Tifüs Nasıl Bir Hastalıktır?

Tifüs Nasıl Bir Hastalıktır? Tifüs Öldürür Mü? Tifüs Nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgilere yazımızın içeriğinden ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz.

Tifüs Nasıl Bir Hastalıktır? Tifüs Öldürür Mü? Tifüs Nedir?

Tifüs Nasıl Bir Hastalıktır
Sayfa İçeriği: Tifüs Nasıl Bir Hastalıktır

Lekelihumma, ateşli vede tehlikeli hastalıktır. Bu mikrop etmeni riketsiya grubundandır. Tifüs bulaşıcı vede salgınlara yol açan hastalık türüdür. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için tifüs nedir? vede tifüs öldürür mü? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Tifüs nasıl bir hastalıktır?

Tifüs hastalığı, bitlerle taşınır. Tedavi edilmeyen hastalar da ise ölüm oranı %40’tır. Kötü beslenme vede enfeksiyonlara karşı daha az dayanıklı olunması bu hastalığın savaş vb. olağanüstü durumlar da daha kolay ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Tifüs hastalığı bilinç vede bellek bulanıklığı ile başlamaktadır. Daha sonra şiddetli baş ağrısı, ateş vede deride kırmızı döküntüler rastlanmaktadır. Hastalık eğer çok şiddetli ise inmeler, sağırlık vede damar tıkanmaları meydana gelebilir. İkinci vede üçüncü haftalar da hasta ya ölür ya da ateşin düşmesi ile iyileşmeye başlar. Tetrasiklin vede kloramfenikol barındıran antibiyotikler ile uygulanan tedavi çoğu kez hastayı ölümden kurtarmaktadır. Yatıştırıcı ilaçlar vede oksijen de verilebilir. Bu hastalıktan korunmanın baş koşulu temizlik kurallarına uymakla olur. Bir defa tifüs hastalığına yakalananlar, sonradan bu hastalığı karşı bağışıklık kazanırlar. Yazımızın devamına giderek tifüs öldür mü, ile ilgili bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Tifüs Öldürür Mü?

Tifüs Nasıl Tedavi Edilir?

Tifüs hastalığının temel giriş yeri deridir. Mikrop ile bulaşmış olan bitler, kan emme esnasında, deriyi ısırarak yara haline gelen yere mikroplar bulaşmaktadır. Bir süre burada çoğaldıktan sonra, endotel hücrelerini parçalayarak, kan dolaşımına katılır vede böylelikle tüm vücuda yayılmaktadır. Hastalık derinin yanı sıra gözler vede solunum yolları aracılığı ile bulaşabilir.

Tifüs belirtileri arasında baş ağrısı, halsizlik, hafif ateş yükselmesi, kilo kaybı görülebilmektedir. Yalnız asıl belirtiler ürperme, baş ağrısı bacak vede sırt kaslarında ağrı, iştahsızlık olarak rastlanır. Ateş yükselmesi, hasta iyileşinceye veya ölünceye kadar sürmektedir. Hastalığın 4 ila 6 günleri arasında göğüs yanlarında pembe renkli deri dökmesi lekeleri belirmektedir. Bu lekeler de 1 ila 2 gün içinde tüm vücuda yayılırsa da, iz bırakmadan kaybolmaktadır. Hasta ışıktan rahatsız olur, gözleri sulanır, yüzü kızarır. Kalbin kasılma ritminde bozukluklar, ayak parmaklarında kulak vede burun ucunda veya topuklarda nekrozlar gelişebilmektedir. Vakaların yaklaşık yarısında dalak büyümesi rastlanabilir.

Böbrek yetmezliğinin gelişmesi de, sıkça görülen bir bulgudur. Sinir sistemi bozuklukları da rastlanan bir başka gelişmedir. Hastalığın ilk haftaların da hasta, huzursuz vede hırçındır, uykusuzluk çeker, genellik ile bilinç bulanıktır. Konuşma vede işitme güçlüğü rastlanır. Hastalığın en tehlikeli dönemi 2. vede 3. haftalardır. Bu dönem de hasta çok halsiz olmaktadır. Yardım almadan hareket edemez, yiyip içemez. Bilinç tümden kaybolabilir ve koma görülebilir. Bazen de kuru öksürük olabilir. Tansiyon sürekli düşük olmaktadır. Eğer bu dönem atlatılır ise, hasta iyileşmeye başlar. Hasta 2 ila 3 aylık bir dönemin sonunda iyileşir. Yaşlılar da ölüm oranı daha yüksek olmaktadır. Hastalığın kuluçka süresi 10 ila 14 gün arasında olmaktadır.

Tifüs Hastalığı İyileşir Mi?

Tifüs tedavisi antibiyotiklerdir. Hastanın yüksek kalorili vede vitaminli sıvı besinler ile beslenmesi lazım. Bunların dışında hastadaki gelişmelere göre değişen tedaviler yapılır. Hastalığın birincil tedavisi bitler ile yapılacak savaştır. Temizlik kurallarına uyarak, bitlenmekten kaçınmak, hastalığın bulaşmasına karşı alınacak en önemli önlem olmaktadır.

Tifüs Nasıl Bir Hastalıktır, tifüs bitlerin taşıdığı riketsia provazeki mikrobunun, insanlara bulaşması ile gelişen bulaşıcı hastalık türüdür. Tedavi edilmediği taktirde ölüm oranı oldukça yüksektir. Tarih boyunca kitle halinde insanların ölümüne yol açmış tehlikeli hastalıktır. Eğer ki sizin de tifüs nasıl bir hastalıktır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Tifüs nasıl bir hastalıktır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, tifüs hastalığı belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Emzirme Döneminde Hangi İlaçlar Kullanılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed