Pratisyen Hekim Ne Demek? Pratisyen Hekim Ne İş Yapar? Pratisyen hekim sorumlulukları nelerdir? Hakkında merak ettiklerinizi, yazımızın içeriğinde derledik.
Pratisyen Hekim Ne Demek? Pratisyen Hekim Ne İş Yapar?
Hastalıkları teşhis etmek, hasta kontrolleri yapmak, ön tanı koymak vede gerektiğin de hasta kişiyi uzman hekime yönlendirmek ile sorumlu kişilere pratisyen hekim denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için pratisyen hekim sorumlulukları nelerdir? ve pratisyen hekim ne iş yapar? Sorularının cevaplarını ayrıntılı olarak derleyip hazırladık. Peki Pratisyen hekim ne demek?
Kronik vede akut hastalıklara bakan ve tedavi eden, önleyici bakım uygulayan vede hastalara sağlık eğitimi veren tıp hekimidir. Tıp eğitimini başarılı biçimde bitiren kişilere ‘Tıp Fakültesi’ lisans diploması vede pratisyen hekim unvanı verilmektedir. Mezun olduktan sonra, pratisyen hekim olarak aile/toplum sağlığı merkezleri gibi birinci basamak sağlık hizmetlerin de, özel vede resmi hastaneler de, klinik vede muayenehaneler de, rehabilitasyon merkezleri gibi diğer tedavi kurumların da, evde bakım hizmeti sunan kuruluşlar da vede tanı ve tedavi hizmeti yürüten kurumlar da görev yapmaktadır. Pratisyen hekim olabilmek için, tıp fakültesinden mezun olmak gerekir. 6 yıllık eğitim veren, tıp fakültelerinden mezun olmak lazım. Tıp fakültesini bitiren öğrenciler, pratisyen hekim olarak göreve başlayabilmektedir. Pratisyen hekim olarak görev yapabilmeniz için, üniversitelerin 6 yıllık eğitim veren Tıp Fakültelerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı aranmaktadır. Yazımızın devamına giderek pratisyen hekim sorumlulukları ile ilgili bazı bilgilere ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Pratisyen Hakim Ne İşe Yapar?
Pratisyen Hekimde Olması Gereken Bazı Özellikler
– Erkek adaylar için askeri yükümlülüğü bulunmamak,
– Multidisipliner sağlık profesyonelleri ekibi ile uyumlu çalışma yeteneği olması,
– Stres altın da etkili karar verebilmek,
– Mükemmel dinleme vede iletişim kabiliyetine sahip olması,
– Hastalara karşı empatik, tutum sergilemek,
– Yoğun çalışma temposuna, uyum sağlamak.
Geniş hastalık yelpazesi hakkında bilgi sahibi olunup, her yaştan hastayı tedavi eden pratisyen hekimi ile ilgili bazı mesleki sorumluluklar da bulunmaktadır. Bunların başlıcaları;
Pratisyen Hekim Sorumlulukları
– Hasta mahremiyetine sadık kalabilmek,
– Tıbbi gelişmeler, yeni ilaç vede tedaviler ile ilgili bilgileri güncel tutabilmek,
– Hastane yönetim kurulu tarafından, belirlenen araştırma çalışmalarına katılabilmek,
– Tıbbi geçmiş, rapor vede muayene sonuçları gibi, hasta bilgilerini kaydedebilmek,
– Hemşire, teknisyen vede diğer sağlık personeli ile iş birliği içerisin de çalışabilmek,
– Kesin bir teşhis koyabilmek için, laboratuvar testleri talep edebilmek,
– Test vede muayene bulgularını analiz etmek vede hastalığı teşhis edebilmek,
– İlaç reçete edebilmek,
– Hamile kadınlara doğum öncesi, bebeğe vede anneye de doğum sonrası bakım sağlayabilmek,
– Gerekli görüldüğün de, hastayı uzman doktora yönlendirebilmek,
– Hastalığı teşhis eder iken vede gerekli tedaviyi önerir iken, bütünsel yaklaşım sağlamak için fiziksel, duygusal vede sosyal faktörleri hesaba katabilmek,
– Hasta vede aileleri ile bakım seçeneklerini görüşmek vede hastaların kendi sağlıkları için sorumluluk almasına destek olabilmek,
– İlaçların yan etkileri, diğer ilaçlar ile etkileşimleri vede doğru kullanım şekli hakkında bilgilendirme de bulunabilmek,
– Hastalara koruyucu hekimlik yapabilmek, bu bağlam da bireyleri beslenme, egzersiz vede diğer yaşam tarzı alışkanlıkları konusun da bilgilendirebilmek.
Pratisyen Hekim Ne Demek, pratisyen hekimler en düşük 6 bin maaş alırken, ortalama 10 bin maaş almaktadır. Özel tıp merkezlerin de çalışan pratisyen hekimler, görev yaptıkları tıp merkezi sgk ile anlaşma yaptıysa eğer acil durumlar dışında reçete yazmalarına yetkileri yoktur. Eğer ki sizin de pratisyen hekim ne demek, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Pratisyen hekim ne demek, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da pratisyen hekim sorumlulukları yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kulak Akıntısı Hangi Renk Olur?