Anoreksiya Nedenleri Nelerdir?

Anoreksiya Nedenleri Nelerdir? Zayıflık Hastalığı Kaç Kilo? Anoreksiya başlangıcı nasıl olur? Hakkında merak edilen, bazı bilgileri yazımız da derledik.

Anoreksiya Nedenleri Nelerdir? Zayıflık Hastalığı Kaç Kilo?

Anoreksiya Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Anoreksiya Nedenleri Nelerdir

Anoreksiya, yaygın olarak genç veya erken yetişkinlik dönemindeki kadınlar da rastlanmaktadır. Temel de iki farklı çeşidi vardır. Bunlardan ilki bulimia ismi verilen yeme bozukluğudur. İkincisi ise bireyin yemek yeme konusun da, kendini aşırı derece kısıtladığı görülmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için anoreksiya başlangıcı nasıl olur? ve anoreksiya belirtileri nelerdir? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Anoreksiya nedenleri nelerdir?

Anoreksiya, yeme bozukluğu olarak tanımlanmaktdır. Nervoza, vücuda enerji alımının sürekli kısıtlanması, kilo almaktan aşırı korkma hali vede sahip olunan beden görüntüsünden memnun olmama hali şeklin de kendini gösterek rahatsızlıktır. Bu neden ile, hastalık hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bulimia hastalığı olan bireyler, aşırı derece de yemek yerler vede yemek yedikten sonra bilerek yediklerini çıkarırlar. Bu hastalar, aynı zaman da bağırsakların temizlenmesi için müshil veya çeşitli ilaçlar da kullanmaktadır. Anoreksik bireyler, kendi vücut ağırlıkları vede yedikleri besinlere karşı bir çeşit obsesyon geliştirmiştir. Başkaları ile beraber yemek yememe, tabaktaki yiyeceklerin yerlerini düzenleme gibi farklı alışkanlıklar, bu hastalar da görülen ortak özellikler arasında bulunmaktadır. Anoreksiya hastaları yemek yemeyi önemsiyor gibi gözükmelerine rağmen, çoğunluk ile aşırı sıkı diyetler uygulayarak aşırı spor vede egzersiz yapma eğilimi göstermekteler. Hastanın anoreksik olduğuna karar veren uzman doktorlar, çeşitli test vede yöntemler aracılığı ile kesin tanı koyabilmektedir.

Fiziksel muayene ile hastanın vücut kitle indeksi, kalp ritmi, tansiyon, vücut sıcaklığı, deri vede tırnak durumu kontrol edilmektedir. Vücuttaki elektrolik sayısı kan testleri ile ölçülür vede aynı zaman da tam kan sayımı yapılmaktadır. Bu test vede yöntemlerin yanı sıra, uygulanacak bazı psikolojik testler ile uzmanlar bireyin duygu durumu vede düşünce yapısı ile ilgili bilgi sahibi olmaktadır. Anoreksiya sonucu meydana gelebilecek komplikasyonlar, çok değişken olabileceğinden tanı sürecinde bir çok farklı yöntem tercih edilebilir. Yazımızın devamına giderek anoreksiya nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Anoreksiya Belirtileri Nelerdir?

Anoreksiya Nedenleri

Anoreksiya rahatsızlığının henüz nedeni bilinmemektedir. Yalnız, bu rahatsızlığın genetik yapı, kişilik özellikleri vede çevresel faktörlere bağlı olarak meydana geldiği belirtilmektedir. Genellik ile sürekli olarak diyet yapılması ile başlayan süreç, sağlıksız bir kiloya ulaşan bireyin dış görünüşünden asla memnun olmaması nedeni ile gittikçe ilerlemektedir. Sonuç olarak, anoreksiya hastalarında kilo almaktan aşırı derece de korkan ruh hali meydana gelmektedir. Çevresel faktörler de, medya da zayıf olmanın sağlıklı vede güzel olduğuna dair yaratılan algı, kilolu bireylerin profesyonel yaşam da başarılı olamayacağı gibi yanlış varsayımlar olarak, cinsel taciiz gibi çocukluk dönemin de görülen travmalar vede sosyal yaşam da yalnızca zayıf bireylerin arzılandığı şeklin de yaratılan algı olarak sıralamabilmektedir. Genetik faktörler arasında ise, hormonal bozuklıklar vede halen araştırma aşamasında olan bazı genler bulunmaktadır.

