Isıtılıp Tekrar Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler

ısıtılıp Tekrar Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler, Isıtılıp tekrar tüketilmemesi gereken besinler ile ilgili bilmeniz gerekenler yazımızda.

Isıtılıp Tekrar Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler Bunları Sakın Yapmayın!

ısıtılıp Tekrar Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler
Sayfa İçeriği: ısıtılıp Tekrar Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler

Günümüz de herkesin severek tekrar tükettiği yiyecekler aslında tehlikeli olma riski taşımaktadır. Bir çok yemek tekrar ısıtılır iken, doğru iç sıcaklık seviyesine gelmediğin de, mikroorganizmalar için harika üreme ortamı oluşturmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için ısıtılıp tekrar tüketilmemesi gereken besinler ve ısıtılıp tekrar yenmemesi gereken besinleri derledik. Peki Isıtılıp tekrar tüketilmemesi gereken yiyecekler nelerdir?

Isıtılıp tekrar tüketilen bazı yiyecekler zehirlenmeye yol açabilmektedir. Pişirilmiş yemeklerin iki saatten uzu süre oda sıcaklığında kalmaması lazım. Çünkü bakterilerin meydana gelmesi için iki saat yeterlidir. Pişmiş yemek oda sıcaklığına geldiği zaman saklanılacağı kaba konularak, buzdolabına kaldırılmalı. Çiğ etin kesildiği bıçak, asla pişmiş ete değdirilmemeli. Çiğ etin konulduğu tabağa, pişmiş et de konulmamalıdır. Her insan yemeğin tadına bakmaktadır. Yalnız tenceredekinin tadına bakılan kaşık mutlak değiştirilmelidir. Bu kaşığın yıkanmadan tekrar kullanılması bakterilerin yemeğin içine çok daha hızlı girmesine neden olmaktadır. Yiyeceklerin en fazla bir defa ısıtılması lazım. İkinci defa ısıtılacak yiyecekler de bakteri oranı ve üretim oranı artmaktadır. Yiyecekler nerede ısıtılır ise ısıtılsın fark etmez. Kesinlikle kaynama derecesine gelene kadar ısıtılması lazım. Yemeğin ısındığı ise kokusunun gelmesi ile anlaşılır. Pişmiş ya da kavrulmuş et, derin dondurucuda en fazla 3 ay, çiğ kıyma ise 4 ay muhafaza edilebilir. Yazımızın devamına giderek ısıtılıp tekrar tüketilmemesi gereken yiyeceklere ulaşabilirsiniz.

Tekrar Isıtılıp Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler

Isıtılıp Tekrar Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Kremalı yemekler,
Mantar,
Yumurta,
Pancar,
Ispanak,
Sebze yemekleri,
Kıymalı yemekler,
Sakatlar,
Et barındıran yemekler,
Balık,
Tavuk.

Kremalı yemekler de, mikrooganizmalar bakımından yüksek derecede risk bulunmaktadır. Bu nedenle tıpkı balık vede et barındıran yemekler de olduğu gibi, krema barındıran yemekleri de pişirdiğiniz sıcaklık da vede bir kereden fazla olmamak şartı ile ısıtılmalıdır. Mantar da tekrar ısıtıldığında, besin değerlerinde azalma yaşanmaktadır. Sindirim sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Mantarı genellikle günlük olarak tüketmeye özen gösterin. Eğer ki tüketemeyeceğiniz miktar da mantar aldıysanız, bunları buzdolabı poşetlerine eşit miktar da pay ederek, buzdolabın da muhafaza edebilirsiniz. Ispanak da olduğu gibi, pancar da tekrar ısıtma işleminin sonucun da nitrit çıkma olasılığı bulunmaktadır. Tüm kök sebzeler için bu tehlikenin bulunduğunu bilmek lazım. Pancarı da pişireceğiniz zaman buzdolabından çıkarın. Ispanak da bol miktar da nitrat vardır. Isıtılan ıspanak da, bu nitrat anında nitrite dönüşmektedir. Özellikle de çocuklar da nitritin etkisi daha fazla hissedilmektedir. Ispanak piştiğin de, hemen tüketilmesi bir yana, saklama koşulları nedeni ile çiğ hali de, toksik olabileceğinden, ıspanağı pişirdiğiniz gün satın almanız daha doğru olacaktır. Yumurta güçlü protein olduğundan.

Isıtılıp Tekrar Yenmemesi Gereken Gıdalar

Isıtılan yemeklerin besin değerlerin de kayıplar yaşanmasının nedeni DNA’larının değişmesinden dolayıdır. Hijyenik açıdan et kadar tehlikeli olmasalar da, sebze yemeklerinin de gıda zehirlenmesine yol açacağını unutmamak lazım. Yumurta kaynaklı aslında pek çok zehirlenme vakalarına rastlanılmaz. Isıtıldığında protein yapısı değiştiğinden, bu besini de dikkatli tüketmek gerekmektedir. Özellikle de yumurta barındıran soslar söz konusu olduğunda, bozulma vede zehirlenme ihtimali daha çoktur. Bu nedenle mayonez gibi yumurtalı sosları az miktarlar da hazırlamak vede hemen buzdolabına koymak lazım. Haşlanmış yumurtaları da oda sıcaklığında bekletildikten sonra, bir daha kesinlikle ısıtılmamalı. Çünkü bu durumda da, yumurta da bakteri oluşmaya başlamış olur.

Sağlığımız üzerinden en ciddi etkisi olan yiyecekler et vede et ürünleridir. Zehirlenme konusun da ise en riskli besinlerden biri tavuktur. Çünkü tavuk tekrar ısıtıldığında barındırdığı protein yapısı değişerek, bakteri üretmeye başlamaktadır. Bu durumdan kaçınmak için fazla satın alınmış tavuğu, pişirmeden derin dondurucu da muhafaza edebilirsiniz. Tavuğu tüketeceğiniz zaman istediğiniz miktar da çıkarıp pişirebilirsiniz. Balık da tekrar ısıtıldığında, besin değerini kaybetmektedir. Yalnız daha önemlisi hijyenik açıdan risk taşıyor olmasıdır. Bu risklerden kaçınmak adına, balığı mutlaka pişirilen sıcaklıkta ısıtmalı vede bir defadan fazla ısıtma işlemi uygulanmamalı. Bütün et ürünleri için şunu bilmelisiniz. 65 derece vede üzeri sıcaklığa ulaşmadıkların da, barındırdıkları mikroorganizmalar ciddi boyutlar da üreyebilmektedir. Sağlığınızı tehlikeye atmamak adına, buzdolabından çıkardığınız köfte vede benzeri diğer et barındıran yemekleri, ısıtır iken balıkta uygulanan işlemi uygulamaya özen gösterin.

Isıtılan Yemek Bir Daha Isıtılır Mı?

Sakatlatlar mikroogranizmaların en sevdiği besinler olmaktadır. Bu nedenle böbrek, ciğer vede yürek gibi sakatat ürünlerini fazla miktar da hazırladığınız da, öncelikle ilk pişirmeyi doğru yapmanız lazım. İyi pişmiş, çiğ kalmamış sakatat ürününü, doğru sıcaklık da tekrar ısıttığınız da daha güvenli olsa da, ısıtma işlemi sırasın da ne olursa olsun, bir miktar besin değeri kaybı olmaktadır. Kıyma barındıran yemekler, özellikle sıcak havalar da bozulmaya çok müsaittir. Bu yüzden tehlikelidir. Mesela; Börek de iç harcın uzun süreli bekletilmesi, bu ihtimali de artırmaktadır. Kıymalı böbrek gibi, et harcı barındıran ürünlerin artan kısımlarını mutlaka buzluk da muhafaza edin ve yiyeceğiniz zaman 65 derece vede üzeri sıcaklık da ısıtın.

Isıtılıp Tekrar Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler, yemekler tekrar ısıtılırken, her tarafının iyice sıcak olmasına özen gösterin. Bir defadan fazla yemeği ısıtmayın. Sofranız da kalan yemeği, buzdolabın da saklayın. Ertesi ya da takip eden günler de soğumuş yemeğin sadece tüketilecek kadar olan bölümünü ısıtın. Eğer ki sizin de ısıtılıp tekrar tüketilmemesi gereken yiyecekler, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Isıtılıp tekrar tüketilmemesi gereken yiyecekler, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da ısıtılıp tekrar tüketilmemesi gereken yiyecekler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kerevizin Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed