Amnezi Neden Olur?

Amnezi Neden Olur? Amnezi Kaç Yaşında Olur? Amnezi Hastalığı Nedir? Hakkında merak edilen, bazı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Amnezi Neden Olur? Amnezi Kaç Yaşında Olur? Amnezi Hastalığı Nedir?

Amnezi Neden Olur
Sayfa İçeriği: Amnezi Neden Olur

Kelime anlamı olarak hafıza kaybı anlamına gelen amnezi, kişilerin belleklerin de depolanan bilgileri hatırlamak da sorunlar yaşamak olarak görülmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için amnezi hastalığı nedir? ve amnezi kaç yaşında olur? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Amnezi Neden olur?

Amnezik insanlar, yeni bilgileri öğrenmek de güçlük çekebilmektedir. Eski anılarını hatırlamak da zorlanabilirler. Bazı durum da ise her ikisini de birlikte yaşayabilmektedir. Amnezinin bazı önemli özellikleri bulunmaktadır. Bunlar; İnsanlar yeni anılar oluşturamazlar ya da eski anılarını hatırlamazlar. Geçmişi hatırlamak da, yeni bilgileri ezberlemek de vede geleceği hayal etmek de zorlanırlar. Bazı amnezi hastaların da, her iki durum birlik de gerçekleşebilir. Çoğun da benlik hissin de kayıp yaşanmaz. Amnezinin belirtileri arasında kafa karışıklığı vede koordinasyon bozuklukları olabilmektedir. Amneziye yol açabilecek, bir çok farklı neden bulunmaktadır. Alkol bağımlılığına bağlı olarak, meydana gelen wernicke-korsakoff sendromu, bir hafıza kaybı çeşididir. Beyin hasarı ya da çeşitli travmalar neticesin de hafıza kaybı meydana gelebilir. Organik nedeni olmayan amneziler çoğu zaman tedavi gerektirmeden düzelmektedir. Her insan biraz unutkan durumdadır. Biraz unutkan olmak, hafıza kaybı yaşamaktan, tamamen farklı olaydır. Amnezi hastalığı, unutulmaması gereken büyük hatıraların dahi, hatırlanamamasını ifade etmektedir. Yazımızın devamına giderek amnezi hastalığı ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Amnezi Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Amnezi Türleri Nelerdir?

Amnezik insanlar şu bilgileri hatırlamayabilir. Hayati öneme sahip bazı gerçekleri, yaşamında ki kilit rolde ki, bazı insanları. Akıl da kalması gereken büyük olayları ve yaşamında ki kilometre taşlarını. Amnezi hastalığına bağlı olarak kişi, yer, zaman vede mekan bilgilerinin hatırlanmasın da sorun yaşanabilir. Yeni öğrenilmiş bilgiler ise, kısa sürede unutulabilir. Beynin hafıza işlevine sahip bölümlerin de meydana gelen, bir hasarı işaret eder. Bazı hafıza kaybı türleri geçici iken, bazıları da kalıcı vede ilerleyici özellik de olabilmektedir. Amnezi hastalığına yönelik henüz geliştirilmiş, spesifik bir tedavi yoktur. Hafızayı vede gündelik yaşamı destekleyici bazı teknikler ile insanlara vede ailelerine destek sağlanabilmektedir.

Amnezi Türleri

Retrograd amnezi,
Anterograd amnezi,
Geçici global amnezi,
Dissosiyatif amnezi,
Travmatik amnezi,
Çocukluk çağı amnezisi,
Wernicke-korsakoff psikozu.

Amnezi Hastalığının Belirtileri

Titreme,
Sahte anılar üretmek,
Zihin bulanıklığı,
Koordinasyon bozukluğu,
Oryantasyon kaybı,
Yüzleri vede mekanları hatırlayamama.

Amnezi hastalığı belirtileri büyük oran da bellek ile ilgili problemleri barındırır. Bu belirtileri çoğu zaman hastanın yakınları daha net olarak fark etmektedir. Amnezi hastalığına bağlı olarak meydana gelen belirtiler, çoğu zaman altta yatan nedene göre farklılıklar gösterebilmektedir. Amnezi hastalığının iki ana belirtisi bulunmaktadır. Bunlar; Amnezinin başlangıcından sonra, yeni bilgileri öğrenme güçlüğü ve geçmiş olayları vede önceden bilinen bilgileri hatırlamak da güçlüktür. Amnezik hastaların çoğunda kısa süreli hafıza ile ilgili sorunlar bulunmaktadır. Bu hastaları öğrendikleri yeni bilgileri, hafızaların da tutamazlar vede hatırlayamazlar. Özellikle de son zamanlar da meydana gelen hatıralar büyük oran da kaybolmaktadır. Daha uzun zaman önce yaşanmış olan köklü anılar korunuyor olabilmektedir. Hafıza kaybı yaşayan kişiler, çocukluk anılarını hatırlayabilir. Yalnız mevcut cumhurbaşkanını hatırlamayabilir. Hangi ayda olduğunu bilir. Yalnız kahvaltı da ne yediğini hatırlayamaz gibi durumlar gözlemlenir.

Hafıza Kaybı Nedenleri Nelerdir?

Amnezi Hastalığı Nedenleri

Anoksi,
Yaşlanma,
Hipokampüs hasarı,
Kafa travmaları,
Yoğun alkol kullanımı,
Ekt tedavisi,
İnme,
Menenjit ya da ensefalit,
Kalp krizi,
Çölyak hastalığı,
Bazı ilaçlar,
Karbonmonoksit zehirlenmesi,
Beyin kanamaları,
Çeşitli beyin tümörleri,
Epilepsi vede bazı nöbet türleri.

Amnezi Hastalığı Nasıl Önlenir?

Gün boyu yeterince su tüketin,
Sağlıklı beslenin. Sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar vede proteinli gıdalar ile beslenin,
İşiniz dışın da hobiler edinin vede hobileriniz de uzmanlaşmaya çalışın,
Fiziksek olarak aktif kalın. Spor vede egzersizler yapın,
Zihninizi aktif tutacak oyunlar oynayın,
Uyuşturucu maddeleri kullanmayın,
Spor yapar iken, kafa travmalarından korunun. Koruyucu başlıklar kullanmak faydalı olabilir,
Alkol alımını sınırlandırın. Sigara vede alkolden uzak durun,
Zihinsel olarak sürekli olarak aktif kalın. Yeni şeyler öğrenin, yeni yerler keşfedin ve yeni kitaplar okuyun,

Amnezi tedavisi için henüz uygulanacak bir yöntem yoktur. Hastalar da amnezi tedavi edilmeden kendiliğinden geriler vede hafıza kaybı da ortadan kalkar. Amneziye yol açan fiziksel ya da zihinsel neden var ise, altta yatan nedenin tedavi edilmesi ile hafıza kaybı tedavi edilebilmektedir. Amnezi hastalığı tedavisin de aile desteği ise oldukça önemlidir. Hatırlatıcılar ile hafıza kaybını geriletmek bazı durumlar da mümkündür.

Amnezi Neden Olur, amnezi hastalığını önlemek için, bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapılması gerekmektedir. Amnezinin şiddeti vede şekli kişiler arasında ise değişiklik göstermektedir. Hafif amnezi bile günlük aktivileri etkilemektedir. Yaşam kalitesini düşürür. Eğer ki sizin de amnezi neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Amnezi neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da amnezi hastalığı belirtileri vede amnezi hastalığı nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Papağan Ateşi Hastalığı Nedir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed