Akdeniz Ateş Hastalığı Nedenleri Nelerdir? Akdeniz Ateş Hastalığı Belirtileri, Akdeniz ateş hastalığı nasıl tedavi edilir? Hakkında merak edilen bilgiler.
Akdeniz Ateş Hastalığı Nedenleri Nelerdir? Akdeniz Ateş Hastalığı Belirtileri
Otozomal resesif geçişli, kalıtsal hastalıklardan biri olan akdeniz ateş hastalığı, kendini ataklar halinde belli etmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için akdeniz ateş hastalığı nasıl tedavi edilir? ve akdeniz ateş hastalığı belirtileri sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Akdeniz ateş hastalığı nedenleri nelerdir?
Akdeniz ateş hastalığı boyunca ateş şikayetleri, karın ağrısı vede akıt apandisit rastlanmaktadır. Akdeniz ateş hastalığı vakaları ile özellikle Akdeniz’e kıyısı bulunan ülkeler de karşılaşmak mümkündür. Hastalık özellikle Türkiye’de, Kuzey Afrika’da, Ermeniler, Araplar vede Yahudiler arasında sıkça rastlanılmaktadır. Bu hastalık aynı zaman da familial mediterranean fever ismi ile de bilinir. Hastalığın kendini belli eden, bir takım karakterize belirtileri vardır. Bunlardan en bilineni ataklar halinde tekrarlayan vede 3 ila 4 gün boyunca süren ateş olmaktadır. Bu durum da karın zarında iltihaplanma da eşlik etmektedir. Bu durum da karın ağrısına, göğüs kafesinde ağrı vede batma hissine, eklem ağrısı şişliğine neden olmaktadır. Belirtiler vede şikayetler genellikle tedavi planı uygulanmasa bile 3 ile 4 gün içinde kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Yalnız tekrarlayan ataklar bir süre sonra, vücutta istenmeyen proteinin birikmesine neden olmaktadır. Amiloid en çok böbrekler de birikir vede kronik böbrek yetmezliğine neden olur. Damar çeperlerin de birikerek vaskülite neden olması da daha az görülen durumdur. Hastalığa yol açan duruma pyrin adı verilen gen de meydana gelen bir çeşit mutasyon neden olur.
Bu durum da ise genetik etkenler rol oynar. İki hastalıklı genin, bir arada bulunması akdeniz ateş hastalığına yol açmaktadır. Hastalık geninin bir tanesini taşımak ise hastalığına neden olmaz. Yalnız bu bireyler hastalık taşıyıcı olarak geçmektedir. Yazımızın devamına giderek akdeniz ateş hastalığı nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Akdeniz Ateş Hastalığı Nasıl Geçer?
Akdeniz Ateş Hastalığı Belirtileri
– Takipler esnasında kan da iltihap oranında artış görülmesi,
– Testis torbasında şişme vede hassasiyet,
– Deri döküntüleri,
– Göğüs bölgesin de ağrı,
– Eklem problemleri,
– Tekrarlayan vede yoğun acı vede ağrı hissi ile birlikte görülen karın ağrısı,
– Tekrarlayan ateş. Genellikle 38 derecenin üzerinde seyreder.
Akdeniz ateş hastalığının belirtileri genellik ile çocukluk dönemin de kendini göstermeye başlar. Hastalık dönemin de hiçbir şikayetin olmadığı dönemler görülebilir iken, aynı zaman da ataklar da rastlanmaktadır. Atakların sıklığı da farklılık göstermek ile birlikte, atak yaşanmayan dönem de hasta da hiçbir sağlık sorunu olmaz. Atakların süresi ortalama olarak 12 saat ila 3 gün arasında seyretmektedir. Hastaların %90 gibi çok büyük bir kısmında ilk ataklar 20 yaşından önce ortaya çıkar. Eklemleri tutan ertritik ataklar ilgili süreden çok daha fazla sürebilmektedir. Kimi hasta da atakların haftalarca, hatta aylarca sürdüğü de bilinmektedir.
Ataklar ise bir çok çeşitte meydana gelebilmektedir. Bunlar arasında ağrı, ateşlenme, akciğer zarı vede kalp tarzı gibi tekrarlayan iltihaplanma atakları rastlanır. İltihaplanmalar ateş ile birlikte görülebileceği gibi, ateşsiz de görülür. Kimi hasta da cilt bulguları vede kas ağrıları meydana gelir. Yalnız hastalığın en temel özelliği tekrarlayan vede ataklar şeklin de seyreden ateş vede karın ağrısı olmaktadır. Ataklar arası kimi hasta da, çok uzun olabilmektedir. Akdeniz ateş hastalığını tetikleyen etmenler tam olarak bilinmemektedir. Yalnız enfeksiyonları vede stresin hastalığı tetikleme de etkisi olduğu tahmin edilmektedir. Atak araların da özellik ile, çocuk hastalar oldukça hasta hal alırlar vede günlük aktivitelerini yapamazlar. Kimi atak durumun da çocuk, okula bile gidemeyecek duruma gelebilmektedir.
Akdeniz Ateş Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
– Yapılan idrar tahilin de yüksek albümin rastlanması da akdeniz ateş hastalığını işaret etmektedir. İdrar da protein albümin varlığı böbrek rahatsızlığının da semptomu olmaktadır.
– C-reaktif protein, karaciğer tarafından üretilen özel proteindir. Sadece akut inflamasyon atakları esnasında üretilir.
– Tüksek serum haptoglobini, akdeniz ateş hastalığı gibi romatizmal hastalıklar da pek çok meydana gelen durumdur.
– Yüksek plazma fibrinojeni. Bu durum mekanizma da bir sorun olabileceğini işaret etmektedir.
– Enflamatuar bir yanıta bağlı olarak, yüksek eritrosit sedimantasyon hızı.
– Bağışıklık sisteminin bir tepkisi olarak, yüksek beyaz kan hücresi sayısı.
Akdeniz ateş hastalığın da tanı, bir çok verinin incelenmesinden sonra konulmaktadır. Bunlar arasında öncelikli olarak klinik bulgulara, kişinin aile öyküsüne, muayene vede laboratuvar bulgularına bakılmaktadır. Laboratuvar testlerine lökosit yüksekliği, sedimantasyon artışı, CRP yüksekliği vede fibrinojen yüksekliği tespit edilmesi ile birlikte hastalığın tanısı konur. Hastalık ile ilgili genetik inceleme yapmak, pek de faydalı olmaz. Bu zamana kadar tanımlanan mutasyonlar hastaların sadece %80’in de pozitif bulunabilmektedir. Yine de tipik olmayan olgular da yapılmasının zarar yoktur.
Akdeniz Ateş Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Akdeniz ateş hastalığı tedavisin de esas hedef amiloidoz gelişimini engelleyebilmektedir. Böylelikle ataklar da kontrol altına alınır. Bunun için de ilaç kullanımı gereklidir. Şuan da bunu sağlayan tek ilaç kolşisindir. İlaca geç başlayan bireyler de amiloidoz ciddi sorundur. İlacı düzenli biçimde kullanmak bedendeki inflamasyonu azaltır vede atakların önlenmesine yardımcı olmaktadır. Bunun için de ilacı uzman hekimin önerdiği ölçü de kullanmaya dikkat edilmelidir. Kolşisin tedavisi, bu hastalık için oldukça önemli vede güvenli tedavidir. Kişinin hamile kalması durumun da bile tedaviye bu ilaçla devam edilmesi tavsiye edilir. İlacın bugüne kadar, bebekler üzerinde olumsuz etkisi görülmemiştir.
Düzenli vede istikrarlı tedavi çoğu hastalık da olduğu gibi, bu hastalığın tedavisinde de önemlidir. İlaç hastalığın ataklarının sayısını vede şiddetini azaltmak ile birlikte bütün hastalar da amiloid gelişimini de önler. Bu da hastaların yarısında nöbetlerin tamamen ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Hastların %30 ila %40’ın da ise baskılanma sağlanabilir. Kalan %10’luk kesim de ise ataklar tamamen kontrol altına alınamayabilir. İlacın tam performans gösterebilmesi adına, hayat boyu aksatılmadan vede düzenli olarak kullanılması lazım.
İlacın bir takım sık rastlanan yan etkileri de vardır. Bunlar arasında mide bulantısı, şişkinlik, karın bölgesin de kramplar vede ishal sayılabilir. Yalnız bu belirtiler genellikle ilacın yüksek doz da kullanılması durumunda rastlanır. Hastalık için tek ilaç kolşisin değildir. Tedavi de ek olarak iltihaplanmanın önüne geçen nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar da tercih edilebilmektedir. Yalnız bu ilaçlar kesinlikle yalnızca uzman hekim önerisi ile kullanılmalıdır. Hastalıktaki en önemli risk ise amiloidoz proteininin birikmesidir.
Akdeniz Ateş Hastalığı Kendi Kendine İyileşir Mi?
Tanıdan önce birey de amiloidoz meydana gelmedi ise ilaçlar yolu ile herhangi organa hasar vermeden sağlıklı hayat sürdürülebilir. Bu nedenle eğer aile de bu hastalığa sahip birisi var ise vede tekrarlayan ateş görülüyor ise, mutlaka uzman hekim muayenesi olunmalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi, erken tanı akdeniz ateş hastalığında da önemlidir.
Akdeniz Ateş Hastalığı Nedenleri Nelerdir, ateş vede karın ağrısı gibi sık görülen bulgulardan sonra da acılı, ağrılı vede şişmiş hale gelen eklem sorunları vardır. Bu belirtiler de genellik ile kendi kendilerine 1 ila 2 hafta içinde iyileşir. Eklem de ortaya çıkan tutulumdan da en çok ayak bileği vede dizler etkilenir. Buradan sonra da el bileği, kalça, omuz vede dirsekler de tutulum olmaktadır. Eklem tutulduğu zaman da şiş vede kızarık görünüm oluşmaktadır. Eğer ki sizin de akdeniz ateş hastalığı nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Akdeniz ateş hastalığı nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da akdeniz ateş hastalığı nedenleri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?