Gebelikte Burun Kanaması Ne Zaman Başlar?

Gebelikte Burun Kanaması Ne Zaman Başlar? Gebelikte Burun Kanaması Neden Olur? Gebelikte burun kanaması normal mi? Hakkında merak ettiğiniz bilgiler.

Gebelikte Burun Kanaması Ne Zaman Başlar? Gebelikte Burun Kanaması

Gebelikte Burun Kanaması Ne Zaman Başlar
Sayfa İçeriği: Gebelikte Burun Kanaması Ne Zaman Başlar

Gebelikte burundan kan gelmesi olarak da bilinen burun kanaması, çoğunlukla gebeliğin ikinci trimesterında rastlanmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için gebelikte burun kanaması neden olur? ve gebelikte burun kanaması nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Gebelikte burun kanaması ne zaman başlar?

Hamilelikte burun kanaması, bebeğin artan fizyolojik ihtiyaçlarının, karşılanması için sürekli farklılaşan anne adayının vücudu, salgılanan hormonların etkisi altında kalmaktadır. Bu evrede artış gösteren östrojen hormonu, burun mukoza epitelinde şişkinliğe yol açmaktadır. Bu durumda anne adayının burnunun içindeki kılcal damarlar genişlemektedir. Gebeliğin ikinci trimesterında, anne adaylarının kan hacminde de artış olmaktadır. Bu iki duırumun etkisi ile kılcal damarların yoğunlukla bulunduğu vede hava koşulları gibi dış etkenlerden kolayca etkilenen burun damarlarında çatlamalar meydana gelebilir. Tüm bu dış etkenler kanama için ideal ortamı oluşturur iken, bu evrede anne adayının burnunun hafifçe zedelenmesi bile kanamanın olmasına yol açmaktadır. Anne adayının bağışıklık sisteminin zayıf olması veya sağlıklı beslenmemesi, burnun daha kolay kanamasına neden olabilmektedir. Burun kanaması, havadaki nem miktarının az olduğu durumlar da, burun içinin kuruması ile de olmaktadır. Gebelikte burun kanaması sık rastlanan bir durum olsa da, kanama olduğunda anne adayının tansiyonunu ölçmesi tavsiye edilmektedir. Gebelikte görülen vede kontrol altına alınmayan yüksek tansiyon anne adayının vede bebeğin ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmasına neden olabilmektedir. Yazımızın devamına giderek gebelikte burun kanaması ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Gebelikte Burun Kanaması Neden Olur?

Gebelikte Burun Kanaması Tehlikeli Mi?

Gebelik de artan östrojen hormonu vede kan basıncı burunda yer alan kılcal damarların hassaslaşmasına yol açmaktadır. Havanın kuru olması, burun temizliğinin nazik şekilde uygulanmaması vede hapşırmak gibi burun içi basıncını artıran etkenler de burun kanamasına neden olur. Tüm bunlara bağlı olarak da rastlanan gebelikte burun kanamaları normal kabul edilmektedir. Gebelerde sıklıkla rastlanan bu durumun en yaygın nedeni, ortamda bulunan havanın kuru olması olmaktadır. Çoğunluk ile tedavi gerektirmeyen bu tip kanamalar, basit önlemler ile engellenebilir. Hastalıklardan uzak durmak, hapşırırken ağız vede burun bölgesini kapatmamak, burun temizliğini nazik biçimde yapmak, ortamdaki nem miktarını artırmak için kalorifer peteğinin üzerine bir kap su koymak, solunum yolunun nemli kalmasını sağlayan doğal spreyler tercih etmek veya C vitamini takviyesi almak, gebelk döneminde rastlanan kanamaların önüne geçilmesine destek vermektedir. Kanama durduktan sonra, kan basıncı kontrol edilmelidir. Eğer ki tansiyon normal değerlerin üzerinde ise doktora haber verilmelidir. Kanamanın uzun süre boyunca durdurulamaması veya burun kanamasının çok sık tekrarlaması gibi durumlarda da mutlaka doktora haber verilmelidir.

Gebelik dönemin de bebeğin anne karnındaki gelişimine bağlı olarak, anne adayında da pek çok değişim yaşanmaktadır. Bu değişimlerin bir bölümü normal kabul edilse de, bazıları ciddiye alınması gerek sağlık sorunlarının habercisi olabilmektedir. Dolayısıyla anne adayının gebelik dönemin de kendisini, neler beklediğini bilmesi vede gerektiğinde doktora başvurarak bilgi alması oldukça önemlidir. Gebelik döneminde östrojen hormonunda artış gözlenmektedir. Östrojen salınımının normalden çok daha fazla olması, burun mukozasında daralmaya yol açmaktadır. Hücreler arasıdnak isıvı birikimi artar vede böylelikle burun ödemli hal almaktadır.

Gebelikte Burun Kanaması Normal Mi?

Mukus salgısının artmasına neden olan bu durum, burnun daha da tıkanması ile sonuçlanmaktadır. Özellikle kış aylarında kapalı mekanlarda havanın kuruması ile birlikte burun içindeki mukus da kurumaya başlamaktadır. Tüm bunlara ek olarak, bebeğin artan ihtiyaçlarının karşılanması için, anne adayının kan hacminde artış görülmektedir. Kan damarlarının genişlemesine yol açan bu durum, burun kanamasını kolaylaştırır. Kılcal damarların yoğun olarak bulunduğu, burun hassaslaşır vede zaman zaman kılcal damarlarda meydana gelen çatlamaya bağlı olarak burun kanaması oluşmaktadır.

Gebelik riniti olarak da bilinen burun tıkanıklığı, gebelik döneminde rastlanan burun kanamalarının en yaygın nedeni olsa da, alerjik nezle varlığında da burun kanaması meydana gelebilir. Kişide alerjik nezle olması durumunda burun kanamalarının önlenmesi için doktora başvurarak koruyucu önlemler alınmalıdır. Soğuk algınlığı vede grip gibi viral enfeksiyonlar da gebelik döneminde burun kanamasına yol açan etkenler arasında yer almaktadır. Bu gibi enfeksiyonlardan korunmak için, anne adayının kalabalık ortamlardan uzak durması, enfekte olmuş kişiler ile mümkünse aynı ortamda yer almaması, ortamı sık sık havalandırması, beslenmesine dikkat etmesi vede kişisel hijyenine dikkat etmesi tavsiye edilir.

Uzman hekimin bilgisi dahilin de, besin takviyesi veya vitamin alınarak var olan enfeksiyonun hafif atlatılması sağlanabilir. Burun kanamasına yol açan vede tıp dilinde septum deviasyonu olarak da bilinen kemik vede kıkırdak yapısının eğri olması, konka hipertrofisi veya farklı deyiş ile burun içindeki konka yapılarının solunumu etkileyecek kadar büyümesi vede kronik sinüzit gibi rahatsızlıklar da gebelikte burun kanamasına neden olur. Yalnız bu rahatsızlıklar, gebelikten önce tedavi edilmelidir. Pıhtılaşma bozuklukları, yüksek tansiyon, karaciğer hastalıkları, burun travmaları vede çok ender olarak tümör varlığı da, gebelikte burun kanamasına neden olabilir.

Gebelikte Burun Kanaması Durumunda Ne Yapılmalı?

Gebelik döneminde burun kanaması yaşanması durumunda, öncelikle sakin olunmalı vede oturulmalıdır. Başın kalpten yüksek konumlandığı, bu pozisyonda kafa öne doğru eğilerek kanın aşağı doğru akması sağlanmalıdır. Baş vede işaret parmakları ile burun delikleri hafifçe bastırılarak kapatılmalı vede ağızdan nefes alınmalıdır. Ağız içinde kan var ise, ağız temizlenmeli vede kan damarlarının daralmasını sağlamak için burun bölgesine buz uygulaması yapılmalıdır. Burun kanaması esnasında yatmak veya baş arkaya eğmek kesinlikle sakıncalıdır. Bu gibi durumlardan kaçınılmalı vede 1 gün süre ile sıcak içecekler de tüketilmemelidir.

Kanamanın durdurulmasından sonra uygulanacak ilk iş tansiyonun kontrol edilmesidir. Yüksek tansiyon, yoğun kanama, yarım saat boyunca kanamanın durmaması, kanama neden ile nefes alamama, kanamaya eşlik eden göğüs ağrısı, baş dönmesi, halsizlik veya ateş gibi belirtiler varsa mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı ya da en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Gebelikte Burun Kanaması Ne Zaman Başlar, normal popülasyona göre, gebelik döneminde burun kanamasına daha sık rastlanmaktadır. Bunun temel nedeni ise, bebeğin vede anne adayının sağlığı açısından gebelik esnasında damarlarda dolaşan kan miktarının artışıdır. Eğer ki sizin de gebelikte burun kanaması ne zaman başlar, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Gebelikte burun kanaması ne zaman başlar, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da gebelikte burun kanaması yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kıyma Buzdolabında Nasıl Muhafaza Edilir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed