Boşanırken Kadınların Hukuki Hakları Nedir?

Boşanırken Kadınların Hukuki Hakları Nedir? Ayrılıkta Kadın Hakları, Boşanma Aşamasında Kadınların Bilmesi Gerekenler, Hakkında merak edilenler yazımızda.

Boşanırken Kadınların Hukuki Hakları Nedir? Ayrılıkta Kadın Hakları

Boşanırken Kadınların Hukuki Hakları Nedir
Sayfa İçeriği: Boşanırken Kadınların Hukuki Hakları Nedir

Eşler, bazı nedenlerden dolayı ayrılma yoluna gidebilir ve boşanma davası açabilir. Anlaşmalı olarak veya çekişmeli olarak boşanabilirler. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için ayrılıkta kadın hakları ve boşanma aşamasında kadınların bilmesi gerekenleri derleyip, hazırladık. Peki Boşanırken kadınların hukuki hakları nedir?

Kadınların boşanma davası sürecin de, merak ettiği konulardan biri de, kadının boşanma sürecinde ki hukuki haklarının neler olduğudur. Türk medeni kanunu kapsamına göre kadın; maddi vede manevi tazminat, velayet, nafaka ve mal paylaşımı gibi bir çok hak talebinde bulunabilir. Boşanma aşamasında olan eşler, anlaşmalı olarak ya da çekişmeli olarak boşanabilir. Siz de yazımızın devamına giderek boşanma aşamasında kadınların bilmesi gerekenleri ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.

Ayrılıkta Kadın Hakları Nelerdir?

Boşanırken Kadınların Hukuki Hakları

İştirak nafakası hakkı,
Kadının velayet hakkı,
Yoksulluk nafakası hakkı,
Kadın için tedbir nafakası hakkı,
Kadının maddi tazminat hakkı,
Aile konutu şerhi konulmasını isteme hakkı,
Kadının ziynet eşyalarını talep etme hakkı,
6284 Sayılı yasadan kaynaklanan koruyucu tedbirlerin uygulanmasını talep etme hakkı,
Ücretsiz avukat talep edebilme hakkı,
Kadının kendi eşyalarını talep etme hakkı.

Boşanma aşamasın da kadın vede çocuğu, eşi tarafından rahatsız ediliyor ise ve şiddet maruz kalıyor ise, 6284 sayılı kanun gereğince koruyucu tedbirlerin alınmasını talep etme hakkı bulunmaktadır. Psikolojik, fiziksel, sosyal ya da duygusal şiddete maruz kalan kadın, mahkeme tarafından verilecek koruyucu tedbirler ile, her türlü şiddetten korunmaktadır. Eğer kadının avukat tutabilmesi için, maddi durumu yetersiz ise ücretsiz avukat tutma hakkı bulunmaktadır. Bunun için bulunduğu mevkide ki, il barosuna başvurmalı vede kendisine adli yardım kapsamın da ücretsiz olarak avukat görevlendirilmesini talep edebilir. Kadın boşanma aşamasın da, kendi eşyalarını hak talep edebilmektedir. Eşlerin evlendiğin de, evine almış olduğu çeyiz eşyalarının tamamının iadesini kadının talep etme hakkı bulunmaktadır.

Kadının boşanma dönemin de, düğün de takılan ziynet eşyalarını talep etme hakkı bulunmaktadır. Yalnız düğün de takılan ziynetlerin, kendisinden alındığı kanıtlar ise, talep etme hakkını kullanabilir. Durumu ispatladığında, ziynet eşyalarını ya da ziynetin bedelini isteme hakkı bulunmaktadır. Kadın boşanma dönemin de aile konutu şerhi konulmasını hukuken talep edebilmektedir. Kadının, eşi adına kayıtlı olan vede aile konutu olarak kullanılan taşınmaza aile konutu şerhi konulmasını talep etme hakkı bulunmaktadır. Kadının maddi tazminat hakkı bulunmaktadır. Yalnız maddi tazminat hakkını alabilmesi için, boşanmaya neden olan olaylar da kusurunun olmaması veya az kusurlu olması lazım. Kadın boşanma dönemin de, eşinin kusurlu olması nedeni ile hukuken maddi tazminat talep edebilmektedir. Kadının boşanma aşamasında ki haklarından en önemlisi de, yoksulluk nafakasıdır. Çift ayrıldıktan sonra, kadın maddi yönden yoksul duruma düştü ise, boşandığı eşinin yoksulluk nafakası ödemesi lazım. Yoksulluk nafakası alabilmek için, kadının boşanma dilekçesinde muhakkak nafaka miktarını belirtmesi lazım.

Boşanma Döneminde Kadının Hukuki Hakları

Kadının boşanma dönemin de, talep edeceği haklarından biri de, kadın için tedbir nafakasıdır. Boşanma davasının açılması ile birlikte, kadının geçinebilmesi için eşinden kendisine tedbir nafakası verilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır. Kadının hukuk haklarından biri de, iştirak nafakasıdır. Çocuk ergen yaşa gelinceye kadar, yani çocuğun 18 yaşına gelinceye kadar ödenmesi gereken nafakadır. Çocuğun velayetinin kendisine verilmemesi durumun da ise, eşin iştirak nafakasını ödemesi kanunen zorunlu tutulmuştur. Kadının boşanma döneminde ki, haklarından ilki çocuğun velayetidir. Çocuğun eğitim durumu, yaşı, sağlık durumu ile birlikte, çocuğun kimin yanında kalmak istediği de velayetin kimde olacağını belirleyen haktır.

Boşanırken Kadınların Hukuki Hakları Nedir, boşanma dönemin de kadının hukuki haklarının başlıcaları, çocuğun tedbiren velayetini talep etme hakkı, yoksulluk, iştirak, tedbir, maddi ve manevi tazminat, mal rejiminden doğan alacak, ziynet eşyası alacakları vede aile konutu şerhi ve çocuk için tedbir nafakası, isteme hakları bulunmaktadır. Eğer ki sizin de boşanırken kadınların hukuki hakları nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Boşanırken kadınların hukuki hakları nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla da paylaşarak, arkadaşlarınızı da boşanma döneminde kadının hukuki hakları yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kadınlarda Sık İdrara Çıkma Neden Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed