Sitokin Fırtınası Nedenleri Nelerdir?

Sitokin Fırtınası Nedenleri Nelerdir? Sitokin Fırtınası Belirtileri Nelerdir?, Sitokin fırtınası nedir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri derledik.

Sitokin Fırtınası Nedenleri Nelerdir? Sitokin Fırtınası Belirtileri Nelerdir?

Sitokin Fırtınası Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Sitokin Fırtınası Nedenleri Nelerdir

Bağışıklık tepkilerinde hücre ilteşimine yardımcı olan vede hücre içi hareketi uyaran küçük ve zarla çevrili protein bazlı hücre siyal moleküllerine sitokin denir. Sinyal proteinleri olarak da isimlendirilebilen sitokinler, vücuttaki iltihabı kontrol etme noktasında oldukça önemli rol oynamaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için haazırlamış olduğumuz sitokin fırtınası belirtileri nelerdir? ve sitokin fırtınası nedir? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Sitokin fırtınası nedenleri nelerdir?

Bağışıklık sisteminin mikroplara ya da diğer maddelere karşı savunma oluşturmasını da sağlayan sitokinler diğer yandan potansiyel bir risk de oluşturabilmektedir. Kana çok fazla sitokin proteini salındığında tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilir vede bu duruma sitokin fırtınası ismi verilmektedir. Sitokin fırtınası, özellikle covid-19 başta olmak üzere bir takım enfeksiyon vede hastalıklarda görülen, sitokinlerin aşırı üretimi ile karakterize, yoğun lokalize ya da yaygın inflamasyonla sonuçlanan bağışıklık sisteminin aşırı tepki göstermesine denir.

Sitokin fırtınasının ortaya çıkması için, kana çok fazla sitokin proteininin salınması gerekmektedir. Bu salınım fazlalığı ağırlıklı olarak covid-19 hastalıklarında görülmektedir. Bununla birlikte enfeksiyon, otoimmün hastalıklar ya da başka bir sağlık sorununun komplikasyonu olarak da görülebilmektedir. Stokin fırtınasında aşırı miktarda sitokin salınımı sonrasında görülen belirtiler arasında genellikle yüksek ateş bulunmaktadır. Ateşle birlikte iltihaplanma, kızarıklık, şiddetli yorgunluk vede mide bulantısı da sitokin fırtınasına neden olan hastalığn türüne bağlı biçimde ortaya çıkabilecek belirtiler arasında yer almaktadır. Sitokin fırtınasına neden olan faktör tedavi edilmediği durumda ve kontorl altına alınmaz ise, bu durum sağlık bakımından bir risk unsuru olabilmektedir. Yazımızın devamına giderek sitokin fırtınası nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Sitokin Fırtınası Belirtileri Nelerdir?

Sitokin Fırtınası Nedenleri

Nefes darlığı,
Cilt döküntüsü,
Düşük tansyion,
Kas ağrıları,
Öksürük,
İshal,
Mide bulantısı vede kusma,
Şiddetli yorgunluk,
İltihaplanmaya bağlı kızarıklık,
Yüksek ateş ve titreme.

Sitokin fırtınası, bu duruma neden olan enfeksiyonun varlığına göre vücutta bazı belirtiler verebilmektedir. Sitokin fırtınasının başlıca belirtiler arasında yüksek ateş, iltihaplanmaya bağlı kızarıklık, şişlik, yorgunluk, mide bulantısı, ishal, öksürük vede kas ağrıları bulunmaktadır. Sitokin fırtınasına neden olan faktöre vede bu durumun hangi vücut sistemlerini etkilediğine bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Mesela, sitokin fırtınasının kalbi etkilediği durumlarda kalp atış hızı artabilir, kalp fonksiyonları azalabilir ya da düzensiz kalp atışı yaşanması söz konusu olabilmektedir. Diğer yandan sitokin fırtınasının akciğerleri etkilediği senaryoda öksürük ya da nefes darlığı da yaşanabilmektedir. Risk bakımından sitokin fırtınası aynı anda birden fazla organ sistemini etkileyebilir vede bu da olası organ yetmezliği tehlikesine neden olabilmektedir.

Sitokin Fırtınası Nedenleri

İmmünoterapi türleri,
Sepsis,
Ottoimmün hastalıklar,
Genetik sendromlar,
Bir takım enfeksiyon türleri,
Akut solunum yolu sorunu yaşayan covid-19 vakaları.

Sitokin Fırtınası Hangi Durumlarda Görülür
Sitokin Fırtınası Hangi Durumlarda Görülür

Sitokin fırtınası kana çok fazla sitokin proteininin salınmasıyla ortaya çıkar. Sitokin fırtınası bir enfeksiyonla bağlantılıdır ve bağışıklık sistemi enfeksiyona karşı aşırı bir tepki gösterdiğinde sitokin fırtınası durumu meydana gelebilmektedir. Sitokin fırtınası tek başına bir hastalık olmadığından, genellikle başka sağlık durumlarının bir komplikasyonu olarak görülmektedir. Sitokin fırtınasına neden olan faktör bazen çok açıktır ve buna bağlı olarak sitokin fırtınasının tanısı da konulmaktadır. Yalnız bazı vakalarda da kan tahlili vede görüntüleme testleri de istenebilmektedir.

Sitokin Fırtınası Nasıl Tedavi Edilir?

Sitokin fırtınasının tedavisi altta yatan nedene bağlı biçimde gelişmektedir. Sitokin fırtınasına neden olan faktör, tedavi de şekillenir. Öncelikle vücutta iltihap veya enfeksiyon var ise, bunların varlığını azaltmak için ilaçlar reçete edilebilmektedir. Diğer sitokin fırtınası belirtilerine yönelik de tedavi programı uygulanabilmektedir. Eğerki hayati bir tehlike söz konusu ise, destekleyici bakım, damar yolundan sıvı verilmesi, elektrolik yönetimi vede çeşitli tedavi yöntemleri denenebilmektedir.

Sitokin fırtınası genel olarak enfeksiyon kaynaklı oluşabilmektedir. Covid-19’a neden Sars virüsü, bir takım enfeksiyonlar vede ottoimmün hastalıkların sitokin fırtınasını tetiklediği değerlendirilmektedir. Covid-19 neden olan Sars-Cov-2 virüsünün sitokin fırtınasını tetiklediği bilinmektedir. Bu sebep ile covid hastalarında sitokin fırtınasına rastalandığı görülmektedir. Hipersitokinemi ya da sitokin salınım sendromu olarak da bilinen, sitokin fırtınası, kandaki sitokin salınımın artması sonucunda bağışıklık sisteminin tehlikeyi algılayıp şiddetli bir reaksiyon göstermesi anlamına gelmektedir.

Sitokin Fırtınası Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin de sitokin fırtınası nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Sitokin fırtınası nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı sitokin fırtınası nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Polimiyalji Romatika Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed