Deli Bal Hangi Çiçekten Yapılır? Deli Bal Faydaları Nelerdir? Deli bal hastalığı nedir? İle ilgili bilinmesi gereken bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Deli Bal Hangi Çiçekten Yapılır? Deli Bal Faydaları Nelerdir?
Deli bal, orman gülü balı ya da komar balı olarak da geçmektedir. Arıların karadeniz bölgesine özgü mor orman gülünden, yaptığı balın, hasat süresi oldukça kısadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için deli bal hastalığı nedir? vede deli bal faydaları nelerdir? Sorularının cevaplarına ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Deli bal hangi çiçekten yapılır?
Deli bal soğuk algınlığı, nezle vede grip gibi sık görülen hastalıklar da iyileşme süresini kısaltmaktadır. Pek çok bakteri ve virüs kaynaklı solunum yolları ya da ciğerlere yerleşen hastalıklara karşı da etkili olmaktadır. Deli bal enerji vermektedir. Kendinizi daha az yorgun hissedersiniz . Sinirsel sorunlara yardımcı olup, depresif halinizi iyi yönde etkilemektedir. Deli balın vücuda sağladığı, ekstra enerji daha aktif olmanızı sağladığı için, duygusal durumunuzu da olumlu değişimler olmaktadır. Deli balın en yaygın kullanım alanlarından biri ise, tansiyon düzenleyici özelliğidir. Bu balın az miktar da tüketilmesi tansiyonu düşürmektedir. Yazımın devamına giderek deli bal hastalığı ve deli bal ile ilgili merak ettiklerinizi ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.
Deli Bal Hastalığı Nedir?
Deli Bal İle İlgili Merak Edilenler
Deli bal, kestane balı değildir. Kestane balı, arıların sadece kestane çiçeklerinden almış olduğu, özütler ile ürettiği baldır. Karadeniz bölgemiz başta gelmek üzere, Türkiye’de farklı bölgeler de üretilmektedir. Kısıtlı üretim miktarına sahip, kestane balının deli bal ile alakası yoktur. Bu iki bal tamamen farklı çiçeklerden üretilmektedir. Anzer balı, deli bal değildir. Rizenin ikizdere yaylasın da arıların yüzlerce farklı, çiçek türünden elde ettiği özel baldır. Anzer balı, sadece bu yöreye özgüdür. Anzer balı ile deli bal çok farklı tarzlara sahip, iki bal çeşididir.
Literatüre girmş olan deli bal hastalığı, zehirlenme olarak da bilinmektedir. Rhododendron ailesindeki 800’e yakın, çiçekten olan deli balının içinde yüksek dozda yer alan grayanotoksin maddesinden kaynaklanmaktadır. Hayvan vede insanlarda bir çok ölüme varan vakaya neden veren, deli bal, az miktarda faydalı olmasına karşın, gereğinden fazla yenmesi bir çok sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bunların başında;
İnsanlar arasında bal tutması olarak da bilinen semptomlar; bulanık görme, kalp ritmin de bozulma, baş ağrısı, tansiyon düşmesi, mide bulantısı, ishal, halüsinasyon görme vede bilinç kaybına gibi bir çok sepmtomlar rastlanabilir.
Deli Bal Nasıl Tüketilir?
Deli bal hastalığı, tarih de önemli yere sahiptir. İlk vaka M.Ö 401 yılında savaşçı yazar Xenophon’un yazıların da karşılaşılmıştır. Yunan askerlerinin karadeniz, sahillerin de yer aldığı sırada bölgedeki kovanlardan yedikleri deli bal yüzünden, askler deli bal hastalığına yakalanmıştır. Bu hastalığın semptomları görülmeye başladığın da, çok sayıda asker çoktan deli balı tüketmiştir. Bu hastalık boy gösterdiğin de ise, askerlerde delirmeye, ishal olmaya vede kusmaya başlamıştır. Yunan ordusunun 10.000 kadar askerinin deli bal hastalığından etkilendiği de not edilmiştir.
Deli Bal Hangi Çiçekten Yapılır, deli bal çiçeği, rhododendron ailesinin karadeniz bölgesin de, yetişen mor orman gülü çeşididir. Mor, pembe, eflatun renklerin de açan çiçekleri vede 5 metrenin üzerindeki boyu ile ilgi çekici yapısı bulunmaktadır. Avrupa’da saksı bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Eğer ki sizin de deli bal hangi çiçekten yapılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Deli bal hangi çiçekten yapılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da deli bal hangi çiçekten yapılır yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Fissür Örtücü Nedir?