Anoreksiya Belirtileri

Hafıza kaybı,
Yemek yedikten hemen sonra kusma isteği,
Bol kıyafetler tercih etme,
Sürekli ayna da vücudunu kontrol etme isteği,
Kişinin gün içinde yediği yemekler hakkında yalan söylemesi,
Gün içinde öğün atlama,
Kişinin aç olduğunu reddetmesi,
Depresif ruh hali,
Aşırı spor yapma isteği,
Antisosyal davranış,
Aşırı yavaş veya aşırı küçük lokmalar halinde yemek yeme,
Yemek yeme alışkanlıkların da yapılan keskin değişiklikler,
Sürekli diyet yapma hali,
Cinsel isteksizlik,
Aşırı yorgunluk,
Soğuğa karşı dayanıksızlık,
Kuru cilt,
Saç ve tırnaklar da sağlıksız görünüm,
Adet düzensizliği,
Uykusuzluk,
Baş dönmesi,
Karın ağrısı,
Düşük tansiyon,
Düşük kan değerleri,
Zayıf görünüm,
Aşırı kilo kaybı.

Anoreksiya Komplikasyonları Nelerdir?

Ölüm,
Adet düzensizliği ya da adet döngüsünün durması,
Testosteron seviyesin de azalma,
Böbrek rahatsızlıkları,
Düşük tansiyon,
Kemik erimesi,
Kalp rahatsızlıkları,
Anemi.

Anoreksiya Tedavisi Var Mı?

Anoreksiya tedavisi, hastanın yaşı, tıbbı geçmişi vede görülen semptomlara göre yapılacak tedavi planı değişiklik göstermektedir. İlk olarak bireyin fiziksel durumu kötüleşmeden durumun uzman doktor tarafından kontrol altına alınması lazım. Tedavi süreci genellik ile birden fazla uzman doktor tarafından yürütülmektedir. Beslenme düzeni konusunda yardım almak, bireyin normal şekil de kilo alması vede ideal kilosuna ulaşmasını sağlar iken, psikolojik destek ise hastanın duygusal ve davranışsal sorunların üstesinden gelmesi yeni bir düzene alışmasına yardımcı olmaktadır. Hastalık iyice ilerlemeden yardım almayı kabul eden çoğu hasta, uygulanan doğru tedavi sonucunda sağlıklı beden vede ruh haline kavuşmaktadır.

Bireyin bilişsel davranışçı terapi veya grup terapisine katılması, beslenme düzenini değiştirmesi vede aynı zaman da davranışsal bozuklukların üstesinden gelmesi açısından da önemlidir. Genç hastaların katıldığı psikoterapi seansları aile ile birlikte gerçekleştirilir vede böylelikle hem aile, hem de hastanın kendisinin durumun ciddiyetini kavraması sağlanmaktadır. Bu rahatsızlığa karşı kullanılan, onaylı bir ilaç tedavisi yoktur. Depresyon tedavisin de kullanılan bazı antidepresanlar zaman zaman anoreksiya tedavisin de kullanılabilmektedir. İlaç tedavisin de, hasta da görülen depresyon vede anksiyete belirtilerinin hafifletilmesi ya da tamamen ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

Anoreksiya Nedenleri Nelerdir, anoreksiya başlangıcın da, herhangi bir hastalık belirtisi olmamasına rağmen ciddi oranda kilo kaybı, sürekli tartılmak, bol kıyafetler giyerek zayıflığını saklama, asla yeterince ince olduğuna inanmamak vede kilosu hakkında sürekli endişeye sahip olmak bu rahatsızlığın belirtileri arasında yer almaktadır. Eğer ki sizin de anoreksiya nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Anoreksiya nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da anoreksiya belirtileri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ankilozan Spondilit Hastalığı Nedir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed