Yüksek Riskli Gebelik Neden Olur? Yüksek Riskli Gebelik Nasıl Anlaşılır? Yüksek riskli gebelik nedir? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızda.
Yüksek Riskli Gebelik Neden Olur? Yüksek Riskli Gebelik Nasıl Anlaşılır?
Yüksek riskli gebelik, aslında prenatal gebelik dönemi anlamına gelmektedir. Türkçe de, yüksek riskli gebelik uzmanı olarak çevrilmiştir. Anne vede bebek sağlığı ile ilgilenen doğumun yan dalıdır. Yazımızın devamın da, siz değerli dostlarımız için yüksek riskli gebelik nasıl anlaşılır? ve yüksek riskli gebelik neden olur? Soruları ile ilgili cevaplara ulaşabilirsiniz. Peki Yüksek riskli gebelik neden olur?
Perinatolog, aynı zaman da kadın doğum uzmanıdır. Yan dal ihtisas aldıktan sonra, perinatolog olur. Bir kadının perinatoloğa gelmesi için, gebe olmasına bile gerek yoktur. Gebelik öncesinde de perinatoloğun görevi başlar. Perinatoloğun yapmış olduğu görev, bebeğin organlarını incelemek vede bebek ile ilgili sorunların olup olmadığına bakmaktadır. Bu tespitlere en erken 3. ayda , yani 11 ila 14. hamilelik haftasın da ikili testle başlanmaktadır. Bebeğin erken dönem de, ense kalınlığı, burun kemiği, elleri, ayakları, kalbi, midesi, idrar torbası, göbek kordonun da çift atardamarı erken dönem de incelemek anlamına gelir. Bebeğin beyninin, tam tamamlanması vede değerlendirmesi için 19 ila 20. haftasın da olması lazım. Bu dönemler de beynin orta hat yapıları, normal olup olmadığına, su toplaması hidrosefali vede bazı beyin anomalileri tanısı riskleri anlaşılmaktadır. Ağır kalp sorunlarına, idrar torbasının megasistis dediğimiz olay, bebeğin idrarını yapamaması vede idrar torbasının şiştiği bazı durumlar gibi bir çok durumlar olmaktadır. Perinatolog, olarak bu tip durumlar da ilk 3 ay ile 11 ila 14. haftalar arasında tanı konulabilmektedir. Yazımızın devamına giderek yüksek riskli gebelik ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Yüksek Riskli Gebelik Nasıl Anlaşılır?
Yüksek Riskli Gebelikte Hangi Durumda Doktora Gidilmeli?
Hastanın perinatoloğa gelmesi için, gebe olmasına gerek yoktur. Gebelik öncesinde de perinatoloğun görevi başlamaktadır. Anne de kronik bir hastalık bulunuyor ise şeker, kolojen bağ dokusu hastalıkları vede tansiyon gibi durumlar da, bir gebe hem bulunduğu hastalığın branşı ile ilgili, hem de kadın doğum ile ilgili perinatoloğ tarafından takibi yapılmalıdır. Gebelik başlamadan önce, bu tarz hastalıklara sahip, anne adayının riskli gebelik yaşayacağı öncesinden belli olmaktadır. Anne adayı riskli gebelik kategorisine girmektedir. İkinci durum gebelik de saptanan bebek ile ilgili sorunlar ya da gebelik de saptanan anne ile ilgili sorunlar önceden var olmayan, gebelik şekeri, gebelik tansiyonu gibi genellik ile 20. gebelik haftasından sonra meydana gelmektedir. Buna idrar da proteinin de eklenmesi ile preeklampsi denilen, insanlar arasında ise gebelik zehirlenmesi olarak bilinen tablo oluşmaktadır. Başka bir sorunu olmayan gebe yüksek riskli gebe durumuna düşebilmektedir. Bu gibi durumlar ise anne adayını riskli gebelik kategorisine sokmaktadır.
Riskli gebelik plesental yerleşim bozuklukları olabilmektedir. Plasenta rahim ağzını kapatıyor ise, bu gebenin normal doğum şansı olmaz. Sezaryen olmalı, daha öncesinde de bir sezaryen oldu ise ve bu plasenta eski sezaryen dikişinin yerine yerleşmiş ise, aşırı kanama olabilmektedir. Anne adayı mutlaka uzman ekipler tarafından doğuma alınmalıdır. Yoksa imkan yetersizliklerinden dolayı anne, ölümlerine bile neden olabilen tablo meydana gelebilmektedir.
Yüksek Riskli Gebelik Belirtileri Nelerdir?
– Bulanık görme gibi, görme bozuklukları,
– İdrar sırasın da ağrı ya da yanma,
– Fetal aktivite de azalma,,
– Düzenli ya da sık kasılmalar. Karın da sıkışma hissi,
– Vajinal akıntı, damlayarak ya da sürekli olarak,
– Karnın alt kısmın da kramp ya da ağrı,
– Sürekli baş ağrısı,
– Vajinal kanama.
Bu belirtiler ile birlikte, eğer ki farklı işaretle karşılaşırsanız, en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz de yarar var. Bu yüzden yüksek riskli gebelik, inişli çıkışlı olabilmektedir. Pozitif kalmak vede sağlıklı gebelik geçirmek için, elinizden geleni yapmalısınız.
Yüksek Riskli Gebelik Neden Olur, Gebeliğin başın da, risk getiren nedenler, 35 yaş üstü veya 17 yaş altı gebelik, fazla kilolu ya da aşırı zayıf olmak, daha önceki gebeliklerin ölü doğum vede anomali ile sonlanması, daha önceki gebelikler de erken doğum olması, gebelik zehirlenmesi, çok sayıda doğum vede sezaryen yapmış olmak ya da akraba evliliği gibi nedenler yüksek riskli gebelik kategorisin de yer almaktadır.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kubital Tünel Sendromu Nasıl Anlaşılır?