Albinizm Belirtileri Nelerdir? Albinizm nedenleri nelerdir? Albinizm nasıl tedavi edilir? Hakkında merak edilen, bazı bilgileri yazımız da derledik.
Albinizm Belirtileri Nelerdir? Albinizm nedenleri nelerdir?
Albinizm, Latince albus kelimesinden türeyen vede beyaz anlamına gelmektedir. Pigment melanin üretiminin çok az olduğu ya da hiç olmadığı genetik bozukluğu olarak belirtilmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için albinizm nasıl tedavi edilir? ve albinizm nedenleri nelerdir? Sorularının cevaplarını ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Albinizm belirtileri nelerdir?
Vücut tarafından yeterli miktar da, üretilen melanin cildin, saçların vede gözlerin rengini belirlemek ile birlikte gözlerdeki optik sinirlerin gelişimi açısından da önemlidir. Vücuttaki pigment melaninin kısmi veya tam eksikliği albinizm hastalığına neden olarak, cilt vede saç renginde solukluğa, gözlerde de görme kaybına neden olur. Albinizmin belirtileri genellik ile hastanın teninde, saçında vede göz renginde daha belirgin şekilde rastlanmaktadır. Albinizm hastaları güneş ışınlarına karşı çok daha hassas olduklarından, önlem almadıkları takdir de cilt kanseri riski normal bireylere göre daha yüksek olmaktadır.
Melanin cilt, saç vede gözler de yer alan melanosit ismi verilen hücreler tarafından üretilir. Bu genlerden herhangi birinde meydana gelen mutasyon, melanin üretimini azaltabilir ya da hiç üretilmemesine neden olur. Farklı genlerdeki mutasyonlara bağlı olarak farklı albinizm hastalığı türleri meydana gelebilmektedir. Melanin normal de güneşten gelen UV ışığını emerek cildin zarar görmesini engeller vede güneşe maruz kalındığında derideki artan melanin ile cilt bronzlaşmaktadır. Albinizmli hastalar da, melanin eksikliği nedeni ile güneş ışığı maruziyeti güneş yanığı gelişimine neden olur. Gözün vede optik sinirin gelişiminde de önemli olan melaninin eksikliği sonucunda, retina vede beyin arasındaki sinirsel bağlantılarda değişiklik vede fovea hipoplazisi denilen hastalık görülebilir vede görme kusurları oluşabilmektedir. Yazımızın devamına giderek albinizm belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Albinizm Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Albinizm Hastalığı Belirtileri
– Görme bozukluğu,
– Göz rengi,
– Saç,
– Çiller,
– Deri.
Pigmentli ya da genel de pembe renkli pigmentsiz benler rastlanabilir. Hastalar da mercimek büyüklüğünde çil benzeri noktalar da olur. Albinizm hastalığının en bilinen özelliği olup, genellik ile hastanın kardeşlerine göre beyaz saç vede açık renkli ciltle kendini belli eder. Ten rengi vede saç rengi beyazdan kahverengiye kadar değişebilir veya albinizmi olmayan anne ve baba ya da kardeşlerin rengi ile hemen hemen aynı da olabilmektedir. Oküler albinizmde cilt belirtileri belirgin olmayabilmektedir. Yaş ile birlikte artan pigment vede güneş maruziyeti ile bronzlaşma görülebilmektedir. Albino hastalarının kirpikleri vede kaşları genellik ile soluk olur. Göz rengi çok açık maviden kahverengiye kadar değişebilmektedir. Gözlerin renkli kısmında yanı, iriste pigment eksikliği nedeni ile yarı saydam görünüm meydana gelir. İristeki bu durum hastanın gözleirne ışığın girmesini tamamen engelleyemediği vede ışığın içeri girerek de görme keskinliğinde azalmaya neden olduğu anlamına gelmektedir. Bu neden ile çok açık renkli gözler bazı ışıklarda kırmızı olarak da görülebilmektedir.
Albinizm hastalarının saç rengi beyazdan kahverengiye kadar değişebilir. Albinizm hastalığı bulunan Afrika ya da Asya kökenli insanların saç renkleri sarı, kahverengi ya da arasında bir tonda olabilmektedir. Hastanın ilerleyen yaşlarında maruz kaldığı çevresel faktörlerden kaynaklı bazı mineraller, saçların lekelenmesine veya yaş ile birlikte daha koyu hale gelmesine neden olur. Görme bozukluğu albinizm hastaları için, en önemli belirtileri arasında yer almaktadır.
Albinizm Hastalığında Bazı Göz Sorunları
– Zayıf derinlik algısı,
– Bulanık görmeye neden olan gözün ön yüzeyinin ya da göz içindeki merceğin anormal eğriliği,
– Uzağı ve yakını net görememe,
– Her iki gözün aynı noktaya bakamaması ya da aynı anda hareket edememesi,
– Gözlerin hızlı ve istemsiz hareketi,
– Göz içerisinde ışık saçılmasının neden olduğu ışığa duyarlılık,
– Kısmi ya da tam görme kaybı,
– Görme keskinliğinin azalması,
– Normal sinir yollarını takip etmeyen retinadaki görüntünün yanlış yönlendirilmesi,
Albinizm Nasıl Tedavi Edilir?
Albinizm, DNA’da oluşan bozukluk sonucunda meydana gelen genetik hastalıktır. Kesin bir tedavisi yoktur. Yalnız hastaların ciltlerini, gözlerini korumak vede görmelerini en üst seviyeye çıkarmak adına bazı önlemler alınması lazım. Albinizm hastalarının cildi, melanin eksikliği nedeni ile güneş ışınlarına karşı daha hassas olup, güneş yanığı açısından çok riskli olmaktadır. Bu neden ile mutlaka güneş koruyucu önlemler almaları gerekmektedir. Güneş kremi kullanılmalı, UV korumalı ya da kalın elbiseler vede şapka ile dışarı çıkılmalıdır.
Güneş ışınlarına karşı gerekli önlemleri almayan albinizm hastaları, güneş yanığı vede dolayısı ile cilt kanseri açısından da yüksek risk altında olurlar. Görme sorunlarına yönelik olarak büyük yazılı vede yüksek kontrastlı ders kitapları sağlanmalı vede toplu eğitimler de ön sıralar da oturmaları tercih edilmelidir. Işığa duyarlılık açısından da güneş gözlüğü kullanmaları tavsiye edilmektedir. Albinizm hastaları farklı cilt, saç vede göz renkleri nedenleri ile sosyal hayatlarında da sıkıntılar yaşayabilir. Özellik ile çocukluk dönemindeki albinizm hastaları için, bu durum özgüven kaybına neden olur. Albinizm hastası olan çocuk veya yetişkin bir hastanın bu durumu yaşamaması için hastayta vede aileye bu hastalıkla ilgili destek eğitimler verilmesi faydalı olur.
Hermansky-pudlak sendromu bulunan hastalar da kanama bozukluğu açısından trombosit vede kan transfuzyonu gerebilmekte vede akciğer fibrozisi açısından steroid kullanımı etkili olur. Chediak-Higashi sendromu hastalarında da, enfeksiyonların tedavisi ihmal edilmemeli vede gerekir ise kemik iliğpi nakil seçeneği düşünülmelidir. Albinizm hastalığının, kesin bir tedavisi olmadığından, hastaların önerileri dikkate laması vede hekim kontrollerini ihmal etmemesi hastalığın seyri açısından ciddi önem taşımaktadır.
Albinizm Belirtileri Nelerdir, albinizm hastalığın da, uygulanan testler sonucunda aile de olan albinizm taşıyıcılığı saptanabilmekte, doğacak çocuklar için risk var ise, belirlenebilmekte vede hastalığın sonraki kuşaklara geçme ihtimali en aza indirilir. Eğer ki sizin de albinizm belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Albinizm belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da albinizm belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Nefrotik Sendrom Belirtileri Nelerdir?