Sakal Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Sakal Mantarı Belirtileri Nelerdir? Sakal Mantarı Tedavi Edilir Mi?, Sakal mantarı iyileşir mi? Hakkında merak edilen, bazı bilgileri yazımızda derledik.

Sakal Mantarı Belirtileri Nelerdir? Sakal Mantarı Tedavi Edilir Mi?

Sakal Mantarı Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Sakal Mantarı Belirtileri Nelerdir

Yüzeyel dermatofit enfeksiyonları en sık rastlaşılan deri hastalıklarından biridir. Hastalıklara erken tanı konulması vede tedavi başlanması ise oldukça önem taşımaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırladığımız sakal mantarı iyileşir mi? ve sakal mantarı tedavi edilir mi? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Peki Sakal mantarı belirtileri nelerdir?

Yüzeyel dermatofit enfeksyionları, koruyucu hekimlik yönünden de oldukça önemlidir. Bu neden ile, tedavi ajanlarının yanı sıra bulaşı azaltacak, önleyecek faktörlşeri de bilmek gerekmektedir. Dermatofitler, besin olarak keratini kullanırlar. Keratin, üst deri tırnak vede kıl gibi yapıları oluşturan proteindir. Bu neden ile epidermiş, kıl ve tırnak gibi keratinize dokularda hastalık yapmaktadır.

Mantar hastalıkları içinde, dermatofitler bulaşıcı vede sadece deri, tırnak vede saçta, hayvanların boynuzumsu dokuları, kuşların tüyleri gibi keratinize dokusunda çoğalabilen mantar enfeksiyonları olarak geçmektedir. Bunlar mukozada yaşayamazla yani, ağız ve vajinada çoğalma sağlayamazlar. Sakal, saçlı deri, el, ayak ve genital bölgeler hariç diğer vücut bölgelerinde gözlenen mantar enfeksiyonuna vücut mantarı denir. Hastalıklı bölgeye temasla veya hastalıkla bölge ile temas etmiş giysiler ile bulaşabilir. Yazımızın devamına giderek sakal mantarı belirtileri ile alakalı bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Sakal Mantarı Tedavi Edilir Mi?

Sakal Mantarı Belirtileri

Tinea barba kişiden kişiye önemli bulaşma yollarından biri, kontamine olmuş tıraş malzemeleridir. Erkeklerde sakal ve bıyık bölgesinde gözlenen mantar enfeksiyonudur. Hastalıklı bölge ile direk temas ya da hastalıklı bölge ile temas etmiş materyellerle indirek temasıyla hayvandan bulaşmış olabileceği gibi, hasta insandan başka bir şiye de bulaşabilmektedir.

Tinea pedis, ayakta gözlenen dermatofit enfeksiyonudur. Tinea manum, ellerin dermatofit enfeksionudur. Tinea pedis en sık gözlenen dermatofit enfeksiyonudur. Nemli ortam enfeksiyon oluşumda kolaylaştırıcı faktörlerin en başında bulunur. Bu neden ile tinea pedis yaz mevsiminde ve tropikal iklimlerde yaygın görülmektedir. Uzun süre kapalı ayakkabı giyenler, hiperhidrozu olanlar, ıslak ortamda çalışanlar veya ayakları yıkamayı takiben kurulamayanlarda hastalık daha fazla görünmektedir.Ortak terlik ya da ayakkabı kullanımı enfeksiyonun yayılımını arttırmaktadır. Ayak tabanı ve ayak kenarlarında, deri kıvrrımlarında daha belirgin olan gümüş beyazı renkli döküntüler gözlenmektedir. Kaşıntı ile çatlaklar meydana gelebilmektedir. Parmak aralarında çatlaklar ve ayak derisinde içi sulu kesecikler görülebilmektedir. Nadiren de ülserleşme meydana gelebilmektedir.

Tinea kapitis, saçlı derinin yüzeyel dermatofit enfeksiyonuna verilen addır. Etken mikrosporum ve trichophyton cinslerinden biridir. Hastalık sıklık ile çocuklarda görülmektedir. Sçalı derinin yüzeyl mantar enfeksiyonuna verilen addır.Etken mkrosporum ve trichophyton cinslerindend biridir. Hastalık sıklık ile çocuklarda görülmektedir. Tinea kapitis 3 klinik tablo ile gözlenmektedir. Tinea kapitis superfisyalis olmayan tinea kapitis; Saçlı deride soluk eritemli zemin üzerinde ince kepeklenmenin bulunduğu, yuvarlak ya da oval yamalar biçiminde gözlenmektedir. Hastalıklı bölge üzerinde giri mat renki kırık saçlar gözlenmektedir. Tinea kapitis profunda; Saçlı deride deriden kabarık, ağrılı, üzerinde püstüller, akıntı ve krutların bulunduğu nodüller lezyon biçimde gözlenmektedir. Lezyon üzerindeki kullar cımbız ile çekildiğinde kolaylıkla çıkmaktadır. Siyah nokta tinea kapitisi; Dermatolojij inceleme esnasında kırılmış saçlar, siyah noktalar biçiminde gözlenmektedir. Tinea inguinalis; İnguinal bölgenin mantar enfeksiyonudur.

Tinea inguinalis erkeklerde sık görünmektedir. Lezyon inguinal bölgede ortası deri renginde, yarım ay biçimde kenarı deriden pubik bölge, perineal vede perianal bölgeye yaılabilmektedir. Kaşıntı sık gözlenen semptomdur. Kabarık, eritemli, veziküler görünümde olmaktadır.

Sakal Mantarı Çeşitleri Nelerdir?

Tinea ungulum; Tırnak mantarı türüdür. Tinea unguimlu olguların %80’ınde başka vücut bölgelerinde dermatofit enfeksiyonu vardır. Bu odak sıklıkla tinea pedisdir. Belirtileri ise tırnak ucunda veya tırnağın yanlarından beyazımsı ya da kahverengi sarımsı renkte bir renk değişikliği olarak başlamaktadır. Tırnak yüzeyinde yer yer gri lekelenemelerin olduğu beyaz renk ile kaba ve yumuşak görünüm meydana gelmektedir. Tedavi edilmez ise tırnak kalın ve distrofik görünüm alır, tırnağın şekli tamamen bozulmaktadır.

Pityriasis versicolor; Tüm dünyada görülen, uzun süren, çok sık tekrar edebilen derinin startum komeum gibi en dış tabakasına yerleşen yüzeysel mantar enfeksiyonudur. Tinea versicolor da denilmektedir. Yalnız pityriasis versicolor terimi daha uygun görülmüştür. İnsanlar arasında samyeli olarak bilinmektedir. Pityriasis ince kepekli anlamında versicolor da değişen renkli görünümde olandır.

Sakal Mantarı Kaç Günde Geçer
Sakal Mantarı Kaç Günde Geçer

Tinea pedisde; Parmaklar arasında maserasyon var ise, parmak aralarına jentient viole gibi kurutucu boyalar uygulanır ve parmak uçlarına konulacak gazlı bez ruloları ile ayak parmak aralarının kurumasını sağlanmaktadır. Lokal ile tedavisi uygulanmaktadır. Mantar enfeksiyonlu olgularda çeşitli bakteriyel enfeksiyonlar da gelişebilmektedir. İnpetigo, erizipel, selülit ve lenfajit gibi. Bu durumda antifungal tedavi dışında enfeksiyon tedavisi de verilmeli. Selülit ya da lenfanjit gelişmiş tinea pedisli olgularda hastaneye yatırılarak tedavi uygulanması daha iyi olmaktadır. Ayakkabı vede terliklerin dezenfeksiyonu enfeksiyonu engellemek için önemlidir. Bu amaç ile %10 formol solüsyon ya da antifungal pudralar kullanılmaktadır.

Sakal Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

Sakan mantarı her şeyden önce bulaşıcı, enfeksiyonu önleyici ve hastalığa eğilim yaratan faktörlerin tesbiti vede ortadan kaldırıcı yakşaım oldukça önemldir. Lezyonların özelliğine göre antifungal tedavi planlanmaktadır. Tinea kapitis de, kıl foliküllerine penetre olmaları nedeniyle tedavi sistemi k antifugaller kullanır ve ilk seçenek griseofulvindir.

Sakal Mantarı Belirtileri Nelerdir

Genellik ile 6 ila 8 haftada iyileşme gözlenir tedavisinde ayrıca, terbinafin itrakonazol gibi ilaçlar da tercih edilebilmektedir. Tinea barbada, topik tedavinin yanı sıra 1 gr, gün mikronize griseofulvin, klinik düzelmenin 2 ila 3 hafta sonraısına kadar verilmelidir. Tinea korporis ve tinea inguinalis de sıklık ile topikal tedavi yeterli olmaktadır. Topikal antifungal ajanların günde 2 defa, 2 ila 4 hafta uygulanımı genellik ile iyileşme için yeterli olmaktadır. Terbinafin, itrakonazol, flukonazol gibi ilaçlardan birisi tercih edilir ve dokturun uygun göreceğiz doz ve sürede kullanılmaktadır. Tinea pedis ve tinea manumda, terbinafin, itrakonazol, flukonazol gibi ilaçlardan birisi tercih edilir. Hekimin uygun göreceği doz ve sürede kullanılmaktadır .Tinea unguimda onikomizkoz tedavisi sabuır ve itina gerektirmektedir. Başarılı tedaviyi takiben bile %40 ila 70 oranında hastalık tekrar ortaya çıkmaktadır.

Sakal Mantarı Kendiliğinden Geçer Mi?

Onikomikoz tedavisinde hedef mantarsız tırnak gelişimini sağlamaktır. Ayak tırnakları için tedaviye başladıktan sonra önerilen takip süresi 16 ila 18 aydır. Ayak tırnağı ayda 1 mm uzadığı için, bu süre ayak tırnaklarının tamaen uzaması için geçen süredir. El tırnağının tamaen yenilenmesi ise 4 ila 6 ayı bulmaktadır. Hafif ve orta şiddeteki hastalıkta, lokal tedavi yeterli olabilmektedir. Lokal tedavi için kullanılan ilaçlar ise %28 tioconazol, %1 bifonazol ve %40 ise kombinasyonu, siklopiroks, amorofin %5 cila. Sistemik tedavide de, terbinafin günde 250 mgr doz ile el tırnağında 6 hafta, ayak tırnağıdna 12 hafta, itrakonazol günde 200 mgr el tırnağında 6 hafta, ayak tırnağında 12 hafta sürekli veya 3 hafta arayla 1 hafta günde 2 defa 200 mgr dozda el tırnağında 2 kür, ayaktırmağında 3 kür puls tedavi.

Flukonazol, haftada 150 mgr doz ile iyileşme sağlanana kadar özellik ile sistemik tedavi kullanamayacak veya tırnağın bütününün etklkendiği durumlarda kullanılır. Cerrahi yöntem ile tırnağın çekilmsi vede tırnak yatağının debridmanı tedavi süresini kısaltımaktadır. Tinea kapitisli olgularda, ketokonazol %2 ya da selenyum sülfit %1 şampuanın her uygulamada saçlı deride 5 ila 10 dakika kalacak biçimde haftada 3 defa uygulanımı hem hasta kişiye hem de asemptomatik aile bireyleri vede okul arkadaşlarına verilmeli. Bu medikal şampuanların kullamı, yüzedeki dermatofit koloni sayısını azaltarak bulaşma riskini azaltmaktadır.

Sakal Mantarı Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin sakal mantarı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Sakal mantarı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da sakal mantarı belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Doğum Lekesi Türleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed