Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Ağız Kuruluğu Neden Olur? Ağız Kuruluğu Nedenleri Nelerdir? Ağız kuruluğu nasıl geçer? Hakkında bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımız da derledik.

Ağız Kuruluğu Neden Olur? Ağız Kuruluğu Nedenleri Nelerdir?

Ağız Kuruluğu Neden Olur
Sayfa İçeriği: Ağız Kuruluğu Neden Olur

Ağzın temizlenmesi vede yiyeceklerin öğütülmesi için, tükürük salgısına ihtiyaç duymaktadır. Tükürük, aynı zamanda ağız içindeki bakteri vede mantarı kontrol altında tutarak enfeksiyonları önlemektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için ağız kuruluğu nasıl geçer? vede ağız kuruluğu nedenleri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Ağız kuruluğu neden olur?

Ağız kuruluğu nedenleri arasında ilk olarak, yeterli miktarda tükürük üretilmediği durumlar da meydana gelir. Kişi ise çok rahatsız etmektedir. Ağız kuruluğu için günümüz de bir çok etkili tedavi yöntemleri vardır. Ağız kuruluğu birey de pamukçuk gibi ağız enfeksiyonu, gingivites yani diş eti hastalığı vede diş çürüğü riskini artırmaktadır. Ağız kuruluğu, protez diş kullanan kişiler de, dişi takmada zorlanırlar. Peki Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Ağız Kuruluğu Nedenleri Nelerdir?

Ağız Kuruluğu Belirtileri

Ağız kokusu.
Ses kısıklığı, kuru geniz ve boğaz ağrısı.
Konuşma da sorunlar ya da tat alma, çiğneme vede yutmada zorluk.
Kuru vede kırmızı dil.
Ağız da vede özellikle dil de yanma veya karıncalanma hissi.
Boğaz da kuru his.
Sık sık susama.
Ağız da yapışkanımsı kuru his.
Ağız da yaralar, ağzın kenarların da ayrılma veya yaralar, dudak çatlakları.

Ağız Kuruluğu Nedenleri

Yaşam tarzı,
Tükürük bezlerinin ameliyat ile alınması,
Sinir hasarı,
Belli tedavi yöntemlerinin yan etkileri,
Dehidrasyon,
Belli hastalıkların vede enfeksiyonların yan etkisi,
Belli başlı ilaçların yan etkileri.

Sigara tüketmek veya tütün çiğnemek tükürük üretimini etkileyerek ağız kuruluğuna neden olur. Devamlı ağızdan nefes almak da, aynı soruna neden olur. Aşırı terleme, ateş, istifra, kan kaybı ve ishal gibi dehidrasyona öncülük eden durumlar ağız kuruluğuna neden olur. Ağız kuruluğu ameliyat veya kaza sonucunda kafa vede boyun bölgesinde sinir hasarından dolayı yaşanabilir. Başa vede boyna radyasyon almak vede kanser tedavileri, tükürük bezlerine hasar vererek tükürük salgısını azaltmaktadır. Sjögren sendromu, AIDS/HIV, diyabet, alzheimer, kistik fibroz, anemi, eklem iltihabı, parkinson hastalığı, inme vede kabakulak rahatsızlıklarının yan etkisi ağız kuruluğuna neden olabilir. Anksiyete, depresyon, alerji, soğuk algınlığı, akne, obezite, epilepsi, hipertansiyon, ishal, mide bulantısı, psikotik bozukluklar, üriner inkontinans, astım ve parkinson hastalığı için kullanılan çeşitli reçeteli vede reçetesiz satılan ilaç vede ağrı kesicilerin bir yan etkisi olarak da ağız kuruluğu meydana gelebilir. Ağız kuruluğu aynı zaman da kas gevşetici ajanlar vede sedatiflerin de yan etkisi olabilmektedir.

Ağız Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Kullandığınız bir ilaç, ağız kuruluğuna neden olduğunu düşünüyorsanız uzman hekime danışabilirsiniz. Doktorunuz ilacın dozajlarını değiştirebilir veya ağız kuruluğuna neden olmayacak başka ilaç verebilir. Ağızdaki nemin tekrar sağlanması için gargara yazılabilir. İşe yaramaz ise, tükürük üretimini uyaran salagen isimli ilaç verilebilir. Bazı yöntemler ile tükürük salgısını artırabilirsiniz. Bunlar;

Bol su tüketmek,
Mümkün olduğunca burundan nefes almak,
Şekersiz draje emmek veya şekersiz sakız çiğnemek,
Reçetesiz satılan, yapay tükürük ilacı kullanmak,
Oda içindeki hava akışına, nem eklemek için odada buhar cihazı kullanmak,
Florür barındıran diş macunu ile dişleri fırçalamak, florürlü gargaralar kullanarak vede diş doktorunuzu düzenli aralıklarla ziyaret ederek dişlerinizi korumak.

Ağız Kuruluğu Neden Olur, ağız kuruluğu herkes de görülebilen sorunlar arasında yer almaktadır. Eğer ki ağız kuruluğu yaşam kalitenizi etkiliyor ise, doktora görünmeniz de yarar var. Yemek yerken yutkunma da zorluk yaşıyorsanız, uzman hekimden yardım almalısınız. Eğer ki sizin de ağız kuruluğu neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ağız kuruluğu neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da ağız kuruluğu nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Turkuaz Taşının Özellikleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed