Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir? Şahıs Şirketleri Ne Kadar Vergi Öder? Şahıs şirketi nasıl açılır? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızda.
Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir? Şahıs Şirketleri Ne Kadar Vergi Öder?
Şahıs işletmeleri, şahıs şirketleri genellik ile ticari faaliyetler de bulunacak gerçek bireylerin, kendilerini tacir olarak kayıt ettirmelerini vede ticari faaliyetler de bulunmalarını ifade etmektedir. Şahıs şirketlerin de, kurucu aslında gerçek kişinin kendisi şirkettir. Yazımızın içeriğin de; siz değerli dostlarımız için şahıs şirketi nasıl açılır? ve şahıs şirketleri ne kadar vergi öder? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kimler şahıs şirketi kurabilir?
Şahıs şirketleri, kurucu kişinin haricin de, başkaca bir tüzel kişiliği mevcut değil. Kurucu kişi, ticari faaliyetlerinin tamamını kendi nam vede hesabına yürütmektedir. Şahıs işletmesini bir gerçek kişi kurmaktadır. Borçlar kanunu hükümlerine tabi tutulmaktadır. Sermaye gösterme gibi, bir şey söz konusu değildir. Şahıs şirketlerin de, açılış vede kapanış işlemleri az masraflı, hızlı vede kolay olmaktadır. Kurucu kişi temsil etmektedir. İşletmenin tüm ticari faaliyetleri, borçları karşısında, işletme kurucusu, tüm mal varlığı ile sorumlu tutulmaktadır. Şahıs şirketlerinin avantajları ile dezavantajları arasında ufak farklılık bulunmaktadır. Avantajları arasında; Mali süreç vede bürokrasi daha az vede basittir. Açılış vede kapanış işlemleri bir günde olabilmektedir. Diğer şirketlere kıyas ile, maliyeti daha düşüktür. Şahıs şirketlerin de sermaye zorunlu değildir. Bireysel olarak, bir kişi tarafından kurulmaktadır. Muhasebeci ücretleri, diğer şirketlere kıyas ile daha az olmaktadır. Şahıs şirketinin dezavantajları arasında; Şahıs şirketlerin de, yıllık net kar yükseldikçe yükselen oranlı gelir vergisi tarifesinden dolayı %35’ere varan gelir vergisi maliyetleri oluşabilmekte. Sernaye şirketlerin de, kurumlar vergisi oranı sabittir. Bu oran %22 olarak belirlenmiştir. Sermaye şirketlerine kıyas ile (LTD. AŞ.), kredi kurumlarına, diğer şirketlere, bankalara karşı daha az prestijli olmaktadır. Yazımızın devamına giderek şahıs şirketi kurulum süreci ve şahıs şirketi için gerekli belgeler hakkında merak ettiklerinizi ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs Şirketi İçin Gerekli Belgeler
Şahıs şirketi için gerekli belgeleri, şahıs şirketini kuracak kişinin hazırlaması gerekmektedir.
– Noterden şahsi imza beyannamesi,
– Noterden muhasebeci vekaleti,
– E-devlet ya da muhtarlıktan ikametgah belgesi,
– Kimlik fotokopisi,
– İki adet fotoğraf,
– İşyeri kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi.
Kurucu kişinin gerekli belgeleri hazırladıktan sonra, diğer aşamada aşağıda vereceğimiz belgeleri ise mali müşavir hazırlamalıdır. Hazırlanan bu belgelerle birlikte, vergi dairesine başvuru yapıldığın da, vergi dairesi, işletme kaydını tamamlayacak vede vergi levhası oluşturacaktır. Bu süre tamamı ile 3 ila 5 gün içinde, vergi dairesinden bir memur, beyan ettiğiniz adrese yoklama için gelmesi ile tamamlanacaktır.
– İş yeri açılış bildirimi,
– Mali müşavir sözleşmesi,
– İnternet vergi dairesi şifre formu,
–– Elektronik posta tebligat formu,
– Damga vergisi beyannamesi. Bu beyanname kira sözleşmesi vede mali müşavir sözlemesi için ayrı ayrı olacak.
Şahıs Şirketi Vergilendirme Nasıl Olur?
– 24.000 TL’ye kadar vergi oranı %15,
– 53.000 TL’nin / 24.000 TL’si için 3.600 TL fazlası vergi oranı %20,
– 130.000 TL’nin / 53.000 TL’si için 9.400 TL fazlası vergi organı %27,
– 650.000 TL’nin / 130.000 TL’si için 30.190 TL fazlası vergi oranı %35,
– 650.000 TL’den fazlasının, 650,000 TL’si için 212,190 TL fazlası vergi oranı %40.
Tek birey olarak kurabileceğiniz vede ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğı şirketlere şahıs şirketi denmektedir. Şahıs şirketleri, tek kişi veya ortaklı olarak kurulabilmektedir. Bu şirketler de, ortakların hepsinin onayı olmadan, ortaklık payının başkalarına satılması veya devredilmesi mümkün değildir. Vergi dairesi işlemlerine gerekli kaydın yapılmasından sonra, yasal mevzuatlar gereği, şahıs işletmesi için defter beyan sistemine başvuru vede kayıt işlemi yapılmalıdır. Bu işlemi de mali müşavir yapmaktadır. Vergi levhasını aldıktan sonra, ticari faaliyetleriniz de kullanacağınız irsaliye, fatura, makbuz gibi resmi evrakları matbaadan bastırabilirsiniz. Kaşe işlemini de matbaadan yaptırabilirsiniz. Vergi levhası ile bankalar da ticari hesap açabilir vede kredi kartı tahsilatı için pos cihazı başvurusu yapabilirsiniz. Personel sigortası giriş-çıkışları, aylık bildirgelerin verilmesi, faturaların kesilmesi gibi konular da, mali müşaviriniz detaylı olarak size bilgi sunacaktır.
Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir şahıs şirketi açmak için, öncelik ile yapılması gereken ticari faaliyetinizi sürdürebileceğiniz bir iş yeri adresi belirlemektir. Bu adres ikamet ettiğiniz ev veya kiraladığınız bir dükkan ya da sanal ofis olabilir. Eğer ki sizin de, kimle şahıs şirketi kurabilir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kimler şahıs şirketi kurabilir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da şahıs şirketi için gerekli belgeler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?