Topuk Kanı Neden Alınır?

Topuk Kanı Neden Alınır? Topuk Kanı Nasıl Alınır? Topuk Kanı Nedir?, İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri bulabilir ve öğrenebilirsiniz.

Topuk Kanı Neden Alınır? Topuk Kanı Nasıl Alınır? Topuk Kanı Nedir?

Topuk Kanı Neden Alınır
Sayfa İçeriği: Topuk Kanı Neden Alınır

Yenidoğan taraması, kan lekesi testi ya da topuk kanı tarama testi adııylada bilinen topuk kanı, bebeklerde doğuştan meydana gelebilecek genetik ya da metabolik hastalıkların erken tanısı için uygulanan tarama testine topuk kanı denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz topuk kanı nedir? ve topuk kanı nasıl alınır? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Topuk kanı neden alınır?

Topuk kanı, bebeğin doğumundan sonraki ilk 5 gün içinde alınması gerekmektedir. Çünkü bu süreçte yenidoğan bebeğin vücut yapısı aktif hale gelmektedir. Bebeğin topuğuna delik açılarak alınan bir miktar, kan da hastalıkların olası tanısı için fikir vermektedir. Doğuştan meydana gelebilecek fenilketonüri, konjenital hipotiroidi, kistik fibrozis, galaktozemi vede SMA gibi hastalıklar topuk kanı testi yardımı ile teşhis edilebilmektedir. Özellikle erken teşhis edilmesi bebeğin gelişimi için, büyük önem taşımaktadır. Geç teşhis edilen hastalıklar bebeğin vücut gelişimini olumsuz etkiler vede hastalıkların kalıcı olmasına yol açabilmektedir.

Bebeklerin topuğundan alınan kanın incelenmesi ile teşhis edilebilen bazı hastalıklar söz konusudur. Bu hastalıkların başında SMA, fenilketonüri, galaktozemi, konjenital hipotiroidi vede kistik fibrozis gelmektedir. Bunlar genetik ya da metabolik hastalıklar sınıfına girer vede bebeğin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Topuk kanı için, bebeğn doğumundan sonraki ilk 5 gün içinde kanın alınması tavsiye edilmektedir. Bu süre zarfında bebeğin organları vede metabolik süreci aktif olacağından doğumdan sonraki bu kısa zaman dilimi topuk kanının sağlıklı sonuçlar vermesi bakımından oldukça önemlidir. Yazımızın devamına giderek topuk kanı neden alınır, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Topuk Kanı Ne Zaman Alınır?

Topuk Kanı Nasıl Alınır?

Topuk kanı işleminin yapılması için, öncelik ile bebeğin annesi yanında olacak bebek için rahat bir pozisyon ayarlanmaktadır. Daha sonra steril iğne vede özel bir fitre kağıdı hazırlanmaktadır. İşleme başlanır ve bebeğin topuğuna küçük bir delik açılarak yeterli düzeyde kan kağıda damlatılmaktadır. Son olarak alınan kan örneği incelenmek üzere laboratuvara gönderilmektedir.

Topuk Kanı Testinde Ortaya Çıkan Hastalıklar

Akçaağaç şurubu idrar hastalığı,
Orak hücreli anemi,
Kistik fibrozis,
Konjenital hipotirodi,
SMA,
Galaktozemi,
Fenilketonüri.

Feniketonüri, vücudun fenilalanin ismi verilen bir proteini metabolize edemediği vede fenilalanin düzeylerinin arttığı kalıtsal hastalıktır. Bu hastalık tedavi edilmez ise bebekte zihinsel gelişim problemleri ortaya çıkabilir. Topuk kanı testi de, fenilketonürinin erken teşhisi için olanak sağlamaktadır.Vücudun süt ürünlerinde bulunan galaktozu glikoza dönüştüremediği bir bozukluk olan galaktozemi de topuk kanı aracılığı ile erken tanı koyulabilecek hastalıklar arasında yer almaktadır. Galaktozemi de tedavi edilmediği durumlarda yaşamı tehdit edebilmektedir. Kalıtsal bir hastalık olan vede bebeğin gelişim sürecini tehdit edebilen SMA hastalığı bir motor nöron hastalığı olarak da tanımlanmaktadır. Erken tanısı koyulmayıp ilerlediğinde kas güçsüzlüğü vede beslenme gibi ciddi sorunlara davetiye çıkarabilen SMA da yenidoğan bebeklerde topuk kanı testiyle meydana gelebilmektedir.

Topuk Kanı ile Neye Bakılır
Sayfa İçeriği: Topuk Kanı ile Neye Bakılır

Konjenital hipotiroidi, bebeğin vücudunun yeterli tiroid hormonu üretmediği bir endokrin bozukluğudur. Tedavi edilmediği takdirde, gelişimsel gecikmelere neden olabilmektedir. Yalnız topuk kanı ile tanısı konulur ise, uygun tedavi vede beslenme programı ile kontrol altına alınabilmektedir. Mukus bezlerinin etkileyen, mukusun kalın vede yapışkan olmasına neden olan kistik fibrozis aynı zamanda akciğerlere de zarar verebilmektedir. Bu zarar bebekte solunum yolu hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Şiddetli anemiyi tetikleyebilen orak hücreli anemi hastalığının erken teşhisi şiddetli enfeksiyonlar, kan pıhtıları vede felç gibi bazı riskleri azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Bebeklerde meydana gelen akçaağaç şurubu idrar hastalığı da gelişimsel gecikmelere yol açabilen bir amino asit bozukluğu olarak bilinmektedir. İsminden de anlaşılacağı gibi, bu hastalığa sahip bebeklerin idrarlarında belirgin vede akçaağaç şurubuna benzer koku bulunmaktadır. Bu durumda vücut belirli proteinleri parçalayamaz hale gelmektedir. Hastalığa sahip bebeklerde isteksizlik ya da uyuşukluk meydana gelmektedir. Kusma ya da mide bulantısı neden ile kötü beslenme alışkanlıklaır görülebilir vede tedavi edilmez ise, nöbetler oluşabilmektedir.

Topuk Kanı Bebeğe Acı Verir Mi?

Kalıtsal bir bozukluk olan biyotinizdaz enziminin eksikliğiyle karakterize edilmektedir. Bu enzim, bir B vitamini olan biyotinin metabolize edilmesi bakımından oldukça önemlidir. Biyotinidaz enziminin eksikliği, kanda, organlarda vede vücut sistemlerinde ciddi asit birikmesine yol açabilmektedir. Topuktan kan alınması bebekte hızlı etki yaratabilmektedir. Bu etkinin minimal seviyeye indirilmesi adına, kan alma işleminin hassas şekilde yapılması gerekmektedir.

Topuk kanı testinde çıkan sonuçlar, testin alınma saatine ya da incelendiği laboratuvara göre değişebilmektedir. Testin sonucundan şüphelenildiği durumlarda ikinci bir topuk kanı incelemesi gerekebilmektedir. Topuk kanında meydana gelebilecek hastalıklardan biri de, hipotiroididir. Eğerki topuk kanında TSH seviyeyi yüksek çıkar ise, bu durum hipotiroide işaret edebilmektedir. SMA gibi genetik hastalıkların yenidoğan bebeklerdeki tanısı topuk kanı testiyle konabilmektedir. Yalnız topuk kanının yanında özel tarama testlerine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Bebeklerde bir defa alınan toıpuk kanı duruma göre iki defa da alınabilmektedir. Bu test, sonuçların teyidi açısından takrarlanabilmektedir. Topuk kanı testi sonuçları sağlık kuruluşuna göre değişkenlik göstermek ile birlikte genellikle 1 hafta içinde çıkmaktadır. Bu süre zaman zaman 10 güne de uzayabilmektedir. Topuk kanında meydana gelen negatif sonuç bebeğin herhangi bir hastalığa sahip olmadığını gösterir iken pozitif sonuçlar da, genetik ya da metabolik bir hastalığın göstergesi olabilmektedir. Bunun için daha detaylı incelemeler yapılması gerekmektedir.

Topuk Kanı Neden Alınır, eğer ki sizin de topuk kanı neden alınır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Topuk kanı neden alınır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı topuk kanı neden alınır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Melek Kanadı Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed