Üreter Taşı Belirtileri Nelerdir? Üreter Taşı Nasıl Tedavi Edilir?, Üreter taşı nedir? Hakkında merak edilen bazı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Üreter Taşı Belirtileri Nelerdir? Üreter Taşı Nasıl Tedavi Edilir?
Vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlayan işlemlerin sonucunda, geride kalan atık maddeleri süzen vede idrarı oluşturan organa böbrek denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için üreter taşı nasıl tedavi edilir? ve üreter taşı nedir? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Üreter taşı belirtileir nelerdir?
Üreter de, vücudun iki yanında yer alan böbreklerden mesaneye idrar akışını sağlayan vede yetişkinlerde ortalama 26/28 cm uzunluğunda olan idrar yoluna verilen addır. Üreter, böbrek de meydana gelen idrarı mesaneye taşır vede boşaltımda görev alarak idrarın dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır. İdrar yolunun bazı, noktalarında yer alan vede genellikle böbreklerden gelen taşlar üreter taşı olarak isimlendirilir. İdrar yolunun bazı noktaları geniş iken, bazı noktaları da daha dar olmaktadır. Bu durumda böbreklerden gelen taşlar, bu dar noktalara takılıp kalarak üreterin tıkanmasına neden olmaktadır. Bu dar noktalar üreterin böbrek ile birleştği yer, orta bölümde damarların kesişim bölgesi vede üreterin mesaneyle buluştuğu nokta olmaktadır. Bu dar bölgelerde sıkışan taşlar bazı durumlarda kendiliğinden düşecek kadar küçükken, bazı durumlarda dışarıdan müdahale olmadığı sürece düşmeyip tıkanıklığa neden olacak kadar büyük boyutlu olabilmektedir. Boyutları 5 mm’nin altında kalan üreter taşları, küçük boyutlu olarak değerlendirilmektedir. Kişilerde herhangi başka, bir patolojik durum görülmediği sürece, bu taşlar bol su tüketimi sonucunda kendiliğinden mesaneye ulaşır vede vücuttan dışarı atılmaktadır. Bu küçük taşlar hastalarda genel olarak ya hiçbir belirti göstermez veya hafif ağrılara neden olmaktadır.
Üreter taşları genellikle böbrekten gelen taşlardan oluşsa da, büyük boyutlu taşların idrar yolunda kaldığı sürece buraya büyüyüp gelişebileceği de unutulmamalı. Yazımızın devamına giderek üreter taşı belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Üreter Taşı Nasıl Tedavi Edilir?
Üreter Taşı Belirtileri
– Enfeksiyon nedeni ile, yüksek ateş vede titreme,
– Kötü kokulu vede koyu renkli idrar,
– Normalden daha fazla idrara çıkma isteği,
– İdrar yaparken ağrı vede yanma hissi,
– İdrarda kan görülmesi,
– Mide bulantısı vede kusma,
– Sırt, karın vede kasık bölgesinde ağrı.
Üreter taşının boyutları vede yerine bağlı olarak belirtiler hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte, yeri her hastada farklı olsa da ağrı nerede ise her vakada görülen en yaygın belirtidir. Genel olarak karın ağrısı şeklinde başlayan semptomlar sırt, bel vede kasıklara da yayılabilmektedir. ağrı, bu bölgelerin dışında erkeklerde testislere vede kadınlarda da vulvaya da ulaşabilmektedir. İdrar kanalında yer alan taşın sağ veya sol tarafta olmasına göre ağrının da o bölgede yoğunlaşacağı belirtilir. Ağrının gelişimi de, genellikle sabit değildir. Kolik veya çok şiddetli renal ağrı olarak da bilinen bu tipte ağrı önce hafif şekilde başlar. İlerleyen zamanlarda şiddetini kademli olarak artıran ağrı bazı durumlarda hasta için dayanılmaz hale gelebilmektedir. Daha sonra tekrar hafiflemeye başlayan ağrı bir süre sonra tekrar şiddetlenebilmektedir.
Bu ağrının dalgalı seyirde ilerlemesinin nedeni de, böbreklerden gelen idrarın tıkalı üreterden geçememesidir. İdrar kanalı idrarın geçmesini sağlamak amacı ile kasılmaktadır. Yalnız, üreter taşı nedeni ile geçemeyen idrar, böbrekte basınç artışına yol açar vede idrar yolu bölgesinde bazen şiddetli bazende daha hafif ağrılara neden olmaktadır. Üreter taşının vede tıkanıklığın giderilmemesi ağrıların sürekli olarak görülmesinin başlıca nedeni arasında yer almaktadır. Hastalar, bu belirtilere bağlı olarak bir sağlık kurumuna başvurduklarında çoğunlukla endoskopik, acil müdahale vede hızlı planlanan tedavi ile üreter taşlarından kısa sürede kurtulmak mümkün olmaktadır.
Üreter Taşı Tedavisi Var Mı?
Üreter taşı tedavisi; taşların sayısı, boyutları vede yerlerine göre planlanmaktadır. Genel olarak 4 mm altındaki taşlar, kendiliğinden düşmektedir. Bununla birlikte özellikle ağrı oluşması, durumunda farmakolojik tedavi yöntemlerine de başvurulmaktadır. Üreter taşının 4 mm ila 10 mm arası büyüklükte olduğu durumlarda da, taşın kendiliğinden düşme olasılığının yarı yarıya olduğu söylenebilir. Bu büyüklükteki taşların bazıları kendiliğinden düşer iken, bazı durumlarda ilaç tedavisinden yararlanılmaktadır. Bazı durumlarda da, ses vede şok dalgalarından yararlanılmaktadır. Ses dalgaları taşı kırarak daha küçük boyutlara getirmektedir. Daha büyük taşların da, idarar kanalından kendiliğinden veya medikal yöntemler ile düşme ihtimali oldukça zayıf olmaktadır. Büyük boyutlu taşlar için, çeşitli yöntemler ile dışarıdan müdahale gerekebilmektedir.
Üreter Taşı Belirtileri Nelerdir, üreter taşının teşhis süreci fiziksel muayene vede hastaların tıbbi öyküsünün dinlenmesi ile başlamaktadır. Hastaların geçirdiği hastalıklar vede cerrahi operasyonlar ile birlikte düzenli kullandığı ilaçların bilinmesi hem teşhis, hem de tedavi planı açısından büyük önem taşımaktadır. Eğer ki sizin de üreter taşı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Üreter taşı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da üreter taşı belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?