Aktinik Keratoz Belirtileri Nelerdir? Aktinik Keratoz Neden Olur?, Aktinik keratoz nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.
Aktinik Keratoz Belirtileri Nelerdir? Aktinik Keratoz Neden Olur?
Uzun süre güneşe maruz kalınması ya da kapalı alanda bronzlaşmaya bağlı olarak cildin belirli kısımlarında rastlanan pürüzlü, pullu bir yama ya da şişliklere aktinik keratoz denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz aktinik keratoz nedir? ve aktinik keratoz nedenleri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Aktinik keratoz belirtileri nelerdir?
Güneş keratozu olarak da bilinen aktinik keratoz yavaş bir biçimde kendini gösterir ve genellik ile ilk olarak 40 yaş üstü bireylerde görülmektedir. Buradaki en önemli risk faktörü uzun süre güneşe maru kalınmasıdır. Güneşin dışında kapalı alanda bronzlaşmak da aktinik keratoza yol açabilecek nedenlerdendir. Aktinik keratozu önlemek adına, güneşe maruz kalma durumunu en aza indirmek vede cildi zararlu ultraviyole ışınlarından korumak gerekmektedir. Aktinik keratoz tedavi edilmediğinde skuamöz hücreli karsinom ismi verilen cilt kanseri türüne dönüşebilmektedir. Bu risk çok yüksek olmasa da yaklaşık %5 ila %10’luk yer kaplamaktadır. Bu riski dikkate alarak aktinik keratoz için dikkatli olmak oldukça önem taşımaktadır.
Aktinik keratoz, güneşe maruz kalınması sonucnda ultraviyole ışınlarının keratinoistler ismi verilen dış cilt hücrelerinin katmanına zarar vermesi ile meydana gelmektedir. Diğer risk faktörleri arasında 40 yaş üstü olmak, açık havada çalışmak vede açık tene sahip olmak bulunmaktadır. Özellikle UV ışınlarının cilde verdiği hasar zaman ile birikir ve ağır şekilde seyretmetedir. Bu durum ise düzenli olarak kısa süreli güneşe maruz kalmanın bile ömür boyu birikebileceği ve aktinik keratoz riskini artırabileceği anlamına gelmektedir. UV ışınları bu riski, keratinosit ismi verilen dış cilt hücrelerinin katmanlarına zarar vererek yapmaktadır. Yazımızın devamına giderek aktinik keratoz belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Aktinik Keratoz Neden Olur?
Aktinik Keratoz Belirtileri
– Ciltte pembe, kırmızı ya da kahverengi gibi renk çeşitleri,
– Ciltte ağrı ya da hassasiyet oluşması,
– Dudaklarda renk kaybı,
– Etkilenen bölgelerde yanma, kaşıntı ya da batma,
– Cildin üst tabakasında düz ya da hafif kabarık yama ya da şişlikler,
– Ciltte meydana gelen kuru, pürüzlü ya da pullu deri parçaları.
Aktinik Keratoz Nedenleri
– Albinizm ya da kseroderma pigmentosum gibi nadir hastalıklar,
– Bağışıklık sisteminin zayıf olması,
– Açık bir tene sahip olmak,
– Açık havada güneşe karşı çalışmak,
– 40 yaş üstü olmak,
– Kapalı alanda solaryumla bronzlaşmak,
– Uzun süre güneşe maruz kalmak.
Aktinik keratozlar görüntü olarak vakaya göre değişiklik gösterebilse de genellik ile çapı 2.5 santimetreden daha küçük olan pürüzlü, kuru ya da pullu deri parçasıyla kendini göstermektedir. Bu pullu deri parçaları aktinik keratozun en yaygın nedeni olarak kabul edilmektedir. Diğer yandna cildin üst tabakasında düz ya da hafif kabarık yama veya şişlik de aktinik keratozun yaygın semptomları arasında yer almaktadır. Aktinik keratoz genellikle yavaş bir biçimde gelişir ve lezyonların ciltte meydana gelmesi zaman alabilmektedir. Genellikle güneşe maruz kalan cilt bölgelerinde rastlanan aktinik keratozun en çok etkilediği bölgeler kulaklar, yüz, kafa derisi, boyun, ellerin arkası, ön kollar vede dudaklardır. Aktinik keratoz özellikle baş vede boyun cildine düz bir şekilde oturma eğilimindedir. Yalnız kollarda ve ellerde şişlik olarak da görülebilmektedir.
Aktinik keraotuzun tabanı açık ya da koyu, ten rengi pembe, kırmızı ya da bunların bir kombinasyonu olabilmektedir. Aktinik keratozun en karakteristik renk geçişleri bu şekidle olmaktadır. Yalnız diğer yandan aktinik keratoz cilt rengi ile aynı renkte de olabilmektedir. aktinik keratoz bazı durumlarda kaşıntılı, dikenli ya da ağrılı his de verebilmektedir. Çoğu zaman bir bireyde birden fazla aktinik keratoz lezyonu da bulunabilmektedir. Dudakta gelişen aktinik keratozlara da, aktinik keilit ismi verilmektedir.
Aktinik Keratoz Nasıl Tedavi Edilir?
Aktinik keratoz teşhisi için öncelik ile bireye fiziksel bir muayene yapılmaktadır. Fiziksel muayenede aktinik keratozun ciltte meydana getirdiği pullanma, lekelenmeler vede şişlikler hekimin cilt üzerindeki bölgeleri büyüten özel alet ile incelenmektedir. Genellikle aktinik keratoza işaret eden bulgular bu inceleme sonucunda belirlenebilmektedir. Yalnız teşhisin teyit edilmesi için cilt biyopsisine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Cilt biyıpsisinde cilt hücreleri mikroskop altında incelenmektedir. Aktinik keratoz tedavisi, cilt üzerindeki hasara bağlı olarak farklı uygulamarı içerebilmektedir. Bunların başında kimyasal peeling ve kriyoterapi gelmektedir. Yalnız farklı tedavi yöntemlerine de başvurulabilmektedir.
Aktinik Keratoz Tedavi Yöntemleri
– Fotodinamik terapi,
– Eksizyon,
– Kimyasal peeling,
– Kriyoterapi.
Aktinik keratoz için, fotodinamik terapi tedavisi de uygulanabilmektedir. Bu tedavi, kanser öncesi cilt hücrelerini yok etmek için kremler vede özel ışık terapisi kullanmayı içermektedir. Fotodinamik terapi ile tedavi edilen cildin iyileşme sürcecinde bir kaç gün güneşten uzak durulması önerilmektedir. Eksizyon tedavisi esnasında öncelikle cilt uyuşturulmaktadır. Daha sonra aktinik keratozlar kazınıp kesildikten sonra bölge tekrar dikilmektedir. Genellik ile tedaviye bağlı yaralar 2 ila 3 hafta içinde iyileşmektedir.
Kimyasal peeling uygulaması, cildin üst tababasındaki istenmeyen lekeleri güvenli biçimde yok etmektedir. İlk birkaç gün içinde, tedavi edlen bölgede ağrı vede kızarıklıklar meydana gelebilmektedir. Yalnız cilt iyileştikçe ve kendini yeniledikçe, yeni vede sağlıklı cilt tabakası ortaya çıkmaktadır. Bir ya da daha fazla aktinik keratoz olması durumunda kriyoterapi yöntemi denenebilmektedir. Kriyoterapi esnasında uygulamayı yapan kişi, cilt büyümelerini dondurmak için sıvı nitrojen gibi soğuk madde kullanmaktadır. Bu maddenin içerdiği tedavi ile ciltteki bu büyümeler bir kaç gün içinde kabarcıklanıp soyulmaya başlamaktadır.
Aktinik Keratoz Nasıl Önlenir?
Aktinik keratozu önlemenin en temel yöntemi, güneşin zararlı ışınlarından kaçınmak ve korunmaktadır. Güneşe çok fazla ve bilinçsi şekilde maruz kalmak aktinik keratoza yol açabilmektedir. Güneş ile temas kurulur iken, güneş kremi kullanılması bu açıdan önemlidir. Bunun dışında solaryumdan da mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. Aktinik keratoz tedavi edilmez ise dahi güneş ile çok fazla temas kurulmaya devam edilir ise, tekrarlama riski olan bir durumdur.
Aktinik keratoz, dermatoloji bölümü hekimlerinin alanına girer ve hem teşhis hem de tedavi süreci cildiye hekimleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Aktinik keratoz, güneşin uzun süreli hasarından kaynaklanan anormal hücre büyümesidir. Aktinik keratoz kanser değildir. Yalnız tedavi edilmediği durumda vakaların %5 ila %10’luk kısmı skuamöz hücreli karsinom ismi verilen cilt kanseri türüne dönüşebilmektedir.
Aktinik Keratoz Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de aktinik keratoz belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Aktinik keratoz belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı aktinik keratoz belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kriptik Hamilelik Nedenleri Nelerdir?