Akdeniz Anemisi Belirtileri Nelerdir? Akdeniz Anemisi Nasıl Tedavi Edilir?, Akdeniz anemisi nedenleri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.
Akdeniz Anemisi Belirtileri Nelerdir? Akdeniz Anemisi Nasıl Tedavi Edilir?
Vücudun genetik bir deformasyon nedeni ile, hemoglobin proteinini gerekenden az üretmesi sonucu meydana gelen akdeniz anemisi, kanda daha az sayıda sağlıklı kırmızı kan hücresi olması anlamı taşımaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için akdeniz anemisi nedenleri ve akdeniz anemisi nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Akdeniz anemisi belirtileri nelerdir?
Kırmızı kan hücrelerinin önemli yapıtaşı olan hemoglobin yetersiz olduğunda, kırmızı kan hücreleri işlevlerini tam olarak yerine getiremez vede bu hücrelerin yaşam süreleri kısalmaktadır. Bu durum ise knda daha az sayıda sağlıklı kırmızı kan hücresi olması anlamına gelmektedir. Akdeniz anemisi üretimi genlerin kontrolünde sağlanan homoglobin molekülünü oluşturan globin zincirlerinden birinin yapımında yetersizlik veya bozukluk gelişmektedir. 2 adet olan globin zincirinin hangisinde bozukluk var ise, hastalık onun ismi ile anılır ve alfa veya beta talasemi olarak sınıflandırılmaktadır. Akdeniz anemisi, hastalığın beta talasemi formuna verilen isimdir. Kırmızı kan hücreleri, dokular için gerekli olan oksijeni taşıdığından, kanda yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmadığı durumlarda hücrelere oksijen taşınmasında aksaklıklar meydana gelmekte vede kansızlık tablosu meydana gelmektedir. Bu tabloda genellik ile kişi yorgun vede halsiz hissedebilir vede nefes darlığı gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Genetik hastalık olan akdeniz anemisi, demir eksikliğine bağlı anemiden farklıdır. Akdemiz anemisinde kişiler taşıyıcı veya hasta olabilir standart demir tedavilerinden fayda göremeyebilmektedir. Yazımızın devamına giderek akdeniz anemisi belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Akdeniz Anemisi Nedenleri Nelerdir?
Akdeniz Anemisi Belirtileri
Akdeniz anemisi, tarama testleri ile kolaylık ile tespit edilebilir. Özellik ile hastalık geçmişi olan ailelerde tarama testlerinin mutlaka yapılması lazım. Bunun dışında taşıyıcılık durumunda bireyler kansızlık belirtileri ile hastaneye başvurduğunda da hastalığın tespiti yapılabilmektedir. Akdeniz anemisi majörde belirtiler bebeklikte meydana gelir ve daha geliş bir spektrumda bulunur. Halsizlik, kansızlık, soluk cilt, sarılık, iştahsızlık, karaciğer veya dalağın büyümesi sonucu meydana gelen karın şişliği, kemiklerde genişleme vede incelme, burun kökü basıklığı, belirgin alın vede diğer yüz kemikleri vede gelişme geriliği özellikle çocuklarda tanı konulmasını kolaylaştıran belirtiler arasında yer almaktadır. Bu tablonun varlığında ebeveynlere vede çocuğa tam kan sayımı, hemoglobin elektrofezi vede genetik tarama yapılmaktadır.
Intermedia vakalarında, bireylerde çocuklukta veya yetişkinlikte çeşitli semtpomlar meydana gelebilir. Yanlız hastalık daha hafif seyreder. Bu bireylerde orta derece anemi, büyümede yavaşlık vede kemik deformitesi de rastlanabilmektedir. Akdeniz anemisi, krmızı kan hücrelerin yapıtaşlarından biri olan beta globin proteinin yapımında sorumlu olan, HBB genlerindeki mutasyonlar nedeni ile meydana gelmektedir. Beta globin eksikliğinde de kandaki sağlıklı hemoglobin sayısı düşmektedir. Bu durumda kan hücreleri de normal gelişim sergileyemez. Sağlıklı kan hücrelerinin eksikliğinde de anemi vede buna bağlı diğer komplikasyonlar meydana gelmektedir.
Akdeniz anemisi, dünyada Türkiye’nin de aralarında yer aldığı Akdeniz ülkelerinde sıkça rastlanan hastalık türüdür. Her yol ortalama 365.000 akdeniz anemisi hastası dünyaya gelir. Türkiye’de de ortalama 4500 talasemi hastası bulunmakta iken, 1.300.000 kişinin bu hastalığın taşıyıcı olduğu bilinir. Akdeniz anemisi Türkiye’de en sık görülen genetik hastalıklardan birisidir. Taşıyıcı görülme sıklığının %2,1 civarında olduğu tahmin edilir. Adana vede Antalya’da beta talasemi görülme sıklığı ise %13’lere kadar çıkabilmektedir. Akdeniz anemisi dünyada en çok görüldüğü bölgeler akdeniz ülkeleri, Kuzey afrika, Orta doğu, Hindistan, Orta asya vede Güneydoğu Asya’dır.
Akdeniz Anemisi Nasıl Tedavi Edilir?
Akdeniz anemisinde taşıyıcı durumda hastalar çoğu zaman, tedaviye ihtiyaç duymaz iken, akdeniz anemisi majör sahibi hastaların ömür boyu tedavi görmesi lazım. Akdeniz anemisi oldukça masraflı tedavidir. Bu hastalar her 3 veya 4 haftada bir kan desteğine ihtiyaç duymaktadır. Yalnız kansızlığı gidermek adına hastalara kan transfüzyonu yapılması, vücutta demir birikmesine vede bu nedenle çeşitli komplikasyonlara yol açabilmektedir. Kalp, karaciğer, tiroid, paratiroid, pankreas vede dalak gibi organlar bu tedavi sırasında hasar görebilmektedir. Şeker hastalığı, kalp yetmezliği, gelişme bozuklukları veya hormonal dengesizlikler söz konusu olabilmektedir.
Orta vede ağır akdeniz anemisi vakalarında 3 temel tedavi yöntemi vardır. Bunların başında majör akdeniz anemisi hastalarına yapılan kan transfüzyonları gelmektedir. Kan transfüzyonunda demir birikmesinin önüne geçilebilmesi için ise, şelasyon tedavisi uygulanmaktadır. Üçüncü tedavi yöntemi de, uygun bir vericiden alınan kök hücre ile yapılan kök hücre tedavisidir. Yenilikçi bir tedavi olan gen nakli de, henüz uygulama aşamasına geçmemiştir.
Akdeniz Anemisi Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin akdeniz anemisi belirtileri melerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. akdeniz anemisi belirtileri melerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da akdeniz anemisi belirtileri melerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Mitoskor Testi Kimlere Uygulanır?