Temporomandibular Eklem Bozukluğu Nedir?

Temporomandibular Eklem Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Nedenleri, Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda ayrıntılı olarak hazırladık.

Temporomandibular Eklem Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Nedenleri

Temporomandibular Eklem Bozukluğu Nedir
Sayfa İçeriği: Temporomandibular Eklem Bozukluğu Nedir

Çene eklemlerinde, çevre kaslarda vede bağlarda oluşan bozuklara temporomandibular eklem bozukluğu nedir. Bu durum baş ağrısı, çenede ağrı vede ağız açık kapamada güçlük çekme belirtilere neden olabilmektedir. Yaşam kalitesine etki eder. Yalnız yaşamı tehdit edici bir hastalık değildir. Müdahale edilmediğinde, semptomları kronikleşerek vede yönetilmesi zor hale gelebilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz temporomandibular eklem bozukluğu nedenleri nelerdir? ve temporomandibular eklem bozukluğu belirtileri nelerdir? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Temporomandibular eklem bozukluğu nedir?

Temporomandibular eklem bozukluğu belirtileri, bireyin durumuna vede ciddiyetine bağlı olarak değişiklik göstererek çene kaslarında ağrı vede baş ağrısı biçiminde görülebilmektedir. Temporomandibular eklem bozukluğu, çenenin çıkması, dişleri sıkma, gıcırdatma, stres vede artrit gibi nedenler ile meydana gelmektedir. Diğer durumlarda fibromyalji ya da irritbl bağırsak sendromu gibi başka bir hastalık nedeni ile bireyde temporomandibular eklem bozukluğu görülebilmektedir. Temporomandibular eklem bozukluğu neden olan faktörler kontrol edilmese de, bazı günlük yaşantıdaki alışkanlıklar hastalığın kötüleşmesine neden olabilmektedir. Bu sebep ile bazı durumlardan uzak durmak temporomandibular eklem bozukluğu hastalığının ilerlemesini engellemektedir.

Uzman hekim, diş muayenesi ya da fizik muayene esnasında temporomandibular eklem bozukluğunu teşhis edebilmektedir. Teşhis sırasında bireyin ağız açık kapama hareket aralığını gözlemler. Yüze vede çeneye baskı uygulayarak bireyin rahatsızlık duyduğu bölgeleri tespit etmektedir. Çene eklemleri vede etrafındaki yapılara daha yakından bakmak adına görüntüleme testleri isteyebilmektedir. Yazımızın devamına giderek temporomandibular eklem bozukluğu belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Temporomandibular Eklem Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Temporomandibular Eklem Bozukluğu Belirtileri

Yemek yerken vede konurşur iken çeneden ses gelmesi,
Çenede ve ağızda kayma, çıkma,
Baş ağrısı vede dönmesi,
Kulakta çınlama,
Dişlerin aşınmasına bağlı olarak diş problemleri,
Çenede sınırlı hareket,
Çene kitlenmesi,
Çene kaslarında sertlik,
Yüz çevresinde vede boyunda ağrı.

Temporomandibular Eklem Bozukluğu Nedenleri

Bazı diş sorunları,
Stres,
Moloklüzyon,
Çene ekleminde artrit,
Diş gıcırdatma veya sıkma,
Çene yaralanması.

Temporomandibular eklem bozukluğu olan kişinin dikkat etmesi gereken durumlar:

Aşırı sakız vede buz çiğnemek,
Yüzüstü uyumak,
Gündüz diş sıkma ya da gıcırdatma,
Yiyeceklerden büyük lokmalar,
Kalemleri ya da diğer eşyaları çiğnemek,
Kötü bir duruşa sahip olmaz.
Dişleri alet olarak kullanarak paket açmak veya giysileri koparmak.

Temporomandibular Eklem Bozukluğunda Tercih Edilen Testler

Temporomandibular eklem bozukluğu artroskopisi,
Manyetik rezonans görüntüleme,
Bilgisayarlı tomografi taramaları,
Diş röntgeni.

Temporomandibular Eklem Bozukluğu Önlenebilir Mi
Temporomandibular Eklem Bozukluğu Önlenebilir Mi

Temporomandibular eklem bozukluğu tedavisi, altında yatan nedene vede ağrının şiddetine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Uzman hekim ilk aşamada bireye ilaçlar ya da cerrahi olmayan tedaviler gibi invazif olmayan seçenekler sunmaktadır. Belirtiler düzelmediği durumda da, çene ameliyatına ihtiyaç duyulabilmektedir. Temporomandibular eklem bozukluğu semtpımlarını hafifletmek adına çeşitli reçetesiz vede reçeteli ilaçlar vardır. Bu ilaçlar genellik ile asetaminofen gibi ağrı kesiciler, ibuprofen gibi antiinflamatuar ilaçlar, kas gevşeticiler, antidepresanları barındırmaktadır.

Temporomandibular Eklem Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Temporomandibular eklem bozukluğunun ameliyatsız tedavisi içerisinde, çenede esnetme vede kasları çalıştırmaya yarayan fizik tedavi, çenenin pozisyonunu ayarlamak adına ağız koruyucu, çenedeki kaslara yönetlik uygulanan tetik nokta enjeksiyonları içermektedir. Temporomandibular eklem bozukluğunda ilaçlar vede cerrahi olamayan tedaviler işe yaramadığında, bireyin ameliyat olması gerekebilmektedir. Eklemlerde sıvı almayı barındıran artrosentez, temporomandibular eklem bozukluğu artroskopisi vede açık eklem ameliyatı uygulanabilmektedir. Temporomandibular eklem bozukluğu, tedavi edilmediğinde, çenede vede çene çevresinde kalıcı bir gerginlik vede rahatsızlığa neden olur. İlerlediği durumda da eklemlerde iltihaplanma vede dişlerde sorunlara neden olabilmektedir.

Temporomandibular eklem bozukluğu hastalığını her zaman mümün olmasa da, günlük yaşamdaki alışkanlıklarda değişikliğe giderek riskin azalmasını sağlamak mümkün olmaktadır. Bu neden geceleri diş sıkma durumuna karşı ağız koruyucusu takmak, iyi bir duruşta olmak vede meditasyon yapmak temporomandibular eklem bozukluğu hastalığını önlemeye yönelik yapılan durumlardır. Temporomandibular eklem bozukluğu durumunda bireye ağız cerrahi, ortodontist, kulak burun boğaz hekimleri vede protez uzmanları bakmaktadır.

Temporomandibular Eklem Bozukluğu Nedir, eğer ki sizin de temporomandibular eklem bozukluğu nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Temporomandibular eklem bozukluğu nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı temporomandibular eklem bozukluğu nedir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bağımlı Kişilik Bozukluğu Neden Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed