Ağızda Acımsı Tat Nedenleri Nelerdir?

Ağızda Acımsı Tat Nedenleri Nelerdir? Ağızda Acımsı Tat Neden Olur? Ağızda Acımsı Tat Nasıl Tedavi Edilir? Hakkında bilinmesi gereken bazı bilgiler.

Ağızda Acımsı Tat Nedenleri Nelerdir? Ağızda Acımsı Tat Neden Olur?

Ağızda Acımsı Tat Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Ağızda Acımsı Tat Nedenleri Nelerdir

Distoni olarak isimlendirilen ağızda acı bir tat ya da herhangi bir değişme, ağızda acı tat hissetmek ya da tatta herhangi değişiklik oluşması kendi başına hastalık olmamaktadır. Bu durumda altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. Yazımızın içeriğin de ise, ağızda acımsı tat neden olur? vede ağızda acımsı tat nasıl tedavi edilir? Ayrıntılı olarak bulabilir vede öğrenebilirsiniz. Yazımızın devamına giderek ağızda acımsı tat nedenlerine ulaşabilirsiniz. Peki ağızda acımsı tat nedenleri nelerdir?

Ağızda meydana gelen acımsı tat bazı hastalıkların habercisi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bunlardan en önemlisi ise gastroözofageal reflü hastalığıdır. Mide tarafından üretilen asit reflü nedeni ile boğaz vede mideyi bağlayan kas tüpü olmaktadır. Asidik mide içeriğinin, bu şekilde yenilenmesi ağızda acı ya da ekli tat oluşturmaktadır. Antibiyotikler kan basıncı, kalp ilaçları vede ilaçlar, tiroid bezi, psikiyatrik vede anti-kanser ilaçları da ağızda değişik tat bırakabilir. Ağızda acı tat oluşması ağız hijyeninden, diş eti hastalığı ya da ağız ülseri veya diş çürümesi, uygun olmayan takma dişler ya da mantar enfeksiyonları oral pamukçuk neden olabilmektedir. Diş prosedürleri sırasın da farklı tip de macunlar ya da lokal anestezi kullanmak da tat alma duyusunda geçici olarak değişmeler olabilir. Yazımızın devamına giderek ağızda acımsı tat nedenlerini ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.

Ağızda Acımsı Tat Neden Olur?

Ağızda Acımsı Tat Nasıl Tedavi Edilir?

Kuru ağız da tat duyusunda değişiklik gösterebilmektedir. İlaçlar, ağız kuruluğu, kemoterapi ya da radyoterapi, artan tütün kullanımı, yaşlanma gibi nedenler de tükürük bezlerinden tükürük üretimi azaldığında oluşabilmektedir. Radyasyon tedavisi tat tomurcuklarına ilişkili sinirlere ya da tükürük bezlerine zarar verebilmektedir. Bu yüzden tat hissi de değişebilmektedir. Besin eksikliği ağızda acımsı tat oluşturabilir. A vitamini, çinko vede B12 vitamini gibi.

Kronik hastalıklar ağızda tat değişikliğine neden olabilir. Böbrek hastalığı, şeker hastalığı, tiroid hastalığı vede üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, soğuk algınlığı vede influenza bazı durumlar da tat almada değişikliğe neden olabilir. Menopoz dönemin de anormal tat duyumları görülebilmektedir. Bazı kadınlar da yanan ağız sendromu görülebilmektedir. Bazı diş macunlarındaki bileşenler, sülfat, lauril ve sodyum gibi dişleri fırçaladıktan sonra yemek hemen tüketilirse bazı tatlı malzemeler acı olabilir. Bu gibi durumlar da diş fırçalamadan yarım saat sonra yiyecek tüketmeye gayret edin.

Ağızda Acımsı Tat Semptomları

Ağızda Acımsı Tat Nasıl Geçer
Ağızda Acımsı Tat Nasıl Geçer

Ağızda acı tat bazı semptomlara eşlik etmektedir. Bunların bazıları; koku kaybı, burun tıkanıklığı, ağız kuruluğu, ağızdaki metalik tat gibi diğer değişen tat duyumları vede yanan ağız sendromu, dil yanması, batması, kaşınması bazen dudaklara vede ağzın diğer bölgelerine uzanabilmektedir. Ağızda acı tadı azaltmak için bazı yöntemleri uygulamanız gerekmektedir. Dişleri günde iki defa fırçalamak, diş ipi tercih etmek, dili temizlemek vede ağız durulaması yapmak gibi ağız hijyeni sağlamak. Yiyeceklere baharat vede baharat ilave etmek de ağızda acı tadı arttırır. Süt ürünleri, yumurta, balık, meyve vede sebzeleri barındıran besin açısından zengin diyet acımsı tadı geçirecektir. Kahve, çay vede kırmızı et gibi metalik ya da acı bir tada sahip gıdaların tüketimini azaltmak iyi gelebilir. Daha fazla su tüketmek, şekersiz sakız çiğnemek ağız kuruluğunu vede değişen tadı engelleyecektir.

Ağızda Acımsı Tat Nedenleri Nelerdir, ağızda acı bir tat olması genellikle ciddi sorun değildir. Altta yatan hastalığı değerlendirip tedavi edilerek çözülebilir. Bu durumda ağız hijyeni, besleyici diyet vede bol miktarda su içmekten geçmektedir. Uzman hekim diğer semptomların meydana gelip, gelmediğini ya da iştah kaybı yaşanıp yaşanmadığını görmelidir. Eğer ki sizin de ağızda acımsı tat nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ağızda acımsı tat nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onları da ağızda acımsı tat nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Advantan Krem Nasıl Uygulanır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed