Ektobik Gebelik Nedir? Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir? Dış gebelik neden olur? İle ilgili merak edilen bir çok soruyu sizler için yazımızda derledik.
Ektobik Gebelik Nedir? Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Ektobik gebelik nedir ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri siz değerli dostlarımız için yazımız da ayrıntılı şekilde hazırladık. Dış gebelik belirtileri nelerdir? Hakkında merak edilen tüm her şeyi yazımızın devamına giderek bulabilir vede öğrenebilirsiniz. Dış gebelik nedir? ve dış gebelik neden olur? Soruları ile ilgili cevaplara sayfamızdan yardım alarak ulaşabilirsiniz. Peki ektobik gebelik nedir? Detayları ile yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Dış gebelik, tıp literatüründe ektopik gebelik olarak geçmektedir. Halk arasında konuşulan bu durum döllenen yumurtanın rahimde değil, rahim dışına yerleşmesi ile meydana gelmektedir. Yumurtanın rahim dışında en sık yerleştiği bölgeden biride fallop tüplerinin olduğu alandır. Dış gebelik, hamileliğin ilk trimesterında karşılaşılan ölüm vakalarının en başlıca sebeplerindendir. Dış gebelik belirtileri normal hamilelik belirtileri ile aynı olmaktadır. Hamileliğin başlangıcında hamilelik testinin olumlu çıkması, adet gecikmesi, meme vede göğüste hassasiyet, kusma gibi değiş belirtiler görülür. Embriyonun tüplere yerleşmesi başlangıçta sıkıntı yaratmaz iken ilerleyen zamanlarda tüpleri gererek yırtılma meydana gelebilir. Bununla birlikte gelen kanama fark edilmez ise vede tedavi uygulanmazsa iç kanamadan dolayı annenin ölüm riski daha çok artmaktadır. Yani buradan yola çıkarak dış gebeliğin erken teşhisi oldukça önemlidir.
Sağlıklı hamilelikte olduğu gibi regl kanaması dış gebelikte de beklenmez yalnız bu durumun kesinliği uzmanlar tarafından açıklanmamıştır. İstisnai bir durum görülebilir. Şiddetli kasık ağrısı vede kanama ile karşılaşılan anne adayları dış gebelik şüphesinin kalkması için BHCG testinin uygulanması gerekmektedir.
DIŞ GEBELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?
DIŞ GEBELİK NEDİR?
Dış gebelik, spermle yumurta hücresinin birleşmesi ile döllenmiş olan zigotun rahim içinde bir bölgeye değilde dışına yerleşmesine denmektedir. Bir kaç mm’lik olan kanallardan meydana gelen tüplere, embriyo yerleştiği zaman tüpler gerilmektedir ve devamında yırtılarak şiddetli kanamaya neden olmaktadır. Bu durumda anne adayı ölüm riski taşımaktadır. Dış gebelik oldukça ciddi bir durumdur ve belirtileri de normal hamilelik belirtileri ile aynıdır.
DIŞ GEBELİK BELİRTİLERİ
– İç kanama vede bayılma vb.
– Şiddetli kasık vede karın ağrısı.
– Adet dönemi, hafif lekelenme ya da şiddetli kanama.
Eğer normal şartlar altında rahimde görülmesi beklenen hamilelik durumu tespit edilemiyor ise dış gebelik ihtimali akla gelmektedir. HCG testi uygulandığında olumlu sonuçlar yüksekse yalnız ultrasonda bebek görülmüyorsa bu gibi durumlarda dış gebelikten şüphelenebilir. İki günde bir ölçüm yapılan HCG testte sağlıklı hamilelik değerleri daha yüksek çıkarken, dış gebelikte biraz daha az yükselme görülmektedir. Dış gebeliğin en net hali ile anlaşılması için uzman hekimin kontrolü ile muayene yapılmalıdır. Hamilelikte, hassasiyet, karın ağrısı, ele gelen kitle gibi belirtilerin üzerine çalışma için fiziki muayeneler uygulanır. Dış gebeliklerin bir çoğu bu durumda ortaya çıkar. Kesin bir tanı hali için ultrasonografik incelemeler yapılmaktadır. Bunlardan ayrı Beta-HCG vede progesteron hormonlarının kandaki seviyelerinin belirlenmesine yönetik testlerde yapılır. Hamilelik sırasında seviyeleri değişen bu hormonlar dış gebelik tanısının konulabilmesi için oldukça yeterlidir.
DIŞ GEBELİK NEDENLERİ NELERDİR?
– Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar.
– Tüplerin sağlıksız olması.
– Daha öncesinden dış gebelik geçirme riski.
– Çikolata kisti.
– Tüp sorunlarından dolayı uygulanan operasyonlar.
Dış gebeliğin sonlandırılması yolunda iyi gitmeyen bir hamilelik ya da düşük riskiyle karşı karşıya olma ile benzer özellikleri bulunan bu durumda tanı çok zor olmaktadır. Bunun içinde ilk olarak Beta-HCG değerlerine bakılmaktadır. Hamilelik henüz ilerlememiş ise vede tüp yırtılmamışsa ilaç tedavisi verilmektedir. Tek doz veya bir kaç doz şeklinde verilen ilaçlar ile tüpler korunmuş olmaktadır. Tedavi olumlu yönde ilerlemez ise cerrahi işlem uygulanarak tüp yırtılmadı ise tüp üzerine kesi yapılabilir veya tamamen alınabilir. Dış gebelik geçiren anne adayları bir sonraki hamileliğinde dış gebelik yaşama riski diğerlerine nazaran daha fazla olacağını asla unutulmamalıdır.
Ektobik Gebelik Nedir, yazımız da hazırladığımız ekrobik gebelik hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Sizin de eğer ki ektobik gebelik nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa bize yorum bölümünden sorabilirsiniz. Ektobik gebelik nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak arkadaşlarınızı da sayfamızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Buzdolabı İçi Nasıl Yerleştirilir?