antijen testi, vücuttaki enfeksiyonların hızlı vede etkili biçimde tespit edilmesi için uygulanmaktadır. Bu testleirn amacı da enfeksiyonların erken bir biçimde tespit edilmesini sağlayarak uygun tedavi yöntemini belirlemektedir. Toplum sağlığının korunmasına da yardımcı olmaktadır.

Antijen Testinin Uygulanma Nedenleri

Enfeksiyon belirtisi gösteren bireyde ya da enfekte bireylerle temas edenlerde, enfeksiyonun erken teşhisi için yararlanılmaktadır.
Antijen testleri, saha ortamlarında, sağlık kliniklerinde ya da evde kullanılabilmektedir.
Hasta kabulü, taburcu süreçleri veya ameliyat öncesinde enfeksiyon kontrolü için kullanılabilmektedir.
Pandemi ya da salgın hastalık durumunda antijen testleri, büyük gruplar arasında yaygın tarama yapmak adına kullanılmaktadır.
Hızlı sonuç vererek Covid-19 veya boğaz enfeksiyonu gibi bulaşıcı hastalıkların tespiti sağlanmaktadır.

Antijen Testi İle Tespit Edilebilen Bazı Hastalıklar

Listeria, Salmonella ve E. Coli gibi gıda kaynaklı enfeksiyonlar,
Malarya. Yani sıtma,
Lejyoner hastalığı,
Menenjit. Yani Neisseria meningitidis,
HIV, Hepatit B gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar,
Rotvirüs, adenovirüs gibi gastrointestinal enfeksiyonlar,
Covid-19, grip, influenza, streptokok A enfeksiyonu, respiratuvar sinsiyal virüs gibi solunum yolu enfeksiyonları.

Antijen Türleri Nelerdir, eğer ki sizin de antijen türleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Antijen türleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı antijen türleri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Anüri Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed