Bilişsel Terapi Danışanlara Nasıl Yardımcı Olur? Bilişsel Terapi Nedir? Bilişsel terapi nasıl olunur? Hakkında bilmeniz gereken, bazı bilgiler yazımızda.
Bilişsel Terapi Danışanlara Nasıl Yardımcı Olur? Bilişsel Terapi Nedir?
Asıl tema danışanların, düşünceleri değerlendirmeye bilişsel terapi denir. Seans sırasın da, danışana sıklıkla sorular sorulmaktadır. Terapi başlar iken, danışandan kendi hedeflerini oluşturma istenmekte vede terapist de danışanın bunları somut vede spesifik hale getirmesine yardımcı olmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için bilişsel terapi nasıl olunur? vede bilişsel terapi nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Bilişsel terapi danışanlara nasıl yardımcı olur?
Bilişsel davranışçı terapi olarak da bilinen bilişsel terapi, çok çeşitli psikolojik problemler için, diğer terapi yaklaşımlarına nazaran daha kısa süre zarfında, sonuç almanın münkün olduğu psikoterapi tekniğidir. Depresyon, panik bozuklukları, anksiyete, fobiler, alkol vede madde bağımlılıkları ile birlikte, pek çok kişilik bozukluğu için tercih edilmektedir. Önceki dönemler de uygulanan psikoterapi yöntemlerinden farklı olarak, erken çocukluk dönemini değil, kişinin mevcut dönemde nasıl düşündüğüne, davrandığına vede iletişim kurduğuna odaklanılmaktadır. Terapist ise hastaya belirli davranışsal vede bilişsel değerlenmeler sunarak, ona düşünce sürecindeki önyargıları belirlemede vede sorunlu düşünce vede davranış biçimlerini nasıl değiştireceği konusunda rehberlik etmektedir. Bilişsel davranışçı terapi süresi, genellikle 45 dakika sürmektedir. Danışanın güncel zaman sorunlarına odaklı olsa da, erkek çocukluk dönemi, var ise travmaları, aile irtibatları, iş hayatı vede sosyal etkileşimleri de göz önünde bulundurulacağı için, kişiden kişiye değişmek ile birlikte, ortalama 10 seans süresince etkili ilerleme sağlanmaktadır. Yazımızın devamına giderek bilişsel terapi kimlere uygulanır? Ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.
Bilişsel Terapi Nasıl Olunur?
Bilişsel Terapi Kimlere Uygulanır?
– Öfke kontrol bozukluğu,
– Anksiyete bozuklukları,
– Obsesif kompulsif bozukluk,
– Panik atak,
– Depresyon,
– Tik bozuklukları,
– Obezite,
– Yeme bozuklukları,
– Travma sonrası stres bozukluğu,
– Bipolar bozukluk,
– Şizofreni,
– Aile terapileri,
– Cinsel işlev bozuklukları,
– Sigara bağımlılığı,
– Uyku bozuklukları,
– Alkol vede madde bağımlılığı.
Bilişsel terapi, kişinin düşünme kalıplarını olumlu biçimde değiştirme prensibiyle işlemektedir. Hafif vede şiddetli, tüm psikolojik vakalar için, oldukça etkili sonuçlar sunan bir yaklaşım tekniğidir. Bilişsel davranışçı terapi, başta kişi vede çevre için sorun yaratan düşünce vede dolayısıyla davranışların farkına varmayı vede bunları gerçekliğin ışığında yeniden değerlendirmeyi sağlamaktadır.
Bilişsel Terapinin Sağladığı Diğer Yararlar:
– Zihni sakinleştirirken, vücudu gevşetme,
– Kendine güven duygusunu artırma,
– Kendini iyileşme becerisini geliştirme,
– Zor durumlar ile başa çıkmak için, problem çözme becerilerini kullanma ve bu becerileri geliştirme,
– Korkulardan kaçmak yerine, onları çözümleme davranışı kazanma,
– Gelecek dönem de, ortaya çıkabilecek psikolojik sorunları öngörebilme vede bunlarla nasıl başa çıkılacağını öğrenmek.
Bişişsel davranışçı terapi, alanın da danışmanlık sunacak uzman seçimin de, bazı faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu faktörlerden bazıları;
Uzmanlık alanı; Bilişsel terapiye rehberlik edecek uzmanın, danışanın sorunu ile ilişkili deneyimi olması oldukça önemlidir. Bazı durumlar da, terapistler yalnızca tek bir psikiyatri/psikoloji alanında uzmanlaşmayı tercih edebilmektedir. Eğitim geçmişi de oldukça önemlidir. Uzmanın, psikolojik danışmanlık konusun da, özel eğitim almış, yüksek lisans ya da doktora derecesine sahip olması lazım. Ruh sağlığı konusunda, uzmanlaşmış olan, tıp doktorları ile psikologlar terapiye rehberlik edebilmektedir.
Bilişsel Terapi Danışanlara Nasıl Yardımcı Olur, bilişsel davranışçı terapi, sıkıntı yaratan belirtileri hedef almaktadır. Sıkıntıları azaltmayı, düşünce şeklini yeniden gözden geçirmeyi vede sorun çözmede yardımcı olacak yeni stratejiler öğretmeyi amaçlayan etkililiğini araştırmalar ile gösterilmiş psikoterapi tekniğidir. Eğer ki sizin de bilişsel terapi danışanlara nasıl yardımcı olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bilişsel terapi danışanlara nasıl yardımcı olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da bilişsel terapi nedir yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Uniretic Film Tablet Nasıl Kullanılır?