Ağrı Kesici Hangi Durumlarda Kullanılır?

Ağrı Kesici Hangi Durumlarda Kullanılır? Ağrı Kesici Türleri Nelerdir? Ağrı kesici nasıl kullanılır? Merak edilenleri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Ağrı Kesici Hangi Durumlarda Kullanılır? Ağrı Kesici Türleri Nelerdir?

Ağrı Kesici Hangi Durumlarda Kullanılır
Sayfa İçeriği: Ağrı Kesici Hangi Durumlarda Kullanılır

Merkezi sinir sistemine, etki yaparak kronik ve akut ağrıları dindiren ilaçlara ağrı kesici denmektedir. Tıp literatürün de analjezik olarak isimlendirilir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için ağrı kesici nasıl kullanılır? ve ağrı kesici türleri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Ağrı kesici hangi durumlarda kullanılır?

Ağrı kesiciler, ağrının kaynağına göre farklı etki, mekanizmalarına sahip, bir çok ağrı kesici türü bulunmaktadır. Ağrıyı dindirme gücüne vede yan etkilerine göre reçeteli ya da reçetesiz satın alınabilir. Sprey, fitil, jel, serum, kapsül vede tablet formun da olabilmektedir. Sadece preferik sinir sistemine, etki ederek sinir hasarına bağlı olarak ağrıları yatıştırmayı amaçlayan nöropatik ilaçlar da bulunmaktadır. Bu ilaçlar ise ağrı kesici grubuna dahil edilmez. Her ağrı durumun da ağrı kesici tüketmek yanlıştır. Bazı yaşam şekli değişikliklerini de barındıran ilaç dışı tedavi vede öneriler konusun da mutlaka doktora danışın. Ağrı kesiciler, talimatlara uygun biçim de kullanılırsa güvenli vede etkilidir. Yalnız bilinçsiz alınırsa, son derece tehlikelidir. Ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Yazımızın devamına giderek ağrı kesici nasıl kullanılır? İle ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Ağrı Kesici Türleri Nelerdir?

Ağrı Kesicilerin Yan Etkileri Nelerdir?

Ülser,
Mide ağrısı,
Sindirim sistemin de kanama,
Mide vede bağırsak delinmesi,
Uyuşukluk,
Hasta hissetme,
İshal,
Baş ağrısı ya da dönmesi,
Kalp krizi ya da felç geçirme riski,
Öfori, disfori, ajitasyon, nöbet ve halüsinasyonlar,
Bağımlılık,
Kabızlık,
Düşük tansiyon vede kalp atış hızı,
Kas sertliği vede kasılmalar,
Alerjik olmayan kaşıntı,
Mide bulantısı vede kusma,

Göz bebeği küçülmesi,
Cinsel işlev bozukluğu,
İdrar retansiyonu,
Yerel dokular da hasar,
Kilo almak,
Uyku sorunu,
Bağışıklık sisteminin baskılanması,
Osteoporoz,
Ruh hali değişikleri,
Ödem,
Yüksek kan şekeri,
Yüksek tansiyon,
Katarakt vede glokom,
Kemik ölümü,
Damar sertliği.

Ağrı kesicilerin, bazıların da yer alan etken maddeye alerjiniz bulunuyor ise döküntü gelişebilmektedir. Bunun dışın da yan etkileri nadır rastlanmaktadır. Yalnız yüksek doz da ya da alkol ile alınırsa, karaciğer de hasara yol açabilmektedir. Böbrek vede karaciğer sorunu olanlar tarafından dikkat ile düşük doz tercih edilmelidir. Hamilelikte vede doğumdan itibaren bebek vede çocuklar da kullanımı en güvenli ilaç parasetamoldür. Mide tahrişine yol açmaz vede talimata uygun kullanılır ise yan etkileri pek rastlanmaz.

Ağrı Kesici Kullanımı; Uzman hekime danışmadan reçetesiz veya reçeteli hiç bir ağrı kesici kullanmayın. Doktorun kontrolü dışın da bilinçsizce kullanılan ağrı kesiciler, ağrıyı baskılayarak hastalık teşhisini geciktirebilmektedir. Reçetesiz ağrı kesiciler, sık kullanılır ise ilacın etkisi zayıflar. Bu neden ile 10 günden daha uzun süre vede gün de 4 haptan fazla tüketilmemeli. Ağrı uzun sürer ise doktora danışılmalıdır. Uzman hekiminizi genel sağlığınız, tıbbi geçmişiniz vede kullandığınız reçeteli vede reçetesiz ilaçlar hakkın da bilgilendirin. Ağrı kesici kullanırken, beklenmedik durum ile karşılaşırsanız hemen uzman hekimle görüşün. Hastanın durumu vede ağrı derecesine göre doz ayarı yapıldığından, doktora danışmadan dozu asla değiştirmeyin. Ağrı kesiciler kişiye özel reçete edilmektedir. Çünkü birine iyi gelen ağrı kesici, başkasına iyi gelmeyebilir. Hatta zarar bile verebilir. Bu neden ile ilacınızı başkaları ile paylaşmayın ve öneri de bulunmayın. Mideye verebileceği zararı engellemek için, tok karnına bir bardak su ile birlikte için. Ağrı kesici ile birlikte verilen, mide koruyucuları kullanmayı ihmal etmeyin.

Ağrı Kesici Hangi Durumda İçilmeli?

Ağrı kesiciler şu durumlarda kullanılmalıdır. Vücutta bir şeylerin ters gittiğinin işareti olan, ağrı genellik ile bir doku hasarından kaynaklanmaktadır. Ağrının kaynağında ki hasar gelişimine bağlı olarak hafif, orta ya da şiddetli olabilmektedir. Ağrı süresine göre aniden gelişen yani akut süre de yatışabilmektedir. Uzun yani kronik sürebilmektedir. Bu neden ile ağrı kesicilerin işlevi birbirinden farklılık göstermektedir. Alkol tüm ilaçlar da olduğu gibi, ağrı kesicilerin de yan etkilerini artırıp ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bu neden ile ağrı kesiciler ile birlikte alkollü içecek vede hatta alkollü gıda ürünleri kullanımı önerilmez.

Ağrı Kesici Türleri

Kas gevşetici ağrı kesiciler,
Kortikosteroidler,
Bileşik ağrı kesiciler,
Opioidler,
Parasetamol,
Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar.

Ağrı Kesici Hangi Durumlarda Kullanılır, ağrı kesici bağımlılığı uzman hekim kontrolü ya da bilgisi dışında bilinçsiz ağrı kesici kullanımı ile gelişen vede tedavi edilebilen bağışıklık türüne denir. Bu yüzden tüm ağrı kesicileri uzman hekim önerisine uygun olarak kullanın. Eğer ki sizin de ağrı kesici hangi durumlarda kullanılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ağrı kesici hangi durumlarda kullanılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da ağrı kesici türleri ve ağrı kesici yan etkileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Üroloji Erkeklerde Neye Bakar?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed