Sol Burun Kanaması Neden Olur?

Sol Burun Kanaması Neden Olur? Tek Taraflı Burun Kanaması Nedenleri, Tek taraflı burun kanaması için ne yapılır? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.

Sol Burun Kanaması Neden Olur? Tek Taraflı Burun Kanaması Nedenleri

Sol Burun Kanaması Neden Olur
Sayfa İçeriği: Sol Burun Kanaması Neden Olur

Burun kanamalarında en çok, ön burun kanamaları oluşturmaktadır. Bu grup burun kanamaları genellikle, nazal septumdaki damar ağlarının birleştiği kiesselback pleksus olarak adlandırılan kan damarlarından kaynaklı meydana gelmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için tek taraflı burun kanaması nedenleri vede sol burun kanaması nedenleri ile ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Sol burun kanaması neden olur?

Arka burun kanamaları, ön burun kanamakarından daha az rastlanılmaktadır. Bu tür kanamalar yaşlı kişilerde daha sık görülmektedir. Kanama genellikle burun arka bölümündeki atar damardan kaynaklı yaşanmaktadır. Bu kanama türü daha karmaşıktır vede genellik ile bir kulak burun boğaz hekimi tarafından tedavi edilmeyi vede hastaneye yatırılmayı gerektirmektedir. Burun kanamalarının gerçek yaygınluğı bilinmiyor. Çünkü vakaların çoğu kendilerini sınırlandırır vede bu nedenle rapor edilmez. Yalnız bazen dramatik vede korkutucu olabilmektedir. bu durumda acil tıbbi yardım vede acil serviste tedavi gereksinimi olabilmektedir. Tubbi yardıma ihtiyaç duyulması genellik ile kanamanın şddetli olması veya tekrarlayan özellik taşıması durumundan kaynaklanmaktadır. Tedavinin etkinliği, klinik tablı, tedavi eden hekimin deneyimi vede hastanede yan hizmetlerin bulunup bulunmamasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu durum çoğu zaman ciddi değildir vede evde kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir. Yazımızın devamına giderek sol burun kanaması nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Tek Taraflı Burun Kanaması Neden Olur?

Sol Taraflı Burun Kanaması Nedenleri

Travma,
Mukozal irritasyon,
Septal anormallik,
İnflamatuar hastalıklar,
Tümörler,
Kan diskrazileri,
Ateroskleroz,
Kalıtsal hemorajik telenjiektazi.
Sebebi bilinmeyen ve bulunamayan nedenler.

Burnun az miktarda kanaması, çok az müdahale gerektirmektedir. Mesela; Soğuk algınlığı ya da sinüs enfeksiyonu bulunan bir kişi şiddetli şekilde sümkürürse vede mendilde bir miktar kan görürse bu hafif kanama olduğunu göstermektedir. Bu durumd hasta şiddetli şekilde sümkürmekten, hapşırmaktan vede burnunu karıştırmaktan kaçınmalı. Bu durum kanamanın daha da kötüye gitmesini önlemektedir. Burun kanaması meydana geldiğinde, öncelikle sakin olunmalıdır. Kanama durumunda hasta dik olarak oturmalı vede başını hafif öne eğmelidir. Çünkü kişinin başını kaldırması kanamayı durdurmada herhangi bir etki yaratmaz. Bu yalnızca kan yutulmasına neden olur vede kafadaki kan basıncının yükselmesine neden olur. Ağızda bulunan kan, tükürülerek temizlenmelidir. Çünkü kan yutmak kusmaya neden olur vede kanamanın kontrol altına alınmasını güçleştirmektedir. Burun delikleri baş vede işaret parmağı ile sıkıştırılıp bölgeye yaklaşık 10 dakika boyunca bu şekilde doğrudan basınç uygulanmalı. Burun deliklerinin bu süreden önce serbest bırakılmamasına dikkat edilmeli.

Tek Taraflı Burun Kanaması Kendiliğindne Durur Mu
Tek Taraflı Burun Kanaması Kendiliğindne Durur Mu

Burun kanaması durduktan sonra, kanamanın tekrar başlamaması için, burnunuzda tahrişe neden olabilecek hapşırma, sümkürme gibi hareketlerden kaçınılmak lazım. Buz tatbiki burun kanamasında etkili değildir vede bu nedele gereksiz bir uygulama olarak kullanılmalıdır. Kışın fazla havalandırılmayan camları, sürekli kapalı bir evde nem oranı düşmektedir. Böyle ortamlardaki gbi kuru havaya maruz kalma soruna katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle havanın nemlenmesini salayan buhar makinesi veya kalorifere asılan nemlendirici aparatlar kanamanın tetiklenmesini engellemektedir. Buruna uygulanan tuzlu su spreyleri ya da diğer nemlendirici merhemler ya da jeller de doku iyileşmesine yardımcı olur vede burun pasajını nemli tutmaktadır.

Burun Kanamasında Hangi Durumda Sağlık Kuruluşuna Gidilmeli?

Vücutta döküntü varsa,
Eşlik eden 38,5 derecenin üzerinde ateş varsa,
Kanama ile birlikte kusma da bulunuyorsa,
Hızlı kalp atışı ya da nefes darlığı varsa,
Baş dönmesi varsa,
Son zamanlarda kemoterapi görmüş ise,
Kısa süre içinde bir kaç defa tekrarlamışsa ya da çok miktarda kan kaybı olmuşsa,
Burna 10 ila 20 dakika kadar basınç uyguladıktan sonra, kanama devam ediyorsa,
Kişi kendini sarhoş gibi hissediyorsa veya bilincinin kapanacağından endişeleniyorsa,
Vücutta kolay morarma,
İdrar ya da dışkı gibi burun dışındaki yerlerde ek kanamaların bulunması,
Tekrar tekrar burun kanaması atatkları olması,
Eğer karaciper hastalığı, böbrek hastalığı ya da hemofili gibi kan pıhtılaşmasını etkileyebilecek herhangi bir altta yatan hastalığı varsa,
Eğer kişide burun kanaması varsa vede kan sılındırıcı aspirin, warfarin ya da kumadin gibi ilaçlardan birini kullanıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda var.

Tek taraflı burun kanaması, burun ön kısmında yer alan kılcal damarın çatlaması nedeni ile tek taraflı olmaktadır. Kanamaların çoğunluğunu, bu tip kanamalar oluşturmaktadır. Sıklıkla kuru iklimlerde ya da kış aylarında kuru vede sıcak oda havası nedeni ile burun içini kaplayan mukozanın kuruması sonucunda meydana gelen kabuklanmalarla olmaktadır.

Sol Burun Kanaması Neden Olur, burun kanamalarına yol açan en sık etken direk olarak buruna travmadır. Travma sonucunda burun ya da nazal septumun kırılıp kırılmadığına bakılmaksızın kanama oluşabilmektedir. Bunun dışında diğer kanama nedenleri arasında soğuk algınlığı, sinüs enfeksiyonları, alerjij nedenler, bazı hastalıklardır. Eğer ki sizin de sol burun kanaması neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Sol burun kanaması neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da sol burun kanaması neden olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; İnstagramda Silinen Mesajlar Nasıl Geri Getirilir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed