Adet Döneminde Kaşıntı Neden Olur?

Adet Döneminde Kaşıntı Neden Olur? Adet Kanaması Kaşıntı Nedenleri, Adet döneminde yaşanan kaşıntı nasıl geçer? Hakkında merak edilenler yazımızda.

Adet Döneminde Kaşıntı Neden Olur? Adet Kanaması Kaşıntı Nedenleri

Adet Döneminde Kaşıntı Neden Olur
Sayfa İçeriği: Adet Döneminde Kaşıntı Neden Olur

Adet dönemlerinde kaşıntı yaşanması normal olarak karşılanmaktadır. Kaşıntı vajinanın içinde ya da vulva bölgesin de olabilmektedir. Bu durum genital bölgede de yaşanabilir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için adet döneminde yaşanan kaşıntı nasıl geçer? ve adet kanaması kaşıntı nedenleri ile ilgili bilmeniz gereken bazı soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Peki Adet döneminde kaşıntı neden olur?

Adet döneminde yaşanan bazı durumlar kaşınmayı da beraberinde getirebilmektedir. Tahriş de kaşınmanın belli başlı nedenleri arasında görülmektedir. Kadınların en çok sorunu haline gelen bu kaşınmanın önüne geçmek mümkündür. Adet döneminde kaşınmanın bir çok nedeni bulunmaktadır. Bu belirtiler ve rahatsızlıklar herkes de görünmese de bir çok kadında görülmektedir. Mantar enfeksiyonu, bakteriyel vajinozis, trikomonas vede tahriş kaşınmanın oluşmasın da öncülük eden rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Yazımızın devamına giderek adet döneminde kaşıntı nedenlerine ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Adet Döneminde Kaşıntı Nasıl Geçer?

Adet Döneminde Kaşıntı Nedenleri

Tahriş,
Trikomonas,
Mantar enfeksiyonu,
Bakteriyel vajinozis,
Adet öncesi disforik bozukluğu.

Bazı kadınlar dönemsel olarak mantar enfeksiyonları yaşamaktadır. Dönemsel vulvovajinitte vulva da vede vajinanın içinde kaşınma hissi vede yanma bulunmaktadır. Bu adet döngüsünün her zaman aynı dönemin de olmaktadır. Bazı kadınlar bunu adetten önce ya da sonra da yaşaya bilmektedir. Bu durumu cinsel aktivite daha kötü hala getire bilmektedir. Rahatsızlık başta candida mantarı olmak üzere, mantar enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır. Candida, vajina da doğal yoldan bulunmakta, yalnız genelde diğer iyi bakteriler tarafından kontrol altında tutulmaktadır. Adet dönemin de hormonlar dalganır vede bu durum vajinada ki pH dengesini değiştirmektedir. Bunun sonucun da ise doğal bakteriler etkilenmektedir. Doğal bakteriler doğru şekilde çalışamadıkları zaman da candida mantarı gelişimi kontrolden çıkabilmektedir.

Vajinal mantar enfeksiyonu belirtilerinin başlıcaları; Kızarma, ağrı, tahriş, vajina da şişkinlik, idrar yapar iken ya da cinsel ilişki sırasın da yanma vede beyazımsı vajinal akıntı. Bu enfeksiyon deri üstü ya da oral mantar karşıtı ilaçlarla tedavi edilmektedir. Reçetesiz olarak almak mümkün. Sık sık mantar enfeksiyonu yaşanıyor ise uzman hekime danışmakta yarar vardır.

Bakteriyel vajinozis, mantar enfeksiyonu ile pek çok belirtiyi paylaşmaktadır. Burada temel fark BV’de genel de kötü, balık benzeri kokunun rastlanmasıdır. Mantar enfeksiyonun da beyaz ya da gri akıntı var iken, bakteriyel vajinozis de yeşil, sarı ya da gri akıntı rastlanır. Diğer görülen belirtileri ise; idrar sırasın da yanma vede vajinal kaşıntı ve ağrı yer almaktadır. BV cinsel oyuncakların paylaşımıyla kişiden kişiye bulaşabilir. Vajinal duştan da bulaşabilir. Mantar enfeksiyonu gibi hamilelik ya da adet döngüsü kaynaklı, hormonal dalgalanmalardan olabilir. Adet dönemin de kaşıntınız var ise aklınıza bakteriyel vajinozis riski de gelmelidir. BV’niz var ise hemen uzman hekime görünmelisiniz. Çünkü bu durum da antibiyotik tedavisi esastır.

Vajina ya da vulva kaşıntınız var ise, bunun nedeni cinsel yolla bulaşan hastalıklar olabilmektedir. Trikomonas ise kaşıntıya neden olabilen, çok yaygın zührevi hastalık. Hastalığın belirtileri enfeksiyondan 5 ile 28 gün sonra ortaya çıkmaktadır. Yalnız ona sahip olan insanların sadece %30’unda belirti rastlanır. Kaşıntının yanı sıra bazı diğer belirtiler ise; Sık idrara çıkma, vajinal kanama ya da lekelenme, kötü kokan vajinal akıntı ve cinsel ilişki ya da idrar yapma sırasın da yanma. Bu hastalık antibiyotiklerle tedavi edilmektedir.

Adet Döneminde Kaşıntı Hangi Hastalığın Belirtisi

Adet dönemin de sürekli olarak kaşıntınız var ise, ped ya da tamponlardan kaynaklı olabilir. Ped özellikle de, rahatsız edici maddelerden yapılmış ise tahriş yapabilir. Tamponlar da vajinayı kurutarak kaşınmaya neden olabilir. Kaşıntıyı önlemek için tamponu sık değiştirin vede çok emici tamponları gerekli değilse tercih etmeyin. Ya da tamponlar yerine ped kullanmayı denemelisiniz. Tampon vede ped yerine adet kapları ya da yıkanabilir iç çamaşırları ile pedler tercih edilebilir. Başka ürünler de vajina ile vulvanın kaşınmasına neden olabilir. Mesela; jeller, kokulu sabunlar vede vajinal duş ürünleri genel de vajinanın pH düzeyini etkilemektedir. Bu ürünlerde ki koku vede katı maddeleri cinsel bölgede ki hassas cildi rahatsız eder. Bu durumda kaşıntı vede rahatsız meydana gelir. Vulvayı her banyo da ılık su ile temizleyin. Vajina içini temizlemenize gerek yok, çünkü o kendiniz temizlemektedir. Vulva da sabun kullanmak isterseniz, renksiz, hafif vede kokusuz sabunlar tercih edin.

Adet döneminden bir hafta önce başlayan ruhsal vede fiziksel belirtiler vardır. Bu durum genel olarak adet bitimine kadar devam etmektedir. Belirtiler ise adet öncesi sendroma benzer, yalnız daha ağrılı olmaktadır. Duygusal belirtiler de; Anksiyete, depresyon, sinir, panik atak, ağlama nöbetleri, intihar eğilimi rastlanmaktadır. Fiziksel belirtiler de ise; Kaşıntı, baş dönmesi, sivilceler, uyku sorunları, baş ağrısı, bitkinlik, bulantı, ishal, kusma, memelerde gerginlik, kas vede eklemlerde ağrı oluşmaktadır. Adet öncesi disforik bozukluğu yaşıyorsanız, uzman hekimden yardım almalısınız. İlaçlar, terapi vede destek gruplarını da tercih edebilirsiniz.

Adet Döneminde Kaşıntı İçin Evde Çözümler

Adet döneminde kaşıntı için bazı uygulayacağınız evde çözümler yer almaktadır. Bunlar için öncelikle rahat pamuklu iç çamaşırları tercih etmek ve sıkı kot pantolonlar ile taytlar kullanılmamalı. Yemeklik soda döktüğünüz suda, biraz oturmak, vajinayı yıkamamak vede vulvayı kokusuz ürünlerle temizlemek ve tampon yerine kokusuz pedler, yıkanabilir pedler, emici iç çamaşırları ya da adet kabı tercih etmek.

Mantar enfeksiyonu bulunuyor ise mantar kremi vede ilaçları tercih ederseniz belirtiler hafifleyecektir. Mantar enfeksiyonuna karşı evde vajinaya yoğurt sürmek, seyreltilmiş çay ağacı yağı ile vajinayı desteklemek, probiyotik alarak vajinanın doğal florasını dengelemek vede banyoya yarım bardak elma sirkesi katmak vede içinde 20 dakika oturmak yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Eğer tekrar eden mantar enfeksiyonunuz bulunuyor ise, reçeteli mantar ilaçları gerekli olabilir. Bunun için mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

Adet Döneminde Kaşıntı Neden Olur, evde bazı yöntemler adet döneminde ki kaşıntıyı hafifletse de zührevi hastalık ya da bakteriyel vajinazis belirtileri şüpheniz bulunuyor ise, ya da mantar enfeksiyonu tekrar ediyor ise mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız. Kaşıntı oldukça ağır ise vede kendi kendine geçmiyorsa doktora görünmeniz de yarar var. Eğer sizin de adet döneminde kaşıntı neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Adet döneminde kaşıntı neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da adet döneminde kaşıntı nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Göğüslerde Kaşıntı Neden Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed