Saç Koparma Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Saç Koparma Hastalığı Nedenleri Nelerdir? Saç Koparma Hastalığı Nedir?, Saç koparma hastalığı belirtileri hakkında merak ettiğiniz bazı bilgileri derledik.

Saç Koparma Hastalığı Nedenleri Nelerdir? Saç Koparma Hastalığı Nedir?

Saç Koparma Hastalığı Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Saç Koparma Hastalığı Nedenleri Nelerdir

Moral bozukluğu, üzüntü, öfke ve stres saçlarınızı koparmanıza neden olabilmektedir. Saç koparma çoğunluk ile farkında olmadan yapılan bir harekettir. Yalnız koparılan saçlar aslında ruhsal bir rahatsızlığın nedeni olarak görülebilmektedir. Saç koparma hastalığı, trikotillomani olarak isimlendirilir. Bu hastalığa sahip kişiler, kendi saçlarını sık sık koparır ve sonunda dikkat çekici miktarda saç kaybı yaşanmaktadır. YAzımızın devamına giderek saç koparma hastalığı belirtileri ve saç koparma hastalığı nasıl anlaşılır? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Saç koparma hastalığı nedenleri nelerdir?

Yinelenen ve sonucunda saç kaybına neden olan saç koparmada odaklanmış koparma ve otomatik koparma olmak üzere iki tür vardır. Odaklanmış koparma, bilinçli ve amaca yönelik olarak yapılan saç koparma anlamına gelmektedir. öfke, incinme ve kendini değersiz hissetme durumlarında bu olumsuz duyguları azaltmak amacı ile yapılmaktadır. Bu bireyler genel olarak daha kaygılı kişilik yapısına sahiptir. Otomatik koparma da daha çok bir alışkanlık olup kişi bunu yaptığının bilincinde olmamaktadır. Bu tip koparmanın daha çok sakin ortamlarda, yalnızken, yazı yazarken, bilgisayar başında iken, televizyon izlerken, kitap okurken, telefonla konuşurken veya uykuya dalarken geçerçekleştirmektedir. Bireylerde sıklıkla depresfi belirtilere rastlanılmaktadır. Saç, kaş ve kirpik koparmayı tek başına yapanların yanı sıra, bunu topluluk içinde yapan kişilerde bulunmaktadır.

Saç veya vücuttaki diğer kılların koparılması ile gerginlikten kurtulma ve rahatlama söz konusu olmak ile birlikte bu bütün hastalarda gözlenmeyebilmektedir. Hasta kişilerin çoğu ağrı veya acı duymayabilmektedir. Kimi zaman sadece kaşıntı hissedebilmektedir. Saç koparma daha çok yalnız iken gerçekleştiriliğinden, bunun tedavi edilmesi gerektiğinin farkına varılamayabilmektedir. Uzmanlar, saç koparmanın yanında tırnak yeme, parmak emme ya da sallama gibi davranışların da görüldüğünü belirtmektedir. Koparılan saç, kirpik veya kaşlar geri gelmeyebilmektedir. Saçsız, kirpiksiz ya da kaşsız kişiler görüntülerinden rahatsızlık olabilmektedir. Bu da başka sorunları beraberinde getirmektedir. Sorunu çözmek zorlaşır ve genellik ile sorunun çözümü kuaförlerde arandığından tedaviye başvuru süresi uzamaktadır. Yazımızın devamına giderek saç koparma hastalığı ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Saç Koparma Hastalığı Kimlerde Görülür?

Saç Koparma Hastalığı Tedavisi

Saç koparma hastalığı, ne kadar geç meydana gelirse belirtileri o derece yoğun olarak görülmektedir. Tedaviye de direnç artmaktadır. Bu neden ile, erken yaşlarda fark edilmesi ve tedavi edilmesi durumunda iyileşme oranı daha yüksek olmaktadır. Saç koparma tedavisinde ilaç ve psikoterapi birlikte uygulandığında başarı oranı artmaktadır. Tedavinin genellik ile psikiyatrist ve dermatolog tarafından ortaklaşa yürütülmesi tavsiye edilmektedir. Saç koparma davranışının altında yatan sebebin araştırılması, tedavinin temelini oluşturmaktadır. Davranışçı yöntemler ismi verilen bu tedavi uzun sürmektedir.

Gevşeme yöntemelrinin tedaviye eklenmesi, tek başına etkili değil, yalnız diğer yöntemler ile uygulandığında etkinliği artmaktadır. Uyaranı kontrol etme yaklaşımında amaç, kişinin saç koparma eylemini gerçekleştirmesine engel olmak, kişinin saçına ulaşmasını engellemek adına eldiven taktırılır, saçını örtmek üzere şapka taktırılır ve bilezik takması tavsiy edilmektedir. Alışkanlığı tersine çevirmek ise kşide farkındalık uyandırmak ön plandadır. Bu farkındalık, kişiyi saç koparmaya nelerin ittiğini fark etmesini ve daha sonrasında saç koparmak yerine başka bir davranışı koymasını barındırmaktadır. Bu yaklaşımda, kişinin kendini sürekli gözlemlemesi çizelgeler tutması ve kendini ödüllendirmesi beklenmektedir. Alışkanlığın daha uygun bir alışkanlıkla yer değiştirmesi hastalığın tedavisindeki en etkili yaklaşımlardan biri olduğu unutulmamalıdır.

Saç Koparma Hastalığı Nasıl Geçer
Saç Koparma Hastalığı Nasıl Geçer

Bilişsel davranışçı terapi kişinin kendiyle ve saç koparma davranışı ile ilgili yanlış ve çarpık inanışlarını tanımlamayı ve bunları daha uygun ve yapıcı inanışlar ile değiştirmeyi amaçlamaktadır. Terapinin bu hastaların %70’inde bir düzelme sağladığı belirtilmektedir. Saç koparma hastalığı tedavisinde genel olarak, bilişsel davranışçı terapileri barındıran bir psikoterapi programı ile ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Uygulanacak tedavi planı hastalık semptomlarının şiddetine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bilişsel davranışçı terapi kapsamında davranış düzeltme terapisine başvurulmaktadır.

Saç Koparma Hastalığı Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin de saç koparma hastalığı nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Saç koparma hastalığı nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı saç koparma hastalığı nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çocuklarda Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed