Ağız Kanseri Belirtileri Nelerdir? Ağız Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?, Ağız kanseri nasıl teşhis edilir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri hazırladı.
Ağız Kanseri Belirtileri Nelerdir? Ağız Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız kanserleri, tüm kanser olgularının %2 ila %4 arası bir bölümünü oluşturabilmektedir. Güney Doğu Asya ülkelerinde ağız kanserleri çok daha yüksek oranda rastlanmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımzı için hazırlamış olduğumuz ağız kanseri nasıl teşhis edilir? ve ağız kanseri nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Ağız kanseri belirtileri nelerdir?
Ağız kanseri hastalarının %95’inin, 40 yaş üzerindeki kişiler oldukları vede hastalığın teşhisi esnasındaki ortalama yaşın 60 olduğu bilinir. Kadın ile erkek oranıı 1/2’dir. Olguların %75’inde ana neden alkol vede sigara olarak kabul edilir. Kanserin bir çok türünde olduğu gibi yine tedaviden en fazla faydayı sağlamak, kanserin vücudun diğer bölümlerine yayılmasını önlemek vede yüzde oluşabilecek şekil bozuklukları ile konuşma zorluğunu engellemek amacı ile erken teşhis oldukça önemlidir.
Ağız kanserinin gelişmesini tetikleyen faktörler arasında, özellik ile sert alkollü içkiler olmak üzere aşırı alkol tüketimi, alkol vede sigarayı bir arada kullanma, yerine oturmayan takma dişler, özellikle dişler pürüzlü ya da sivri uçlu olduğunda yetersiz bakım yapma, dişteki herhangi bir kesin kenardan ötürü dilin sürekli tahriş olması sayılabilmektedir. Ağız kanserinin teşhisi, 1 ay içinde geçmeyen ağızdaki herhangi bir şişlik ya da doku değişikliği hekime bildirilmelidir. Lezyonun direkt muayenesi ya da küçük bir biyopsi teşhisi koydurabilmektedir. Kanserin boyutunu belirlemek vede kemikleri ya da diğer kısımlaı etkileyip etkilemediğini öğrenmek üzere bilgisayarlı tomografi ya da MR taramaları faydalı olabilmektedir. Yazımızın devamına giderek, ağız kanseri belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Ağız Kanseri Tedavi Edilir Mi?
Ağız Kanseri Belirtileri
Ağız kanserinin ilk belirtisi, uzun süredir ağızda yer alan vede geçme belirtisi göstermeyen şişlik vede lekeler, ağız içi ya da dudaktaki ağrı vermese de iyileşmeyen herhangi bir çatlak, şişlik ya da ülser ağız kanseri için ilk belirti olabilmektedir. Gelişen bir tümör ağrı vermeyebilmektedir. Yalnız yayılarak kanamaya neden olabilecek ülserler oluşturabilmektedir. Dil kanseri çoğunluk ile acı verir vede dilin anormal bir biçimde sert vede bükülmez olmasına neden olmaktadır. Düzgün konuşma ya da yutkunma zorluğu ve uyuşma hissi görülebilmektedir. Ağız içinde sürekli beyaz lekeler ya da kırmızı lekeler ortaya çıktığında bu lekeler öncü kanser lezyonları olabilmektedir. Bir miktar tütünü ağızda bir noktada uzun süre tutmak da çok tehlikeli olmaktadır. Bu durum çoğunluk ile öncü kanser koşulu olarak kabul edilen lökoplakiye neden olmaktadır.
Ağız Kanseri Tedavisi
Ağız kanseri tedavisinde, genelde tüm kanserli dokuların cerrahi müdahale ile çıkartılması, radyoterapi, kemoterapi veya bu yöntemlerin hep birlikte kullanılmasından oluşmaktadır. Bu tedavilerden birine veya bunların çeşitli kombinasyonlarına tümörün cinsine, hastalığın vede hasta kişinin durumuna göre karar verilir. Bu tedavilerin sıralaması da, çeşitli durumlarda farklılık gösterebilir. Ağız kanseri erken tedavi edildiğinde iyileşme olasılığı oldukça yüksektir. Ameliyat sonrasında yumuşak dokuda ya da deride bir takım rekonstrüktif ameliyat gerçekleştirmek ya da kemikleri protezler ile değiştirmek gerekli olabilmektedir. Tedavide ağızları değiştirilen hastaların onarıcı dişçilik, konuşma terapisi vede beslenme danışmanlığı hizmeti almaları gerekebilmektedir. Tedavi sonrası konuşmaları ya da görünümleri değişen bireyler için, psikolojik destek de gerekli olabilmektedir.
Ağız Kanserinde Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?
Eğerki tütün ürünleri kullanıyor iseniz, çok miktarda alkol alıyor iseniz, devamlı güneş ışığı ile karşılaşıyor iseniz, yanak çiğineme veya dudak ısırma gibi alışkanlılarınız var ise, iyi oturmayan hareketli protezmleriniz varsa ve yüz, boyun ve ağızda iki hafta meydana gelen şişlikler, beyaz, kırmızı ya da koyu renkte ağız içinde meydana gelen bölgesel renk farklılıkları, ağız içinde tekrarlayan kanamalar, hissizlik ya da histe azalma veya ağız veya boyun bölgesinde ağrı hissediyor iseniz, kulak-burun-boğaz doktoruna ya da diş hekiminize veya cilt hastalıkları uzmanına başvurmanız, erken bir teşhis olanağı yaratarak kanserli dokuların güvenle sizden uzaklaştırılmasını sağlayacaktır. Bu durumda ağız kanserinden korunmak için, ağız bakımını ve diş bakımınızı ihmal etmeyiniz.
Ağız Kanseri Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de ağız kanseri beliritleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ağız kanseri beliritleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı ağız kanseri beliritleri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Adet Söktürücü Ne Zaman Kullanılmalı?