Doğum İznine Kaçıncı Hafta Çıkılır?

Doğum iznine Kaçıncı Hafta Çıkılır? Özel Sektörde Doğum İzni Ne Kadar? Doğum izni sonrası bilinmesi gereken bazı bilgileri yazımızın içeriğin de hazırladık.

Doğum İznine Kaçıncı Hafta Çıkılır? Özel Sektörde Doğum İzni Ne Kadar?

Doğum iznine Kaçıncı Hafta Çıkılır
Sayfa İçeriği: Doğum iznine Kaçıncı Hafta Çıkılır

Hamileliğin 32. haftasından itibaren doğum izni talep edilebilir. Eğer gebe olan anne adayı, birden fazla bebeğe gebe kaldı ise, 30. haftadan doğum izni talep edebilmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için doğum izni sonrası bilinmesi gerekenler vede özel sektörde doğum izni ne kadar? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Doğum iznine kaçıncı hafta çıkılır?

Özel sektörde doğum izni, ücretsiz izin olduğu zaman, kadın çalışanın isteği doğrultusun da 16 haftalık yasal, ücretli doğum izni süresinin bitimin de, ücretsiz izin kullanma hakkı da yer almaktadır. Bu süre ise yasada 6 ay olarak kabul görülmüştür. Annelik nedeni ile geçici olarak iş göremezlik raporu bulunan anne adayları SGK’ya başvurarak, doğum izni parasından yararlanabilir. 16 hafta izinli olan anne adayları, doğum parası, doğumdan sonraki 55 gün içerisin de belirtmiş oldukları hesaba paraları yatmaktadır. Hesabı olmayan anne adayları da PTT üzerinden paraları alabilmektedir. Doğum izni parasını T.C. vatandaşı olan veya mavi kart sahibi olan, tüm anne adayları alabilmektedir. Tek sefere mahsus olarak, birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk vede sonrası için de 600 TL olarak alabilmektedir. Yazımızın devamına giderek doğum izni sonrası bilinmesi gerekenler ile ilgili bazı bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Doğum İzni Sonrası İşe Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Doğum İzni Sonrası İşe Başladığınızda Bilmeniz Gerekenler

Günlük yapacaklar listenizi hazırlayın. Bu listeye, iş yerindeki vede evdeki konuları ya da eşiniz için olanlar ile sizin için olanları ayırarak not alın. Neye ihtiyacınız olduğunu, neyin bekleyebileceğini vede neyi tamamen geçebileceğinizi hesaplayın kısaca organize olun. Bebek bakıcınız var ise, onunla iyi ilişki geliştirin. Bebeğinizi bıraktığınız zaman, bakıcınız ile sohbet etmeye zaman ayırın. Aileniz de yaşanan vede bebeğinize etki edebilecek iyi ya da kötü stresi bakıcınızla da paylaşın. Bebeğinizi eve götürmeden önce, gün içerisin de bağırsak hareketlerin de yaşanan değişiklikleri, ne yediğini ya da yeni bir oyun bulup bulmadığı gibi önemli konuları konuşun. Periyodik olarak, bebeğinizin gelişimi vede yaşadığı sorunları bakıcınız ile konuşun.

Doğum İznine Kaçıncı Hafta Çıkılır

Bebeğinizin ne yaptığına dair, günlük olarak telefon konuşmaları ya da mesajlar yardımı ile bakıcınızdan bilgi alın. Bebeğinizin sevdiği fotoğrafını masanıza ya da çalışma alanınıza koyun. İşten sonra, bebeğiniz ile bağlantı da kalmak için zaman ayırın. Bebeğiniz ile bağlantı da kalmayı ihmal etmeyin. Bebeğiniz hasta olduğun da ya da hafta içi bir gün bakıcınızın müsait olmaması durumun da, ne yapacağınızı öğrenin. Mesela, sevdiğiniz birine bırakabilir ya da eşinizden bebeğe bakmasını isteyebilirsiniz.

Doğum İznine Kaçıncı Hafta Çıkılır

Süt için taşıyıcı, göğüs pompası, el çantaları vede buz paketlerini iş yerinize götürün. Sütün üzerinize akması durumuna karşı ise göğüs pedi ya da yedek bluz da yanınız da bulundurun. Eğer pompalama için zaman bulmak da zorlanıyorsanız, alternatifleri hesaba alın. Mesela; Molalarınız da ya da işiniz olmadığın da pompa yapın. Eğer iş yerinde süt sağamıyorsanız, işe gitmeden önce ya da işten geldikten sonra pompalama yapın. Aynı zaman da, emzirmelerinizden sonra, kalan ekstra sütü iş yerinizde iken, kullanmak için pompalayabilirsiniz. Her şeyi kendi başınıza yapmayı deneyin ve alışın. Eşinizden, sevdiklerinizden, arkadaşlarınızdan vede iş arkadaşlarınızdan yardım alın. Eğer kendinizi suçlu, yoğun ya da üzgün hissettiğiniz durum da, hakkında konuşun. Eğer iş yerinde pompalama ya da evde emzirme konusun da sıkıntı yaşıyorsanız, sağlık kuruluşuna başvurun.

Bebeğinizi yatağa gönderdikten sonra, sıcak banyo yapın ya da sevdiğiniz kitabı okuyabilirsiniz. Gereksiz randevularınızı iptal edin. Uygun uyku vakti belirleyin vede ona sadık kalmayı benimseyin. Boş günleriniz de, bebeğiniz uyurken siz de uyuyun. Kendinize iyi bakmayı ihmal etmeyin.

Doğum İzni Sonrası İşe Başlamadan Bilinmesi Gerekenler

Yeni anne adayları için, doğum izni bitimi ile işe dönmek duygusal yıkıma neden olmaktadır. Evin dışında çalışmak ya da işiniz ile ilgili zorluklar ile mücadele etmek sizi kötü anne yapmaz. Kendiniz vede aileniz için en iyisini yaptığınızı aklınız da bulundurun ve suçluluğun üstesinden gelin. Bebeğiniz doğmadan önce ya da doğduktan sonra, çocuk bakıcısı ya da kreş benzeri tesislere başvurabilirsiniz. Güvenlik için, uygun ortama vede kaliteli bakıcılara başvurun. Doktorunuza, arkadaşlarınıza, komşunuza vede iş arkadaşlarınıza tavsiyeler için başvurun. Potansiyel çocuk bakıcıları ile görüşür iken, içgüdülerinize güvenin. Aynı şekil de, bakıcının referanslarını da kontrol edin.

Doğum İznine Kaçıncı Hafta Çıkılır

İş saatlerinizi netleştirmeyi unutmayın. Böylelikle doğum izni sonrası karşınıza ne çıkacağını anlamanız kolay olur. Bunun dışın da, esnek saatler, telefon konuşmaları ya da part time çalışmak konusunda da konuşabilirsiniz. Eğer ki hala emziriyorsanız vede doğum izni sonrası işe dönmeyi planlıyorsanız, işvereninize gün içerisin de süt pompalamak için izin vermesi için başvurmalısınız. Süt pompalamak için, özel vede temiz oda talep edin. Süt pompalamak için elektrikli bir pompa satın almayı ya da kiralamayı da unutmayın. İşe dönmeden önce, günlük 2 ya da 3 defa olacak biçim de emzirme saatlerinizi ayarlayın. Bebeğinizi biberon yardımı ile besleyecek birini bulmak, bu saatlere sadık kalmanız da yardımcı olabilir. Eğer iş yerinize yakın yerde kreş benzeri tesis bulunuyor ise, iş saatleriniz de emzirme fırsatınız olup olmadığını da düşünmelisiniz. İşe geri dönmek istiyorsanız, haftanın sonuna doğru başlayın. Böylelikle işe başladığınız hafta ,diğerlerinden daha kısa olur.

Doğum İznine Kaçıncı Hafta Çıkılır, doğum izni ile ilgili yazımızın içeriğin de, ayrıntılı bilgilere ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Eğer ki sizin de doğum iznine kaçıncı hafta çıkılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Doğum iznine kaçıncı hafta çıkılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da doğum iznine kaçıncı hafta çıkılır yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çapraz Bağ Kopması Neden Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed