Temporal Arterit Belirtileri Nelerdir?

Temporal Arterit Belirtileri Nelerdir? Temporal Arterit Nasıl Tedavi Edilir?, Temporal arterit nasıl teşhis edilir? Hakkında merak edilen bazı bilgiler.

Temporal Arterit Belirtileri Nelerdir? Temporal Arterit Nasıl Tedavi Edilir?

Temporal Arterit Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Temporal Arterit Belirtileri Nelerdir

Diğer ismi ile dev hücreli arterit olarak bilinen temporal arterit, kafa derisinde, boyunda vede kollarda bulunan kan damarlarının iltihaplanmasıyla arterlerin zarar görmesi olarak gelişmektedir. Özellikle şakak bölgesindeki kan damarlarını etkileyere baş ağrısına neden olmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz temporal arterit nasıl teşhis edilir? ve temporal arterit nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Temporal arterit belirtileri nelerdir?

Kan damarlarının iltihaplanmasına bağlı olarak, damarlarda şişme vede daralma oluşmaktadır. Temporal arterler, kalpten kafaya, çene kaslarına, gözlere kan sağlayan önemli bir damardır. Bu arterin iltihap nedeni ile tıkanması organların vede dokuların zarar görmesine neden olabilmektedir. Tedavi edilmediği durumdan ani görme kaybı, felç veya körlük gibi ciddi sağlık sorunlaırnı beraberinde getirebilmektedir. Temporal arterit belirtileri arasında hızlı kilo kaybı, şiddetli baş ağrısı vede iştahsızlık bulunmaktadır. Bunların yanında çenede ağrı, bulanık görme veya çift görme görülebilmektedir. Temporal arteritin en belirgin semptomu da özellikle alın bölgesinde zonklama vede sürekli olarak rastlanan baş ağrısıdır.

Özellikle omuz, boyun ya da kalçada meydana gelen ağrı vede sertlik, polimiyalji romatikanın yaygın semptomları olarak görülebilmektedir. Dev hücreli arteritli olan bireylerin yaklaşık %50’sinde polimiyalji romatika da bulunmaktadır. Temporal arterit, genetik olarak yatkınlık vede çevresel faktörlere bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Özellikle bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucunda bu hastalığın oluşma riski bulunmaktadır. Uzman hekim bireyin tıbbi geçmişini öğrendikten sonra, fiziki muayene yapmaktadır. Nabız kontrolünün ardından kafa derisindeki hassasiyeti incelemektedir. Bunun yanında temporal arterlerde şişlik olup olmadığını gözlemlemektedir. Yazımızın devamına giderek temporal arterit belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.

Temporal Arterit Nasıl Teşhis Edilir?

Temporal Arterit Belirtileri

Yorgunluk ve halsizlik,
Saç derisinde hassasiyet,
Ani ve kalıcı görme kaybı,
İştahsızlık ya da kilo kaybı,
Üst kollar, omuzlarda veya kalçalarda, alt sırtta vede kalçalarda meydana gelen kas ağrıları,
Çift, bulanık görme ya da geçici görme kaybı,
Şakalarda hassasiyet vede şiddetli ağrı,
Tükenmişlik,
Yemek yeme vede çiğneme sonrasında çenede oluşan ağrı,
Ateş.

Temporal Arterit Nedenleri

Polimiyalji romatika hastalığına sahip olmak, dev hücreli arterit geliştirme riskinin artmasına neden olmaktadır. Bazı durumlarda aile geçmişinden dolayı görülebilmektedir. Temporal arterit beyaz insanlarda ya da iskandinav kökenlilerde yaygındır. Kadınların bu hastalığa yakalanma olasılığı erkeklere göre yaklaşık iki kat daha fazla olmaktadır. Dev hücreli arterit yalnızca yetişkinleri etkileyen durumdur. Nadiren 50 yaş altındakileri etkilemektedir.

Temporal Arterite Hangi Bölüm Bakar
Temporal Arterite Hangi Bölüm Bakar

Temporal arterit teşhisi, vücuttaki iltihabı ölçmek adına, eritrosit sedimantasyon hızı testi, enfeksiyon kontrolü için C-reaktif protein gibi kan testi, uzman hekim temporal arteritten şüphelendiği durumda temporal arter ultrasonu ya da temporal arter biyopsisi isteyebilmektedir. Pozitron emisyon tomografisi taraması ve vücut dokularının kontrolü için ultrason uygulanabilmektedir. Temporal arterit hastalığının ilk tedavisi görme kaybını önlemeye yönelik olarak yapılmaktadır. Bunun için uzman hekim bireye çeşitli ilaçlar verebilmektedir. Bu ilaçlar ile kalıcı görme kaybını önleyerek vede doku hasarına neden olabilecek kan damarlarının iltihabını bastırmak hedeflenmektedir.

Temporal Arterit İyileşir Mi?

Bunun için bireye temporal arterit için ana tedavi olan kortikosteroidler verilebilmektedir. Bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç olan prednizon, en yaygın kullanılan kortikosteroiddir vede görme kaybını önleyerek temporal arteritin yarattığı durumu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilmektedir. Temporal arterit tedavisi genellik ile ortalama olarak 1 ila 2 sene sürebilmektedir. Tedavi süreci bireyin yaşına vede sağlık durumuna göre değşiklik göstermektedir. Erken teşhis edildiği durumda görme kaybı engellenerek bastırılabilmektedir. Temporal arterit, kan damarı iltihabı olduğundan iç hastalıkları tarafından tedavi edilebilmektedir.

Temporal Arterit Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de temporal arterit belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Temporal arterit belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı temporal arterit belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Nöroleptik Malign Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed