Safra Kesesi İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Safra Kesesi iltihabı Belirtileri Nelerdir? Safra Kesesi İltihabı Nedenleri, Safra kesesi iltihabı kaç günde geçer? Hakkında bilmeniz gereken bilgiler.

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri Nelerdir? Safra Kesesi İltihabı Nedenleri

Safra Kesesi iltihabı Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Safra Kesesi iltihabı Belirtileri Nelerdir

Safra kesesinin akut iltihabı olduğu hastalarda, buna en sık neden olan faktör safra kesesi taşları olmaktadır. Yalnız, safra kesesinde taş olmayan, hastalarda da iltihaplanma söz konusu olabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazorlamış olduğumuz safra kesesi iltihabı kaç günde geçer? ve safra kesesi iltihabı nedenleri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Safra kesesi iltihabi belirtileri nelerdir?

Akut kolesistit, genellik ile ani başlayan karın ağrılarıyla kendini gösterse de, bu semptomalrın rastlandığı farklı hastalıklar da bulunduğu için, detaylı muayene vede ultrason görüntüleme oldukça önem taşımaktadır. Herhangi bir tetikleyici neden dolayısıyla ya da nedensiz yere ortaya çıkabilen akut kolesistit, tedavi edilmemesi durumunda ölüme kadar varabilen ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu neden ile safra kesesi iltihabı belirtileri yaşayan hastaların bir an önce sağlık kuruluşlarına başvurarak muayeneden geçmesi gerekmektedir.

Safra kesesi karaciğerin hemen altında yer alan, vücutta yağların sindirimine yardımcı olan safra sıvısının depolanma organıdır. Karaciğerde üretilen safra, safra kesesinde depolanarak sindirim sürecinde kanallar aracılığı ile ince bağırsaklara iletilmektedir. Safra kesisinin iltihaplanması, akut kolesistit olarak isimlendirilmektedir. Akut kolesistitin en sık karşılaşılan nedeni kolelitiazis olarak isimlendirilen safra taşlarıdır. Safra kesesinde taş oluşumu nedeni tam olarak bilinemese de ülkemizde vede üdnyada olukça yaygın olarak rastlanan bir sağlık problemidir. Safra kesesinde meydana gelen taşlar kanalları tıkadığında vede safra akımını engellediğinde akut kolesistitin ortaya çıkma olasılığı çok yüksek olmaktadır. Yazımızın devamına giderek safra kesesi iltihabı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirisiniz.

Safra Kesesi İltihabı Kaç Günde Geçer?

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri

Karında şişlik,
Üşüme vede titreme,
Yemeklerden sonra artan ağrılar,
Ciltte vede gözlerin beyaz kısmında sararma,
Yüksek ateş,
Mide bulantısı vede kusma,
Kil benzeri açık renkli dışkı.

Akut kolesistitte en yaygın belirti, ani olarak başlayan vede birk aç saat süren şiddetli karın ağrısıdır. Bu ağrı genellik ile karnın üst sağ kısmında görülmektedir. Yanız, omuza ya da sırta doğru da yayılabilmektedir. Akut kolesistitten kaynaklı olarak karında hissedilen ağrı genellik ile keskin bir ağrı ya da donuk kramplar biçiminde tarif edilmektedir. Çoğu bireyde ağrı dayanılmaz olduğu için, acil servislere başvurma gerekliliği hissedilmektedir. Belritileri yaşayan kişilerde akut kolesistitin söz konusu olma ihtimali yüksek olmaktadır. Bu neden ile bu belirtilerden bir ya da bir kaçını yaşayan hastaların vakit kaybetmeden acil servislere başvurması gerekmektedir. Kolesistitin uzun süre devam etmesi ya da iltihaptan dolayı tekrarlayan belirtilere neden olması kronik kolesistite dönüşmesi anlamına gelmektedir.

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri Nelerdir

Kolesistit olgularının çok büyük bir bölümü, safra kesesinde taş oluşumunun bir komplikasyonu olarak gerçekleşmektedir. Safra kesesinde meydana gelen taşlar kanallarını tıkayarak kesede iltihaplanmaya neden olmaktadır. Taşın kanalları tıkaması sonucunda meydana gelen safra stazı, inflamatuvar enzimlerin salınımını tetikleyerek akti iltihaplanmaya neden olmaktadır. Akut kolesistit vakalarının %5 ila %10’luk kısmı da, safra taşları olmadan iltihaplanmanın görüldüğü akut akalüloz kolesistit olarak gelişmektedir. Her iki durumda da, vakit kaybedilmeden tedavi süreci başlatılmalıdır.

Safra Kesesi İltihabı Nedenleri

Nadir bir durum da olsa, ciddi hastalıklar, uzun süreli devam eden kötü beslenme vede tümörler gibi farklı nedenlere bağlı olarak da akut kolesistit gelişebilmektedir. Kolesistit ataklarının sürekli tekrarlıyor olması, kolesistitin kronikleştiğini göstermektedir. Araştırmalara göre kadınlarda, erkek kişilere oranla safra kesesi iltihabının çok daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Nedeni bilinmemek ile birlikte akut kolesistitin görülme sıklığının yaş ile birlikte arttığı görülmektedir. İleri yaş, bu hastalığa yakalanma konusunda bir risk faktörü oluşturmaktadır. Amerikan yerlilerinde, İskandinav ülkelerinde vede İspanya gibi ülkelerde de hastalığın çok daha yüksek sıklıkta görülmesi, genetik faktörlerin, çevresel etkenlerin vede beslenme alışkanlıklarının hastalığın gelişiminde rol oynadığı düşüncesini beraberinde getirmektedir.

Safra Kesesi İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Akut kolessistit hastaları genellik ile teşhisten sonra, hastaneye yatırılır vede gözlem altında tutulmaktadır. Safra kesesi sindirim sisteminin bir parçası olduğu için, oral beslenmenin kesilmesi safra kesesinin dinlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu neden ile hastalarda yatış sürecinde intravenöz olarak sıvı vede besin gereksinimi kaşılanmaktadır. Yaşanan karın ağrılarının azaltılabilmesi vede enfeksiyon ile mücadele amacı ile ağrı kesici ilaçlar ile antibiyotik uygulamaları genellik ile önerlmektedir.

Safra Kesesinde iltihap Olursa Ne Olur
Safra Kesesinde iltihap Olursa Ne Olur

Kolesistitin tekrar etmesi halinde, doktorlar tarafından genellik ile cerrahi operasyon yardımıyla safra kesesinin alınması önerilmektedir. Günümüzde gelişen tıbbi teknolojiler ile birlikte bu operasyoınlar, uygun hastalarda laparoskopik olarak uygulanmaktadır. Yalnız, bazı hasta kişilerde safra kesesinin durumu vede hastanın anatomik yapısına bağlı olarak açık operasyonların da yapılması gerekebilmektedir. Safra kesesinin alınması ameliyatı kolesistektomi olarak isimlendirilmektedir. İnsanlarda safra kesesi olmadan da besinler normal şekilde sindirilebilmektedir. Safra kesesi alınmış olan hastalarda safra ince bağırsağa doğrudan ulaşmaktadır. Yalnız vücuıdun buna alışabilmesi bakımından 2 ila 3 ay boyunca az yağlı bir beslenme programının uygulanması gerekmektedir. Daha sonra ek hastalıkları olmayan kişilerde normal beslenme düzenine geçilebilmektedir. Tedavi sürecine ek olarak akut kolesistitten korunmaya karşı da bir takım önlemler alınabilmektedir.

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri Nelerdir

Fazla kililo olmak vede obezite akut kolesistit konusunda bir risk faktörüdür. Bu neden ile kilolu kişilerin ideal kilosuna ulaşması, sağlıklı vede dengeli beslenme programı uygulaması hem akut, hem de kronik kolesistit gelişme riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Hızlı kilo kayıpları da, safra kesesi hastalıkların ıtetikleyebildiği için, zayıflama süreci bir diyetisyen gözeminde bireye özel hazırlanmış beslenme programları ile bilinçli olarak sürdürülmelidir. Yüksek kolesterol değerlerine sahip olan kişilerde diyet vede doktor tarafınsan önerilmesi halinde kolesterol düşürücü ilaçların kullanımı ile kolesistit gelişme ihtimali azaltılabilmektedir.

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de safra kesesi iltihabı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Safra kesesi iltihabı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı safra kesesi iltihabı belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ada Çayının Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed