Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir? Rahim Kalınlaşması Nasıl Geçer? Rahim duvarı kalınlaşması kimlerde görülür? Hakkında merak edilen bazı bilgileri derledik.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir? Rahim Kalınlaşması Nasıl Geçer?

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir
Sayfa İçeriği: Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir

Rahim duvarı kalınlaşması, tıp da endometrial hiperplazi olarak tanımlanmaktadır. Endometriumun, normalden fazla kalınlaşması durumu ile anlaşılmaktadır. Rahim duvarının normalden fazla kalınlaşması, düzensiz kanamalar vede ağrılı regl dönemleriyle kendini belli eder. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için rahim duvarı kalınlaşması kimlerde görülür? ve rahim duvarı kalınlaşması nasıl geçer? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Rahim duvarı kalınlaşması nedir?

Rahim duvarı kalınlaşması; Her ay düzenli olarak rahim duvarı bir miktar kalınlaşır vede kendini olası gebeliğe hazırlamaktadır. Korunmasız olarak gerçekleştirilen cinsel ilişki sonrası, sperm hücresiyle döllenen yumurta, rahim duvarına tutunarak embriyonun gelişmesine olanak tanımaktadır. Yalnız döllenme olmaması durumunda, kalınlaşan rahim duvarı, salgılanan progesteron hormonu ile çatlayarak dökülmektedir. Regl kanaması ile birlikte, vajina yoluyla vücuttan atılmaktadır. Menopoz dönemine kadar her ay, bu fizyolojik işlem düzenli olarak devam etmektedir. Rahim duvarı kalınlaşması nedenleri arasında, genellikle progesteron hormonunun salgılanması görülmektedir. Östrojen vede progesteron hormonunun uyumlu bir biçimde çalışmaması sonucunda meydana gelen rahim duvarı kalınlaşması da, kalınlaşan rahim duvarının vücuttan atılamaması durumudur. Endometrial hiperplazi kendini, regl kanamalarının normalden dhaa uzun vede ağır geçmesi olarak kendini gösterebildiği gibi, regl döngü aralıklarının 21 günden az olması biçiminde de meydana gelebilir. Regl dönemleri arasında lekelenme, kanama, normalden daha ağrılı regl görme vede kasık ağrısı da rahim duvarı kalınlaşmasının belirtilerini oluşturmaktadır.

Menopoz sonrası dönem de meydana gelen kanamalarda da rahim duvarı kalınlaşması göz ardı edilmemelidir. Rahim duvarı kalınlaşması için, doktora başvurulmaması son derece yanlış durumdur. Çünkü kanser oluşumuna yol açabilmektedir. Bu nedenle regl kanamaları esnasında vede arasında fark edilen anormallikler için mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır. Yazımızın devamına giderek rahim kalınlaşması nedenleri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedenleri

Obezite,
Diyabet,
Safre kesesinin yol açtığı rahatsızlıklar,
Tiroit bezinden kaynaklı rahatsızlıklar,
Yumurtalık tümörleri,
Polikistik over sendromu.

Rahim duvarı kalınlaşmasının bir çok nedeni vardır. Bunların başında ise menopz dönemi gelmektedir. Menopoz dönemin de, vücutta progesteron üretilmez vede bu durum kontrol altına alınmaz ise, rahim duvarı kalınlaşmas oluşmaktadır. Bazı durumlar da azalan östrojen hormonu, ilaç ile takviye edilerek yükseltilmektedir. Yalnız östrojen hormonunun tek başına yükseltilmesi, rahim duvarının kalınlaşmasına neden olacağından mutlaka progesteron ile desteklenmelidir. Genç yaşta menopoza giren, ilk adetlerini çok erken yaşta gören, 35 yaş üstünde olan, bazı hastalıklara sahip olan kadınlar, ailesinde kolon, yumurtalık ya da rahim kanseri öyküsü bulunan bireyler rahim duvarı kalınlaşması açısından risk taşımaktadır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri

Endometrial hiperplazinin başlıca belirtisi, anormal kanamalar olmaktadır. Bol miktar da vede düzensiz kanamaların varlığı, bu kanamaların normalden çok daha ağrılı olması, kasık bölgesinde hissedilen ağrının varlığı da, rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında bulunmaktadır. İki regl dönemi aralığının 3 haftadan az olması veya bu dönem de kanama veya kahverengi lekelenmeler oluşması da rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında yer almaktadır. Regl döngüsü hesaplanır iken, regl döneminin ilk gönünden, bir sonraki dönem de görülen adetin ilk günü baz alınmaktadır. Menopoz sonrası rastlanan hemen hemen tüm kanamalar da, rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında bulunmaktadır. Rahim duvarı kalınlaşması, regl düzensizliklerine yol açtığından, normalden erken veya geç adet görülmesi meydana gelebilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nasıl Geçer?

Rahim duvarı kalınlaşması tanısı konmuş hastalara; Hormonal düzeyine, hastanın yaşına, rahmin durumuna göre farklı tedaviler planlanmaktadır. Hastanın durumuna göre, uzman doktor farklı tedavi yolları planlamaktadır. Bunlar; Östrojen karşısında yetersiz kalan progesteron ilaçları, halk arasında rahim duvarı kalınlaşması ameliyatı olarak bilinen, dilatasyon vede küretaj veya rahim alma olarak bilinen laparoskopi ile uygulanan histerektomi yöntemleridir.

İlaç ile hormonal dengenin sağlanması için enjeksiyon, tablet, vajinal krem uygulamaları olabileceği gibi, rahim içine yerleştirilen rahim içi araç ile de ilaçlı tedavi yapılabilmektedir. Dilatasyon vede küretaj tekniği kısa vede küçük cerrahi yöntemdir. Bu yöntem ile rahim duvarı kürete edilerek inceltilmektedir. Diğer yöntem de histerektomi, genel anestezi altında uygulanan operasyondur. Genellikle laparoskopik cerrahi yöntemi ile yapılan işlem esnasında rahim tamamen alınmaktadır. Yalnız bu durum kadın infertilitesi gibi geri döndürülemez sonuçlara yol açacağından karar verme aşamasında dikkatli davranmak lazım.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir, rahim duvarı kalınlaşması genellik ile, orta yaş vede üzeri kadınlar da rastlanan rahatsızlıktır. Bunun nedeni ise, menopoz döneminde östrojen seviyesinin ciddi oranda düşmesidir. Progesteron hormonunun artması vede östrojenin azalması da rahim kalınlaşmasının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Eğer ki sizin de rahim duvarı kalınlaşması nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Rahim duvarı kalınlaşması nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da rahim duvarı kalınlaşması nedir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Tüp Bebek Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed