Şalgam Suyu Ne Kadar Süre Dayanır?

Şalgam Suyu Ne Kadar Süre Dayanır? Şalgam Suyu Nasıl Saklanır? Şalgam suyu ile ilgili bilinmesi gereken bazı bilgileri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Şalgam Suyu Ne Kadar Süre Dayanır? Şalgam Suyu Nasıl Saklanır?

Şalgam Suyu Ne Kadar Süre Dayanır
Sayfa İçeriği: Şalgam Suyu Ne Kadar Süre Dayanır

Şalgam suyunun hem dayanıklılık, hem de saklama koşulları ile ilgili bazı merak edilen soruları yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için derledik. Siz de yazımızın devamına giderek şalgam suyu nasıl saklanır? ve şalgam suyu ile ilgili bilinmesi gereken bazı bilgileri bulabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Şalgam suyu ne kadar süre dayanır?

Şalgam suların da en büyük fark, ev yapımı ile hazır şalgam sularıdır. Aralarında ki fark ise, ev yapımı şalgam suyunun üzerin de zaman ile oluşan tortudur. Hazırlanmış karışımın mayalanması için kenara koyduğunuz da, bir kaç gün sonra üzerin de tortular meydana gelmektedir. Bu tortular ise şalgam suyunun bozulduğu anlamına gelmiyor. Tortular aslında kimyasal tepkimeler sonrası oluşmaktadır. Meydana gelen bu tortuyu kaşık yardımı ile alıp, şalgam suyunu gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Ev yapımı doğal şalgam suyunu buzdolabın da, 4 ay bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Şalgam suyu uzun süre dayanan, yalnız çok çabuk bozulabilen içecekler arasındadır. Bu nedenle saklama koşullarına özellik ile dikkat edilmelidir. Eğer şalgam suyu aşırı fazla ısı değişimine maruz kaldı ise çabuk bozulur. Şalgam suyunun bozulduğunu ise çok rahat anlayabilirsiniz. Tadı sanki asitli içecek içiyormuş hissi vermektedir. Eğer şalgam suyunu plastik şişeler de saklıyorsanız, plastik şişe şişer vede alt kısmı bombe yapabilmektedir. Şişeyi açtığınız da, sanki kola açar gibi şalgam suyu içinden baloncuklar yüzeye çıkmaya başlamaktadır. Bu biçimde asitlenen şalgam suyunun tadı pek de hoş olmaz vede bozulduğunu da böylelikle anlayabilirsiniz. Siz de yazımızın devamına giderek şalgam suyu hakkında bilmeniz gereken bazı bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Şalgam Suyu Kaç Günde Bozulur?

Şalgam Suyu İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Şalgam şişelerin şişme durumundan dolayı, şalgamı plastik şişeler de değil, cam şişeler de muhafaza etmeniz gerekmektedir. Hazır aldığınız şalgam suları ise, yüksek ısıda pastörize edildiğinden, doğal şalgam suyuna göre çok daha fazla dayanmaktadır. Genel de şişelerin üzerin de, kapağı açıldıktan sonra 3 gün içerisin de soğuk olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Hazır şalgam suları daha uzun süre dayansa da, zamanla tadını kaybeden içecek olduğundan, çok uzun süreler bekletmemeniz, içeceğinizden daha fazla tat almanızı sağlamaktadır.

Şalgam suyu aşırı faydalı da olsa, çok fazla tuz barındırdığı için tansiyon sorunu olanların vede hamilelerin çok fazla tüketmesi tavsiye edilmez. Acılı şalgam suları süs biber ile elde edilmektedir. Yapım aşamasın da ise karışıma katılan süs biberler ile acılı şalgam elde edilebilir iken, acısız şalgama süs biber turşusu katarak da acılı şalgam suyu elde edilebilmektedir. Bu şekil de süs biberi turşusu katılması, şalgamın dayanma süresini de azaltmaktadır. Güney doğu anadolu vede Doğu anadolu bölgesin de acılı şalgam suyu tercih edilir iken diğer bölgeler en çok acısız şalgam suyu tercih etmektedir. Şalgam suyu sektörün de 20 bin kişi çalışır iken, 2020 yılında yılda 60 milyon litre şalgam suyu üretimi gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de kişi başı yıllık şalgam tüketimi 2,5 litre iken bu miktar çukurova bölgesin de 5 litreye kadar çıkmaktadır.

Şalgam Suyu Hakkında Kısa Bilgiler

Şalgam suyunun ana maddesi şalgam değildir, siyah havuçtur. Orjinal şalgam suların da siyah havuç ile birlikte şalgam turpu hatta, bazı yöreler de pancar bile kullanılır iken, hazır şalgam suları her zaman olmasa da genelde sadece siyah havuçtan yapılmaktadır. Şalgam suyunun mayalanmasını sağlayan kepekli bulgurdur. Ev yapımı şalgamlar da mayalama işlemi için, bulgur olmadığı durumlar da ekmek tercih edilmektedir. Şalgam suyunun büyük bir bölümü ikliminden dolayı Mersin, Adana vede Osmaniye’de üretilmektedir. Hava sıcaklığından dolayı maya en iyi bu iller de tutmaktadır. Dünya şalgam suyu üretiminin %90’ı Adana’dadır. Şalgam suyu en çok Adana’da üretilse de, Tarsuslular hızlı davranıp şalgam suyu için patent belgesi başvurarak almıştır.

Siyah havuca rengini içinde var olan anthocyanin maddesi vede az miktar da yer alan alfa karoten vermektedir. Vücut bu pingmenti A vitaminine dönüştürmektedir. Bu vitamin cilt vede göz hastalıkları için faydalı olmasının yanında kalp hastalıkları vede kanseri de önlemektedir. Siyah havucun için de bulunan anthocyanin ismi verilen mor pigmentler antioksidan işlevi görmektedir. Salgın hastalık ile birlikte dünya da probiyotik ürünlere yönelim arttığından, şalgam suyu üretimin de ülkemiz iki yıldır rekor kırmaktadır.

Şalgam Suyu Kaç Günde Bozulur?

Türkiye’de üretilen şalgam suyunun 3’te 1’i 50’ye yakın ülkeye ihraç edilmektedir. Mayalamadan dolayı en çok şalgam suyu Adana ilin’de üretilse de, şalgam suyunun ana maddesi olan siyah havuç en çok Konya’da üretilmektedir. Konya Ereğli’de, siyah havuç toprak yapısından dolayı %100 verimlilikte üretilmektedir. Adana Ticaret Odası, şalgam suyu için coğrafi işaret tescil belgesi alarak şalgam suyuna sahip çıkan illerdendir. Tarsus’ta üretilen şalgam suyuna Tarsus Şalgamı ismi verilmiştir.

Şalgam Suyu Ne Kadar Süre Dayanır, şalgam suyunun bozulma süresi ve dayanıklılık süresi ile ilgili bilgilere yazımızın içeriğinden ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Şalgam suyu ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgilere de yazımızdan ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Eğer ki sizin de, şalgam suyu ne kadar süre dayanır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Şalgam suyu ne kadar süre dayanır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da şalgam suyu ne kadar süre dayanır yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Maya Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed