Akdeniz Ateşi Nasıl Bir Hastalıktır?

Akdeniz Ateşi Nasıl Bir Hastalıktır? Akdeniz Ateşi Kaç Yaşında Olur? Akdeniz ateşi geçer mi? Hakkında merak ettiğiniz soruları yazımızdan bulabilirsiniz.

Akdeniz Ateşi Nasıl Bir Hastalıktır? Akdeniz Ateşi Kaç Yaşında Olur?

Akdeniz Ateşi Nasıl Bir Hastalıktır
Sayfa İçeriği: Akdeniz Ateşi Nasıl Bir Hastalıktır

Tekrarlayan yüksek ateşle, karın, akciğer vede eklemlerdeki ağrılar ile kendini belli eden kalıtsal akdeniz ateşi hastalık türüdür. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için akdeniz ateşi kaç yaşında olur? ve akdeniz ateşi geçer mi? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Akdeniz ateşi nasıl bir hastalıktır?

Genetik nedenler ile, vücudun kendi kendine tetiklediği iltihaplı reaksiyonlar ile seyreden akdeniz ateşi hastalığı, otoenflamatuar hastalık olarak belirtilmektedir. Kalıtsal gen mutasyonu nedeni ile, sebebi henüz olmayan iltihabi durum oluşur vede bağışıklık sistemi bunla savaşamaz. Hastalık ile birlik de rastlanan amiloidoz, proteinin dokuların dışında birikmesine yol açarak organlar da ciddi hasara neden olabilmektedir. Akdeniz ateşi hastalığı, genellik ile çocukluk dönemin de teşhis edilmektedir. Hastalığın kesin tedavisi henüz yoktur vede şikayetler hayat boyu sürebilmektedir. Yalnız 1970’ler de geliştirilen kolşisin adlı bitkisel kaynaklı ilaç ile ateş vede ağrı atakları çok büyük oranda kontrol altına alınıp önlenebilmektedir. Hastalar atakların çok az vede hafif şiddet de olduğu veya hiç olmadığı şekil de sağlıklı olarak hayatlarını sürdürebilmektedir. Hastalığın etkin biçim de, tedavi edilmesi için erken teşhis edilerek ilaç kullanımına başlanması lazım. Bunun için tekrarlayan yakınması olan kişilerin, yakın takip edilmesi lazım. Yoksa teşhis de gecikmeler olabilir. Hastalığın teşhis, tedavi vede takibi romatoloji uzmanı tarafından uygulanmaktadır. Ülkemiz de ise sık görülen sağlık problemi olan akdeniz ateşinin tanısının erken konması, doğru zaman da tedaviye başlanarak zararların vede hayati riskin önlenmesi açısından oldukça önem taşımaktadır.

Hastalıktan sorumlu gen, 1997’de tanımlanmış vede günümüz de hastalık ‘MEFV genindeki mutasyonlar sonucu organizmanın enflamasyonu verdiği yanıtn bozulması’ olarak belirtmiştir. MEFV genindeki mutasyon, vücuttaki enflamasyonun baskılanması engeller. Yalnız atağı başlatan fizyolojik etmenler de henüz belli değildir.

Akdeniz Ateşi Belirtileri Nelerdir?

Akdeniz Ateşi Nasıl Tedavi Edilir?

Akdeniz ateşi hastalığı reaksiyonu kontrol altına alabiilmek vede daha da önemlisi amiloidoz gelişimini engellemek amacı ile kullanılabilen tek ilaç kolşisin olmaktadır. Hap formun da alınan bu ilaç, vücutta inflamasyonu azaltır vede atakları önlemeye yardımcı olmaktadır. Bunun için en doğru dozu uzman hekim belirlemektedir. Düzenli olarak kolşisin tedavisinin hastaların büyük çoğunluğun da atakların sayısı vede şiddetini azaltmasının yanında, tüm hastalar da amiloid gelişimini önlediği görülmüştür. Hastaların yarısında nöbetler tamamen kaybolur iken, %30 ila %40 kadarın da, kısmi baskılanma sağlanmak da, %10 kadarında da ataklar tam kontrol altına alınamamaktadır. İlacın etki etmesi için, atak öncesi veya esnasında değil, tüm yaşam boyunca düzenli kullanılması zorunlu olmaktadır.

İlacın en yaygın olarak rastlanan yan etkileri mide bulantısı, şişkinlik, karın da kramplar vede ishaldir. Özellik ile yüksek dozlar da kullanıldığın da meydana gelmektedir. Artrit tedavisi için, kolşisine ek olarak iltihaplanmayı önleyen nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar uzman hekim tarafından verilmektedir. Hastalıkta meydana gelebilecek, en önemli risk amiloidoz ismi verilen vede dokular da fazla proteinin birikmesiyle oluşan hastalık türüdür. Eğer ki tanı koymadan önce, hasta da amiloidoz gelişmemiş ise, ilaçlar ile herhangi bir organ zarar görmeden tamamen sağlıklı yaşam sürülebilir. Bu neden ile, özellikle aile öyküsü varsa vede tekrarlayan ateş görülüyor ise erken tanı için uzman hekime başvurmak oldukça önemlidir.

Akdeniz Ateşi Belirtileri

Göğüs ağrısı,
Tekrarlayan ateş. 38 derecenin üzerinde,
Özellik ile dizlerinin altında vede ayaklarda kırmızı döküntü,
Takipler sırasında kanda iltihap oranlarının artması,
Testis torbasında şişme vede hassasiyet,
Eklem sorunları,
Tekrarlayan karın ağrısı oldukça şiddetli olabilmektedir.

Belirtiler çoğunluk ile çocukluk dönemin de meydana gelir vede hastalık hiçbir yakınmanın olmadığı dönemler vede ataklar ile seyreder. Atakların sıklığı değişken olup, atak aralarında hasta tamamen sağlıklı olmaktadır.Reaksiyonlar genellik ile 12 saat ila 3 gün kadar sürebilir. Hastaların %90’ın da ilk atak 20 yaşından önce ortaya çıkmaktadır. Eklemleri tutan ertritik ataklar haftalarca ya da aylarca sürebilmektedir.

Akdeniz Ateşi Nedenleri Nelerdir?

Tekrarlayan ateş, ağrı vücudun zar ile kaplı bölgelerin de akciğer zarı, karın, kalp zarı gibi tekrarlayan iltihaplanma atakları rastlanır. Bunlar ateşe eşlik edebilir veya ateşsiz de olabilmektedir. Bazı hastalar da cilt bulguları, kas ağrıları görülebilir. Hastalığın temel özelliği tekrarlayan, ataklar halinde gelen, büyük olasılık ile ateş vede karın ağrısının eşlik ettiği tablo olmaktadır. Hastalar bazen uzun dönemi ataksız geçirebilmektedir. Tetikleyici etmenler genellik ile bilinmemek ile birlik de, enfeksiyonların vede stresin önemli rolü olduğu düşünülür. Çocuk hastalar, atak anında genellik ile çok hasta görünür vede günlük aktivitelerini sürdüremez. Ataklar çocuğun yataktan kalkamayacak kadar şiddetli olmaktadır.

Genetik hastalık olan akdeniz ateşi, ülkemiz de rastlanma sıklığı oldukça fazladır. Akdeniz bölgesin de yaşayan Ermeni, Yahudi, Arap, İtalyan, Yunan vede Türkler hastalığın en sık rastlandığı etnik gruplardır. Yalnız günümüz de başka ülkelerde de rastlanmaktadır. Tüm dünya da 10 bin Akdeniz ateşi hastası olduğu bilinir. Hastalık, çekinik gen yolu ile aktarılmaktadır. Anne vede babası bu gen mutasyonuna sahip çocuklar da görülebilmektedir. Yalnızca ebeveyni taşıyıcı diğeri sağlıklı olan çocuklar da hastalık belirti göstermez.

Akdeniz Ateşi Nasıl Bir Hastalıktır, akdeniz ateşi hastalığının henüz kesin bir tedavisi yoktur. Şikayetler hayat boyu sürebilmektedir. Kolşisin adlı bitkisel kaynaklı ilaç ile ateş vede ağrı atakları çok büyük oranda kontrol altına alınabilmekte vede önlenebilmektedir. Eğer ki sizin de akdeniz ateşi nasıl bir hastalıklar, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Akdeniz ateşi nasıl bir hastalıktır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınız da akdeniz ateşi nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Anafilaksi Nasıl Anlaşılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed