Ters Lale Nerede Yetişir?

Ters Lale Nerede Yetişir? Ters Lale Özellikleri Nelerdir?, Ters lale ömrü ne kadar? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda ayrıntılı derledik.

Ters Lale Nerede Yetişir? Ters Lale Özellikleri Nelerdir?

Ters Lale Nerede Yetişir
Sayfa İçeriği: Ters Lale Nerede Yetişir

İmparator lalesi ya da taç güvercin zambakgiller ailesine ait sağanlı bitki türüne ters lale denmektedir. Bu bitki Orta Asya, Pakistan, İran ve Afganistan gibi bölgelerde yetişmektedir. Bir çok bahçede süs bitkisi olarakta yetiştirilir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için ters lale özellikleri nelerdir? ve ters lale ömrü ne kadar? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Peki Ters lale nerede yetişir?

İlkbahar aylarında büyük, gösterişli vede çan biçimde çiçekler açan ters lale, görünümü bakımından sık görünümlüdür. Çiçekler genellik ile turuncu, sarı, kırmızı ya da beyaz renk tonlarına sahip olabilir ve etkileyici bir görünüme sahiptir. Bitkinin gövdesi genellik ile 90 cm ila 1,2 m arasında uzayabilmektedir. Osmanlı döneminde nergis, sümbül kadar meşhur olan ters lale, soğanlı bitkiler ailesinden biridir. Ülkemizde belirli bölgede yetişebilen ve koruma altına alınan özel çiçekler arasında yer almaktadır. Kaynaklarda ağlayan gelin, ters lale, ağlayan lale, fritillaria imperialis ismi ile bulunmaktadır. Dünya genelinde ters lale incelendiğinde ortalama olarak 165 farklı türü bulunmaktadır.

Ülkemizde ters lale en verimli Hakkari ve Van çevresinde yetişmektedir. Tunceli, Afşin, Şırnak, Erzurum vede Adıyaman coğrafyaları ters lale yetiştiriciliği için uygun illerdir. Ülkemizin doğu bölgelerinde verimli biçimde büyüyebilmektedir. Bu bölgedeki dağlık, kayalık vede genellik ile soğuk alanlar, ters laleler için ideal yaşam alanları olmaktadır. Büyüme vede gelişme evreleri için gerekli koşulları sağlamaktadır. Ülkemizde biyo çeşitliliği korumak vede ters lalenin tohumunu çoğalmak adına, ters lale cezası uygulanmaktadır.

Bu çiçeği herhangi bir nedenle kopartmak suç sayılır. Ülkemizdeki mevzuata göre, koruma altındaki bitkilerin izinsiz toplanması, satılması, nakliyesi ya da ihracı yasaktır. Bu eylemler ceza gerektirir. Bu cezalar, yasa ihlalinin niteliğine vede ihlal edilen yasa maddesine bağlı olarak değişir. Ters lalenin koparılmasına şahit olma, koaparmayı teşvik etme suç sayılır. Yılda sadece 15 gün boyunca açan, nesli tehlike altında olan ters laleyi 2023 yılı içinde koparma durumunda 245 TL idari para cezası kesilmektedir. Nesli tükenmek üzere olan, endemik bitkiler arasında bulunmaktadır. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Yazımızın devamına giderek ters lale özellikleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Ters Lale Özellikleri Nelerdir?

Ters Lale Nasıl Yetiştirilir?

Ters lale ülkemizde sınırlı alanda yetişebilen endemik bitkidir. Ters lale yetiştirmek için, öncelik ile ters lale soğanınız olmalıdır. Sezonluk bir üründür, bu nedenle ilkbahar aylarında satışı bulunmaktadır. Ters lale soğanı, Eylük ile Mart arasında dikilebilmektedir. Lale soğanı dikldiğinde kış soğukları etkin olmalıdır. Bu durum verimi vede çiçek kalitesini yükseltir. Ters laleler, yarı gölge ya da güneş alan yerlerde iyi gelişim göstermektedir. En iyi humuslu topraklarda yetişmektedir. Eğerki bol güneş alıyor ise, kumlu topraklarda da verim artmaktadır. 1000 ila 1200 metre aralığında, 2500 ila 3000 metreden daha alçak konumlarda yetiştirilebilmektedir.

Ters lale bitkisi soğanlarının dikileceği çukurlar 10 ila 15 gün öncesinde açılıp hazırlanmalıdır. Laleler iyi drene olan topraklarda daha iyi gelişmektedir. Soğanları dikmek için 10 ila 15 cm derinlikte vede yaklaşık olarka 4 cm aralıklar ile çukurlar kazınız. Ters lale soğanlarını sivri uçları yukarı gelecek biçimde yerleştiriniz ve üzerine 10 ila 15 cm toprak ile kapatınız. Daha sonrada sulayınız.

Evde Lale Soğanı Nasıl Dikilir?

5 ya da 10 litrelik toprağın en az %20’si torf olmalıdır. Geriye kalanı bahçe toprağından tercih edebilirsiniz. Saksının derin vede altında suyu tahliye eden deliklerinin olması lazım. Saksının 3 ila 4 cm yükseklik oluşturacak kadar çakıl taşı yerleştiriniz. Üzerini toprak ile kapatınız. Ters lale soğanlarını sivri kısmı üste gelecek biçimde yerleştiriniz. Üzerine 10 cm kadar toprakla doldurunuz. Her bir soğan birbirinden 4 cm uzaklıkta olmalıdır. Soğanlar birbirine dokunmamalıdır. En son olarakta toprağı sulayınız.

Ters Lale Koparmanın Cezası Ne Kadar
Ters Lale Koparmanın Cezası Ne Kadar

Ters lale gübrelemek için, çiçek açma döneminde yani, Mart ve Mayıs ayları arasında fosfor vede potasyum ağırlıklı çiftlik gübresi verebilirsiniz. Bu işlem çiçeklerin daha canlı görünmesini sağlamaktadır. Ters lale, çimlenmeye başladığı an sulanmalıdır. Yaklaşık olarak 15 günde 1 kez olacak şekilde sulanmalıdır. Sulama miktarı az, yalnız düzenli olmalıdır. Soğuk havalarda sulama yapmalısınız. Ters lale bitkisi genellik ile Mart vede Mayıs ayları arasında çiçek açmaya başlamaktadır. Yalnız, ilk tohum ekiminden sonra çiçeklenme 1 ila 2 yıl sonrasında başlayabilmektedir. Mevsime vede konuma göre yetişme süresi değişebilmektedir.

Ters Lale Özellikleri

Zambakgiller ailesine ait olan ters lale, lale çiçeğine çok benzeyen yalnız bir dal üzerinde birden fazla vede ters bir biçimde duran dört çiçekten oluşmaktadır. Boyu da 50 ila 60 cm arasında değişmektedir. Latince ismi Fritillaria Imperialis olan bitki, 1000 metre vede 1000 metrenin üzerindeki yüksek alanlarda yetişmektedir. Ters lale bitkisi endemik bir türdür. 15 ila 20 gün arası ömrü vardır. Koparmanın cezası ise 245 TL’dir.

Ters Lale Nerede Yetişir, eğer ki sizin lale nerede yetişir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Lale nerede yetişir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da ters lale nerede yetişir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Arıtma Suyu Neden Bulanık Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed