Akrep Sokması Belirtileri Nelerdir? Akrep Sokması Nasıl Tedavi Edilir? Akrep sokmasına ne iyi gelir? İle ilgili bilinmesi gereken, bilgiler yazımız da.
Akrep Sokması Belirtileri Nelerdir? Akrep Sokması Nasıl Tedavi Edilir?
Akrepler, örümceğimsiler familyasına mensup eklem bacaklı hayvan türüdür. Sekiz bacaklı olarak bilinir. Çeşitli renk, şekil vede boyutlar da olabilir. Yazımızın içeriğin de, akrep sokması nasıl tedavi edilir? ve akrep sokmasına ne iyi gelir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Akrep sokması belirtileri nelerdir?
Akrepler gündüzleri genellik ile fark edilmezler. Yalnız geceleri beslenme amaçlı olarak bulundukları yerlerden dışarı çıktıkları için, daha fazla görünmesi mümkündür. Akrep sokmasının neden olduğu toksisite, akrebin bağlı olduğu ailenin türüne göre değişiklik göstermektedir. Akrep sokması sonrası hissedilen acı, anlık olarak çok fazla olmaktadır. Herhangi kızarıklık ya da şişme gibi durumlar, genellik ile ilk beş dakika içinde oluşmaktadır. Daha şiddetli semptomların meydana geldiği durumlar, bir saat gibi uzun süre zarfında ortaya çıkmaktadır. Yazımızın devamına giderek akrep sokması belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere, ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Akrep Sokmasına Ne İyi Gelir?
Akrep Sokması Belirtileri
Bir akrep sokmasının belirtisini anlamak için, o bölgede oluşan bazı semptomlar ile anlaşılmaktadır. Akrebin soktuğu bölge de şiddetli ağrı, karıncalanma vede uyuşma, hafif şişlik ve sıcaklık görülebilmektedir. Bunların yanı sıra genellik ile çocuklar da rastlanan semptomlara bakıldığın da istemsiz baş, boyun vede göz hareketleri, nefes almada zorluk, terleme, mide bulantısı vede kusma, kalp atışının hızlanması, tansiyonun yükselmesi vede huzursuzluk hali gibi durumlar rastlanabilir. Aktepler tarafından bir kere sokulan bireylerin, daha sonraki sokmalar da alerjik reaksiyon yaşamaları normaldir. Bu sokmalar, ağrı alerjik reaksiyonların neden olduğu anafilaksi ismi verilen vede hayatı tehdit eden duruma neden olacak kadar şiddetli olabilmektedir. Bu vakalardaki belirti vede semptomlar ise nefes darlığı, kurdeşen, bulantı vede kusmayı barındırmaktadır.
Akrepler genellik ile yakacak odun, çarşaf, odun, çarşaf, ayakkabı vede çöp kovaların da saklanmaktadır. Bu neden ile bu şeyleri tutarken dikkatli olunmalıdır. Daha sıcak mevsimler de, yürüyüş yaparken ya da kamp yaparken görülme olasılığı oldukça yüksektir. Akrep sokmaları sıklıkla el, ayak, kol vede bacaklar gibi duvar, toprak vede ağaç türündeki yüzeyler ile en çok temas eden vücut bölgelerinde rastlanılır. Kırsal kesim veya şehir merkezi gibi yaşanılan yere bağlı olarak, akrep sokmasının tehlikeli olup, olamayacağı değişiklik göstermektedir. Çoğunluk ile akrep sokması buz, ağrı kesiciler vede antihistaminikler yardımı ile iyileştirilebilir. Yalnız küçük çocuklar da ya da yaşlılar da veya alerjik reaksiyonları olanlar da, akrep sokması olduğu durumda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
Akrep zehri hem lokal, hem de sistemik reaksiyonlar üretmektedir. Lokal reaksiyonlar olarak ödem, kaşıntı vede yanma ağrısı olan ekimozlardan meydana gelir. Zehir kardiyovasküler bulgular, ardarda sersemlik hali, vücut ısısının düşmesi, huzursuzluk vede taşikardi gibi semptomlara neden olmaktadır. Sağlıklı bireyler genellik ile akrep sokmaları için, tıbbi tedaviye ihtiyaç duymaz iken, küçük çocuklar vede yaşlılar ciddi komplikasyon riski taşımaktadır. Dünya üzerinde tahmini olarak 2000 akrep türünden yalnızca 40’ının ölümcül olabilecek kadar zehir ürettiği bilinir. Akrep sokmaları ağrılıdır. Yalnız nadiren hayatı tehdit edebilmektedir.
Akrep Sokması Nasıl Tedavi Edilir?
Akrep sokmalarının çoğunda tedaviye gerek kalmaz. Yalnız semptomlar şiddetli ise, bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Ağrıyı tedavi etmek adına damardan ilaç verilmektedir. Semptomların ilerlemesini engellemek vede kontrol etmek için semptomatik destek tedavi vede antivenom tedavisi uygulanabilir. Antivenom, semptomlar gelişmeden önce verilir ise, daha fazla etki eder. Bu neden ile hastanelere uzak, kırsal kesimlerdeki acil servisler de önleyici olması tedavi için ilk olarak antivenom yani panzehir verilmektedir. Bunların yanı sıra, uzman hekimin uygulayacağı akrep sokmsı tedavisi konusunda belirleyici olan kriter, zehrin kendisinden ziyade alerjik reaksiyondan kaynaklı belirli semptomlara neden olması vede semptomların şiddetinin ne kadar olduğu ile alakalıdır.
Akrep sokması anlık olarak, sokulan bölge de şiddetli ağrıya neden olur. Bazı akrep sokmalar da saatler içinde düzelen lokal ağrıya neden olmaktadır. Akrep sokması sonrası, lokalize ödem vede kaşıntı yaygındır. Bölgesel lenf düğümleri büyüyebilir vede göz kapaklarının şişmesi, mide bulantısı vede kusma ile karakterize alerjik reaksiyon olabilmektedir. Akrep türüne bağlı olarak zehir ağrıya ya da sinir sistemini etkileyebilir vede diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu sorunlar kalp, solunum vede kas sorunlarını barındırabilir. Akrep sokmasından sonra şiddetli semptomlar varsa, acilen en yakın sağlık kuruşuna başvurmalısınız.
Akrep Sokması Kaç Günde İyileşir?
Akrep sokması sonrası, lokal reaksiyonlar 7 ila 10 gün içinde iyileşme gösterir. Genellik ile çok büyük değillerdir. Bir kaç gün içinde azalarak silinmektedir. Daha şiddetli sokmalar, bir kaç günden daha fazla ağrı, ateş ve kas ağrılarına vede cilde daha ciddi yaralanmalara neden olabilmektedir.
Bazı sokmalar ilk 15 ila 36 saat içinde kabarcıkların meydana gelmesine neden olmaktadır. Kabarcıklar oluştuktan sonraki bir gün içinde, sızlamalar oluşur, bu da ağrıların artmasına neden olmaktadır. Zehir, sokma çevresindeki deri vede altta yatan dokunun ölmesine neden olabilmektedir. Cilt genelik ile kararır vede ciltte ülser meydana gelebilir. Bir bölge de cildin ölmesine neden olan sırıkların sürekli vede detaylı olarak takip edilmesi lazım.
Akrep Sokması Belirtileri Nelerdir, akrep sokmasın da ilk yapılması gereken, yaranın yumuşak sabun vede su ile temizlenmesidir. Akrebin soktuğu bölgeye buz yardımı ile kompres uygulanmalı ve o bölgenin serin tutulması gerekir. Bu yöntem şişliğin hafifletilmesinin yanı sıra ağrıların azaltılmasına da yardımcı olmaktadır. Eğer yutmada güçlük yaşıyorsanız sıvı ya da katı yiyeceklerin tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Eğer ki sizin de akrep sokması belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Akrep sokması belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da akrep sokması belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Tahtakurusu Evde Nasıl Saklanır?